Pompa de servodirectie: Ce este pompa si ce rol are?

Pompa de servodirectie este intalnita la servodirectia hidraulica. Dupa cum numele o da de gol, ea este o pompa hidraulica.

Ea este montata in fata motorului si actionata de cureaua de accesorii. Pompa de servo trebuie sa creeze presiune mare in sistemul hidraulic. Pompa creste presiunea si trimite lichidul catre caseta de directie.

 

 

 

Citeste si despre: cat de des trebuie servisat sistemul de servodirectie

 

Semne ale unei pompe de servodirectie pe cale sa se strice:

 

- lipsa servodirectiei: este cel mai evident simptom si cand se intampla o sa observi ca volanul este foarte greu de actionat. Problema este evidentiata cand incerci sa virezi la viteze foarte mici sau pe loc;

 

- zgomote: o pompa de servo defecta va scoate niste sunete specifice, asemanatoare unui scartait mai infundat. Acest sunet este mai pronuntat atunci cand pui pompa in miscare, cand virezi volanul.

 

- scurgeri/pierdei de lichid de servo: sistemul se servodirectie nu este format doar din pompa si caseta de directie. Lichidul trebuie sa ajunga de la una la alta prin intermediul unor conducte care lucreaza la presiuni foarte mari. Cu timpul aceste conducte pot crapa. Daca observi pete verzi sau rosii sub masina, acesta poate fi lichidul de servo. 

 

Cum sa rezolvi problema unei pompe de servo defecte?

Daca observi ca servodirectia are probleme, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa verifici nivelul lichidului de servodirectie si sa completezi daca este nevoie. Daca gasesti scurgeri, indreapta-te cu masina spre un mecanic.

Daca nivelul lichidului este in regula si conductele nu curg insa pompa tot scoate sunete, cere parerea unui mecanic. In 90% din cazuri pompa trebuie inlocuita.

 

 

Citeste si despre: ce inseamna lumina de avertizare a sistemului de servodirectie

 

 

Sursa foto: yourmechanic.com, holley.com

  1. Iulian Mustaciosu
    25 January 2019 la 23 : 03

    Bună seara am un opel astra g și am următoarea problema când pornesc rămâne fără servo, dau de 2_3ori și revine servo

Lasa un comentariu

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fii autentificat(a).

Autentificare

Ai o masina? Spune-ne parerea ta despre ea!

Alte articole recomandate