Ce sa facem pentru a prelungi viata cauciucurilor ?

Ce sa facem pentru a prelungi viata cauciucurilor ?

Cand va cumparati masina noua sau un nou set de cauciucuri pentru masina pe care o aveti, nimic nu se compara cu experienta condusului linistit si tractiunii de incredere. Din pacate, acea experienta nu dureaza la nesfarsit.

Incep sa se auda tot mai tare zgomote, pe masura ce cauciucul se toceste, iar tractiunea incepe sa fie indoielnica. Cum puteti face ca anvelopele sa tina cat mai mult posibil pentru a prelungi efectele si avantajele cauciucurilor noi ? 

 

Exista trei moduri de a prelungi viata cauciucurilor 

 

Folositi cauciucurile adecvate vehiculului dumneavoastra: 

 

- desi pare ca dimensiunea corespunzatoare a cauciucului este singurul factor de care trebuie sa tineti cont, alegerea unor anvelope potrivite pentru masina dumneavoastra nu este chiar asa de simpla. Daca inlocuiti cauciucurile, trebuie sa va asigurati ca veti avea aceiasi parametri, sau chiar unii mai buni, privind gradul de incarcare pe pneu si indicatorul vitezei. 

 

 

- daca rata de incarcare e prea mica pentru cauciucurile pe care le puneti, se va produce frictiunea excesiva si apare uzura, iar cauciucurile nu vor tine atat cat trebuie. 

 

- daca rata vitezei este mai mica decat necesar, cauciucurile se vor incalzi in exces, iar acest fenomen duce la uzura sau, chiar mai rau decat atat, puteti avea experienta periculoasa a unei explozii de anvelope. 

 

Citeste si despre: adevarul despre anvelopele resapate

 

 

Accelerati din stop intr-o maniera controlata, lina: 

 

- accelerarea usoara uzeaza cauciucurile mai putin decat accelerarea brusca. 

 

- cand invartiti rotile la accelerarea brusca, pe sosea raman mici bucati de cauciuc, similar burnout-ului. De aceea vedem urme negre de cauciucuri, de la soferi care scartaie cauciucurile in afara liniei sau le incalzesc atunci cand accelereaza. 

 

- franati ferm, dar intr-o maniera echilibrata. 

 

- franarea puternica duce la frictiuni suplimentare ale cauciucurilor si la uzarea lor prematura. Chiar daca nu se blocheaza franele, de fiecare data se desprinde un strat subtire de cauciuc de pe anvelope. 

 

 

Intretineti anvelopele asa cum recomanda producatorul:

 

- rotatia cauciucurilor este importanta pentru longevitatea lor.

 

- in functie de design-ul vehiculului, veti observa ca fie perechea de anvelope din fata, fie perechea de anvelope din spate, se uzeaza mai mult.

 

 

Daca le lasati sa se uzeze, fara sa le rotiti si sa le puneti acolo unde sunt mai putin expuse uzurii, in scurt timp veti avea pe masina doua cauciucuri chele si doua cauciucuri pe jumatate bune. Rotatia anvelopelor permite intregului set sa se uzeze uniform, astfel incat toate patru sa aiba o viata cat mai lunga.  

 

Majoritatea producatorilor recomanda sa faceti rotatia anvelopelor la fiecare 6 luni sau la fiecare aproximativ 10 mii de kilometri.

 

 

Citeste si despre: totul despre anvelopele la mana a doua

 

 

Sursa foto: fmmotorparts.com, cars.com

Articole similare
Economie carburant: sfaturi utile

Economie carburant: sfaturi utile

Cateva sfaturi simple despre cum sa platesti mai putin bani la pompa de combustibil, sfaturi care te pot ajuta sa reduci consumul masinii.

Cod eroare OBD2 P0466

Cod eroare OBD2 P0466

Acest cod se refera la eroarea sistemului EVAP - defectiunea circuitului senzorului de curatare - performanta slaba.

Tot ce trebuie sa stii despre garnitura galeriei de admisie

Tot ce trebuie sa stii despre garnitura galeriei de admisie

Ce face galeria de admisie? Simptomele unei garnituri de galerie de admisie pe cale sa se defecteze?

Cod eroare OBD2 P0457

Cod eroare OBD2 P0457

Acest cod se refera la eroarea sistemului EVAP - scurgeri detectate.