6 piese auto reciclabile

6 piese auto reciclabile

Fii un proprietar responsabil prin reciclarea pieselor auto vechi si chiar a autovehiculelor care nu mai functioneaza corespunzator.

Intretinerea de baza a autovehiculului necesita adesea indepartarea si inlocuirea pieselor vechi sau uzate. Piesele deteriorate in accidente pot necesita inlocuire sau chiar schimbarea autovehiculul in intregime, daca daunele sunt mult prea mari.

In loc sa aruncati piesele auto folosite sau deteriorate in cosul de gunoi, mai degraba luati in considerare daca acestea sunt sau nu reciclabile.

Reciclarea reduce cantitatea de deseuri din depozite care este daunatoare mediului inconjurator.

In timp ce autovehiculele contribuie deja la cresterea poluarii in orasele aglomerate, cateva din componentele lor pot fi reutilizate la alte autovehicule.

Aflati cum sa profitati din plin de inlocuirea unui autovehicul si a componentelor sale, uitandu-te la cele 6 componente de autovehicule ce pot fi reciclate.

Filtre de ulei si ulei

Uleiul de motor aruncat necorespunzator duce la contaminarea solului si a surselor de apa putand fi reutilizabil. Uleiul folosit pentru o perioada mai indelungata se murdareste si se ingroasa si atunci este necesara schimbarea lui.

Cand inlocuiti uleiul, pe cel folosit duceti-l intr-un centru de colectare sau intr-un magazin auto care recicleaza uleiul de motor. Uleiul poate fi curatat si reutilizat ca ulei nou.

In plus, filtrele de ulei pot fi si ele reciclate. Fiecare filtru contine aproximativ o jumatate de kilogram de otel. Daca sunt duse intr-un centru de reciclare care le accepta, filtrele sunt complet curatate de excesul de ulei si reutilizate in fabricarea otelului.

Nu uitati sa puneti filtrul de ulei uzat intr-o punga sigilata de plastic cand il dati unui centru de colectare care le accepta.

Citeste si despre: top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

Parbrizul

Parbrizele adesea se aduna in depozitele de deseuri, deoarece componenta de sticla este sigilata intre doua straturi de plastic de protectie. Cu toate acestea, evolutiile tehnologice au facut mai usoara eliminarea sticlei reciclabile, iar multe companii de inlocuire a parbrizului sunt partenere cu centrele de reciclare pentru a reutiliza sticla. Exista chiar companii care urmaresc reducerea deseurilor prin specializarea in reciclarea sticlei auto.

Sticla auto este versatila. Se poate transforma in izolatie din fibra de sticla, blocuri de beton, sticle de sticla, placi de gresie, contoare, mese de lucru si bijuterii. Chiar si plasticul care inconjoara geamul original poate fi folosit ca adeziv pentru covoare, dar si la alte aplicatii.

Citeste si despre: cum desfundam duza de spalat parbrizul

Anvelopele

Anvelopele sunt nedegradabile, astfel incat acestea ocupa mult spatiu in locurile de depozitare daca nu sunt reciclate. Anvelopele daca sunt arse polueaza aerul cu toxine si produc o scurgere de cauciuc inflamabila.

Anvelopele scoase in stare buna pot fi reutilizate pe alte vehicule sau transformate in anvelope noi. 

Anvelopele care nu pot fi reutilizate in nici un fel pot fi in continuare reciclate si transformate in materie prima pentru combustibil, in teren de joaca artificial, gazon si asfalt pe sosea.

Aduceti anvelopele vechi la cel mai apropiat centru de reciclare pentru a combate acumularea de deseuri inutile.

Citeste si despre: anvelopele late, sunt mai bune

Piesele de motor si motoare

Motoarele si mai multe componente au o mare longevitate si pot fi refolosite dupa indepartare. Motoarele pot fi demontate, curatate, reconditionate si vandute din nou pentru a fi utilizate la alte autovehicule.

Multi mecanici vor reconstrui chiar motoare deteriorate sau aruncate pentru a le face mai eficiente si mai ecologice. Aceste motoare pot oferi o solutie mai ecologica si mai ieftina pentru inlocuirea motorului.

Desi anumite parti raman specifice anumitor modele de autovehicule, bujiile, transmisiile, radiatoarele si convertoarele catalitice pot fi extrem de valoroase pentru producatori.

Citeste si despre: radiatorul masinii este defect

Resturi metalice

Metalul este unul dintre cele mai usor de reciclat materiale. O masina deteriorata sau dezafectata este dotata cu jante din aluminiu, usi si manere pentru usi, oglinzi laterale, rame faruri, aripi si roti din otel.

Fiecare parte metalica din masina poate fi topita si transformata in altceva. Odata ce componentele sunt indepartate pentru reciclare sau alte forme de eliminare, ceea ce ramane din autovehicul va distrus.

Citeste si despre: cum functioneaza oglinzile electrice

Baterii si alte electronice

Bateriile auto si alte produse electronice contin adesea plumb si alte substante chimice care pot sa contamineze mediul inconjurator daca sunt aruncate intr-un depozit de deseuri. Multe magazine auto au posibilitatea de a trimite bateriile vechi inapoi la producatori sau la centrele de reciclare pentru eliminarea acestora  in siguranta.

Multe baterii auto sunt intr-o stare buna si complet reutilizabile. Daca este luata pentru reciclare, bateria este trecuta printr-un concasor si sparta in bucati mici. Aceste piese curg intr-un container in care materialele mai grele, cum ar fi plumbul, se scufunda la fund pentru sifonare - lasand plasticul pe partea de sus pentru indepartare.

Plasticul se topeste in pelete si se vinde apoi producatorilor. Plumbul este topit si in cele din urma inlocuit ca placi si alte componente ale bateriei. Acidul din acumulatorul vechi se transforma in sulfat de sodiu pentru utilizare in detergenti, sticla si textile.

Citeste si despre: semne ca bateria masinii te lasa

Sursa foto: en.wikipedia.org, championautoparts.com, carwise.com, insuranceofficesltd.com, digitaltrends.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0400

Acest cod se refera la eroarea debitului supapei EGR.

Masina pierde lichid de frana?

In cazul in care sistemul dumneavoastra de franare ar avea defectiuni, acestea ar putea fi probabil din cauza unor scurgeri de lichid de frana.

Cod eroare OBD2 P0649

Acest cod se refera la eroarea circuitului de comanda a martorului sistemului de control al vitezei.

Convertorul catalitic: Simptome, cauze si cost de inlocuire

Ti s-a intamplat ca masina sa nu se comporte corespunzator si sa banuiesti ca problema provine de la convertorul catalitic, care este defect?

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.