Ce presupune predarea leasing?

Ce presupune predarea leasing?

Imagineaza-ti ca ai semnat un contract de leasing auto de 48 sau 60 de luni, dar te-ai plictisit de masina dupa numai 12 luni. Ce faci atunci? O optiune populara este sa gasesti pe cineva care sa preia lunile ramase si sa plateasca in continuare ratele masinii, bineinteles sa iti plateasca si tie o suma de bani. Aceasta este predarea leasingului masinii, despre care vom vorbi in continuare.

Persoanele care sunt in imposibilitatea de a achita ratele leasingului auto sau cele care si-au propus sa schimbe masina, din diverse motive, si nu vor sa mai astepte expirarea contractului de finantare pot alege varianta predarii leasingului catre o alta persoana, fizica sau juridica. Acest proces poate fi intermediat printr-un contract de novatie semnat de trei parti: societatea de leasing (care detine autoturismul), cedentul (cel care cedeaza leasingul) si cesionarul (cel care preia leasingul).

Predarea leasingului poate fi o optiune potrivita, dar este important sa cunosti beneficiile si dezavantajele acestui proces.

Citeste si despre: merita sa cumperi o masina cu piese aftermarket

Avantaje/dezavantaje ale predarii leasingului auto

Predarea leasingului prezinta un mare avantaj pentru cel care cedeaza leasingul, in sensul ca acesta nu mai este nevoit sa plateasca ratele si asigurarea Casco a automobilului ( sa nu uitam ca asigurarea Casco este obligatorie la un autoturism in leasing ). In plus, el scapa de cheltuielile cu intretinerea masinii. Un alt beneficiu este scaderea gradului de indatorare al cedentului, care poate obtine o noua finantare, daca doreste.

Exista, insa, si dezavantaje pentru cedent. Astfel, cel care preda leasingul poate suferi pierderi financiare, cauzate de diferenta dintre valoarea tranzactionata cu cesionarul si pretul din piata al automobilului.

Ce pasi presupune predarea leasingului masinii?

Predarea leasingului nu este un proces complicat, insa are o serie de pasi ce trebuie urmati, pe care ii vom explica in cele ce urmeaza.

Primul lucru pe care trebuie sa il faca cel care doreste sa predea leasingul este gasirea unui cesionar, adica a unei persoane (fizice sau juridice). Predarea leasingului nu se poate face fara aprobarea societatii de leasing. Acceptul finantatorului este o conditie obligatorie pentru transferul contractului.

Pentru a realiza acest lucru, compania de leasing evalueaza noul client si stabileste daca acesta are posibilitatile financiare necesare pentru a duce la capat plata ratelor. Fiecare firma de leasing are norme specifice de evaluare a bonitatii cesionarului, asemanatoare cu analiza realizata de companie la initierea unui contract nou de leasing.

Mai departe, in cazul unui raspuns pozitiv din partea firmei de leasing, aceasta va factura o taxa de novatie a contractului, dupa care se semneaza contractul de novatie. In varianta nefericita a unui rezultat negativ, in care finantatorul nu accepta predarea leasingului din cauza veniturilor insuficiente, cesionarul are posibilitatea de a veni cu un girant. Si in acest caz, firma de leasing trebuie sa isi dea acordul.

Daca titularul contractului nu primeste OK-ul de la finantator pentru predarea leasingului, mai are o solutie la indemana: gasirea unui cesionar cu o situatie financiara mai buna.

Citeste si despre: sfaturi de intretinere a masinii pe timpul verii

Ce costuri apar la predarea leasingului?

Pentru predarea unui leasing, se va achita un comision de analiza, pe care il stabileste firma de leasing. Acesta nu este acelasi peste tot, fiecare companie are comisionul ei, cunoscut in domeniu si sub numele de taxa de novatie. Prin acest comision, compania de leasing evalueaza capacitatea de plata a cesionarului. Cine il plateste? Ori cedentul, ori cesionarul, in functie de cum se inteleg. Un alt aspect important: toate facturile aferente contractului de leasing ce va fi predat trebuie achitate la zi.

Ce mai poti obtine pe masina cand predai leasingul?

Desi ratele deja achitate se pierd la predarea leasingului, cel care cedeaza poate obtine o anumita suma de bani pentru masina. Aceasta suma depinde de mai multi factori:

Rezultatele negocierii dintre el si cesionar

Valorile platite conform contractului pana in momentul cesiunii si platibile de catre cesionar conform scadentarului de plati dupa momentul cesiunii

Starea in care se prezinta autoturismul in momentul predarii

Situatia din piata second hand la momentul respectiv

Este important pentru cesionar sa obtina o evaluare cat mai corecta a masinii pe care vrea sa o preia. Pretul final stabilit de catre cedent si cesionar va fi mentionat in contractul de novatie, pe care il semneaza toate cele trei parti: cedentul, cesionarul si compania de leasing. Exista si varianta in care contractul nu stipuleaza un pret pentru novatie, ci numai predarea leasingului. In acest caz, nu este necesara nicio plata pentru transfer.

Asigurarea in cazul predarii leasingului

In cazul predarii de leasing, asigurarea CASCO va ramane valabila si va fi transferata noului utilizator al masinii, conform contractului. Mai departe, obligatia platii ratelor acesteia revine cesionarului. Nu este cazul pentru asigurarea RCA. Aceasta va fi anulata pentru a se emite o noua polita pe numele noului utilizator.

Concluzia

Predarea leasingului poate fi avantajos atat pentru cedent, cat si pentru cesionar. Cedentul original scapa de plata ratelor, iar cesionarul obtine masina de care are nevoie, fara a fi nevoit sa-si ia un angajament financiar de lunga durata.

Daca planuiesti sa predai leasingul, asigura-te ca „iti faci temele” inainte si cunosti tot ce presupune acest proces. Ai grija ca masina sa fie intr-o stare cat mai buna si ia-ti timp pentru a intelege toate potentialele taxe si comisioane pe care va trebui sa le platesti, dar si termenii contractului.

Citeste si despre: 10 moduri pentru a mentine pretul masinii

Sursa foto: carmudi.com, worldcarchat.com, moneycrashers.com

Articole similare

Modalitati prin care poti face economii la reparatia masinii

Cei mai multi dintre noi sunt de parere ca singura modalitate pe care o avem la dispozitie pentru a face economii este aceea de a ne repara singuri masina acasa.

Totul despre programul RABLA 2020

Ai o masina in garaj si vrei sa scapi de ea? Pentru asta exista programul Rabla, demarat in anul 2005 prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu (AFM).

De ce cauciucurile masinii mele se uzeaza neuniform?

Cauciucurile uzate neuniform te anuta ca ai o problema care trebuie reparata urgent. Cauze care pot toci cauciucurile neuniform.

Ce cauzeaza uzarea si alinierea gresita a portierelor?

O portiera uzata sau aliniata gresit este cu siguranta un discomfort. Presupune mai multe incercari de a o inchide in mod corespunzator.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.