Ce inseamna autonomia unui vehicul?

Ce inseamna autonomia unui vehicul?

Autonomia unui vehicul este distanta calculata pe care acesta o poate parcurge folosind cantitatea de combustibil ramasa in rezervor. Masina calculeaza acest parametru bazandu-se pe nivelul de combustibil, frecventa acceleratiei si a franarii, viteza vehiculului si temperatura motorului.

 

Autonomia va scadea daca accelerezi si franezi brusc, precum si daca stai mult timp pe loc cu motorul pornit. Ea va creste in cazul in care conduci in mare parte cu viteza constanta. 

 

 

 

Autonomia poate fi folositoare in calatoriile lungi, pentru a calcula cat de departe poti merge fara sa fii nevoit sa opresti la benzinarie. De asemenea, poate fi de folos si cand conduci in oras, deoarece iti poti da seama de cate ori poti conduce de la acasa la munca si invers fara sa fii nevoit sa alimentezi.

 

 

Citeste si despre: economie carburant, sfaturi utile

Factori care influenteaza autonomia

 

Valoarea autonomiei este in directa legatura cu consumul de combustibil, asadar, factorii care influenteaza consumul vor afecta in mod direct si autonomia. Practic, cu cat ai un consum mai mare, cu atat autonomia va fi mai mica, si invers.

 

Stilul de condus este unul dintre principalii factori care influenteaza autonomia. Condusul agresiv, in care soferul accelereaza si franeaza brusc, forteaza masina sa schimbe vitezele la o rata mai mare decat cea optima, ceea ce scade economia de combustibil cu pana la 33%. Este recomandat sa conduci la o distanta suficient de mare fata de masina din fata pentru a nu fi nevoit sa franezi/accelerezi brusc.

 

 

Tot la capitolul stil de condus, viteza este si ea un factor care scade economia de combustibil si, in consecinta, autonomia. Atunci cand conduci cu viteza mare, rezistenta aerului creste si, odata cu ea, consumul de carburant.

Starea masinii este si ea un factor care poate influenta semnificativ economia. Un exemplu este starea injectoarelor, componentele care controleaza cantitatea de combustibil care intra in motor. Orice scurgere la injectoare va reduce cantitatea de combustibil care ajunge la motor, ceea ce va scadea eficienta si autonomia. 

 

Scurtcircuitele bujiilor pot cauza si ele probleme de consum, deoarece motorul nu mai primeste suficienta putere de combustie. De asemenea, alinierea defectuoasa a rotilor poate determina ca vehiculul sa traga intr-o alta directie fata de cea normala, o solicitare aditionala care va afecta consumul. La modul general, este bine sa ai grija de masina ta, deoarece orice componenta defecta poate afecta, in final, consumul de combustibil si autonomia.

 

Combustibil de calitate slaba. Cand incerci sa faci economie cumparand combustibil mai ieftin, tine minte ca s-ar putea ca pe termen lung sa cheltui mai mult, deoarece va creste si consumul. Carburantul de proasta calitate nu va arde la fel de eficient, ceea ce inseamna ca va necesita cantitati mai mari pentru a pune motorul in miscare. Rezultatul e usor de anticipat: consum mai mare, autonomie mai mica.

 

 

Citeste si despre: de ce sa nu circuli cu putin carburant in rezervor

 

 

 

Cum poti calcula autonomia?

 

Atunci cand pregatesti o calatorie lunga, trebuie sa tii cont de bugetul alocat drumului pana la destinatie. Mai exact: cat va merge masina cu un rezervor plin. Pentru a calcula aceast lucru, va trebui sa iei in considerare cateva aspecte esentiale.

 

 

 

In primul rand, determina consumul mediu al masinii tale, atat in oras, cat si pe autostrada. Apoi, stabileste care este capacitatea totala a rezervorului, citind manualul vehiculului. Stabileste cat la suta din timp vei conduce pe autostrada si cat la suta in oras, deoarece consumul difera. Inmulteste consumul de oras cu procentul de timp pe care il vei petrece conducand in oras. Repeta acelasi lucru si in cazul condusului pe autostrada.

 

Aduna cele doua rezultate obtinute si vei obtine un numar care reprezinta consumul mediu la care te poti astepta. Multiplica acest numar cu capacitatea rezervorului si vei obtine rezultatul final: distanta pe care o poti parcurge cu un rezervor plin (autonomia).

 

 

Autonomia cu rezervorul gol

 

 

Cu totii am simtit anxietatea de a conduce cu beculetul de combustibil aprins in bord, fara sa stim daca e vreo benzinarie in apropiere. Este bine sa conduci cu foarte putin combustibil? Raspunsul depinde de fiecare model in parte.

 

Ca o regula generala, majoritatea masinilor mai au aproximativ 10 litri de carburant atunci cand se aprinde beculetul, ceea ce inseamna ca, in functie de model, mai poti conduce undeva intre 50-100 de kilometri.

 

Cu toate ca de cele mai multe ori nu conducem cu rezervorul plin, din cauza preturilor mari ale carburantilor, nu este o idee buna sa conduci in mod frecvent cu martorul de bord aprins. Combustibilul raceste motorul pompei electrice de combustibil, ceea ce inseamna ca atunci cand rezervorul este gol, pompa poate absorbi aer, ceea ce va genera caldura si va uza prematur pompa de combustibil, a carei reparatie poate costa mult. Ca o regula generala, te sfatuim sa ai macar un sfert din rezervor de combustibil atunci cand conduci.

 

 

 

Citeste si despre: metode reale de a economisi carburant

 

 

 

Sursa foto: motorauthority.com, popularmechanics.com, autoexpress.co.uk

Articole similare

Ce este sistemul VTEC de la Honda?

De ce sa alegi un motor cu tehnologia VTEC? Ce face ea mai exact?

Cand se schimba filtrul de ulei?

De obicei, este bine ca atunci cand schimbam uleiul sa inlocuim si filtrul avand in vedere faptul ca o parte din acest ulei va ramane la nivelul motorului.

Cum se curata catalizatorul?

In acest caz catalizatorul se va demonta de pe masina, si se va curata cu o solutie speciala, sau daca aveti ceva cunostinte de mecanic

Cod eroare OBD2 P0236

P 0236 – Probleme de Performanta / Camp Amplificare Circuit Senzor A Turbocompresor.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.