Cand trebuie schimbat filtrul de polen?

Cand trebuie schimbat filtrul de polen?

Filtrul de polen este cam cel mai neglijat filtru al unui automobil. In acest articol vrem sa iti spunem unde se afla, la ce foloseste, cand se uzeaza si cum poti sa il inlocuiesti atunci cand este nevoie sa o faci.

Ce este filtrul de habitaclu si la ce foloseste?

In mers, automobilul aspira aerul pe care il introduce in interiorul masinii direct catre tine sau pasagerii din masina. Stim ca din cauza poluarii de astazi, sunt prezente in atmosfera nenumarate particule periculoase, iar mai ales praful este omniprezent.

In cazul unui filtru uzat, acestea ajung cu usurinta in interiorul masinii nu numai cand mergi, ci si cand stationezi. Un filtru care functioneaza bine, impiedica acest lucru sa se intample.

Motive pentru inlocuire

Fiind o componenta importanta a sistemului de aer conditionat, filtrul de habitaclu are un rol esential in functionarea corecta a acestuia, in lipsa unei bune functionarii, afectand intregul sistem. Exista diferite motive care duc la o proasta functionare, motive care produc efectele de mai jos.

Mirosuri urate in masina

Pe masura ce filtrul de polen isi pierde capacitatea de a filtra, acesta acumuland praf si lichid in timpul mersului, invechindu-se, incepe sa miroasa diferit. Greu. Urat.

Ai experimentat cu siguranta, macar odata, mirosul greu pe care il simti in masina cand pornesti ventilatorul sau aerul conditionat. In cazul in care te afli intr-o asemenea situatie trebuie sa stii ca acest filtru trebuie schimbat.

Citeste si despre: cum scapati de mirosurile neplacute din masina

Apare condens pe parbriz sau geamuri

In functie de automobil, filtrul de habitaclu poate retine mai multa sau mai putina apa. Oricum toate fac acest lucru, iar filtrul se va uda in timp. Efectul este foarte simplu.

Atunci cand pornesti ventilatorul, aerul trece prin fitrul umed si introduce condens in masina. Iarna acest lucru poate deveni o problema importanta, deoarece geamurile pe interior se aburesc sau ingheata si afecteaza vizibilitatea.

Valoarea masinii tale se pastreaza

Masinile in timp isi schimba proprietarii de mai multe ori, iar la orice negociere de vanzare/cumparare, istoricul service al masinii poate ridica sau scadea pretul.

Indiferent de cine iti va cumpara masina, se va uita in istoricul de service al masinii. O neglijenta ingrijire a masinii constatata in cartea service, prin lipsa inlocuirii filtrelor si mai ales a acestui filtru, schimburi care sunt mentionate in mod expres, scade increderea in buna functionare a masinii si automat duce la scaderea pretului sau la o afacere neincheiata.

Citeste si despre: cum sa cresti valoarea masinii inainte sa o vinzi

Aerul conditionat functioneaza perfect

Va spuneam mai sus ca apa si praful ce se acumuleaza in filtru duc la crearea de condens si nu numai atat. Acest condens poate sa afecteze si motorasele electrice ale sistemului ducand la un blocaj.

Atentia indreptata spre acest filtru ne scuteste de problemele mult mai grave ce pot aparea pe parcurs si astfel vei economisi bani pe termen mediu si lung, bani ce nu vor merge in schimbarea unor alte componente, ci spre lucruri mai importante si mai necesare.

Cand e necesar sa schimbam fitrul de habitaclu?

Experienta ne-a demonstrat ca un filtru de habitacul are nevoie sa fie inlocuit odata pe an, dupa ce trece prin cele patru anotimpuri.

Chiar daca firme de automobile celebre iti mentioneaza in cartea de service faptul ca este nevoie sa fie schimbat la 3000 de km rulati sau dimpotriva odata la 24 de luni, pentru o corecta functionare schimbarea anuala este necesara, mai ales ca este un filtru ieftin si care se schimba cu usurinta.

Unde se afla filtrul de habitaclu?

In functie de masina se poate afla in mai multe locuri. Producatorii au ales in general sa il pozitioneze langa ventilator, dar sunt si alte pozitii in care este plasat.

Poate fi sub protectia parbrizului la fel de bine cum poate fi amplasat sub bord sau in unele cazuri rare este chiar nevoie sa dai torpedoul jos pentru a avea acces. 

In functie de modelul masinii, atunci cand il cumperi o sa gasesti in general pe cutie si indicii despre pozitionarea sa la masina, producatorii ajutand astfel clientii.

Ca o regula pentru masinile de fabricatie japoneza sau coreeana, filtrul de habitaclu este situat in spatele torpedoului si este destul de greu de accesat.

 

Daca nu-l inlocuiesc ce se intampla?

Simplu. Recapitulam cele de mai sus. O sa ai parte de miros urat, condens, probleme la sistemul de aer conditionat, iar valoarea masinii tale va scadea la o eventuala vanzare.

Care este pretul unei inlocuiri a filtrului de habitaclu?

Din fericire, pretul unei asemenea operatiuni nu este mare. Cu un pret in comert de 50-100 de lei, el este accesibil si de aceea merita sa il inlocuiesti.

Tinand cont si de faptul ca inlocuirea sa nu dureaza mult, poate fi facuta usor chiar si de catre proprietar de multe ori, ceea ce este de asemenea un avantaj.

Citeste si despre: cum prelungesc filtrele masinii viata motorului

Sursa foto: youtube.com, thriftyfun.com, ro-des.com, holidayservicecenter.net

 

Articole similare

Cate tipuri de filtre de ulei exista?

Uleiul de motor pe care il introduceti in motor, impreuna cu aditivii sai, functioneaza pentru a absorbi si a mentine contaminantii organici si anorganici.

Cod eroare OBD2 P0744

Acest cod se refera la eroarea circuitului ambreiajului convertizorului de cuplu - tensiune intermitenta.

Cod eroare OBD2 P0089

Acest cod se refera la eroarea circuitului de reglare a regulatorului volumului de combustibil.

Cum sa verifici uzura placutelor de frana?

Daca placutele de frana sunt subtiri si uzate nu vei avea acceasi putere de franare ca atunci cand sunt in conditii bune.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.