Cod eroare OBD2 P0209– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 9

Cod eroare OBD2  P0209– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 9

Indicator

PCM a detectat o tensiune in circuitul injector de combustibil (pentru injectorul de combustibil din cilindrul 9) care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Setarea parametrilor de cod

Variatiile de tensiune (cauzate de rezistenta inadecvata) care depasescc 10% din voltajul propus de producator va cauza stocarea unui cod in PCM si a aprinderii unui indicator care spune ca trebuie facuta revizia tehnica a masinii.

Simptome cod eroare OBD2 P0209

Acestea pot include o acceleratie turbulenta, in gol, o blocare a motorului, motorul nu porneste, si un indicator aprins in bord.

Cauze comune cod eroare OBD2 P0209

Cea mai comuna cauza a aparitiei acestui cod este fauna salbatica. Portiunea incalzita de deasupra motorului poate fi un bun adapost pentru animale mici, putand roade astfel cablurile. Alte cauze includ unul sau mai multe injectoare stricate, cabluri electrice sau cabluri conectoare corodate, sigurante injectoare combustibil explodate (cauzate de un scurtcircuit), sau un driver de injector de combustibil gresit in PCM.

Diagnoza incorecta comuna

E bine de retinut ca eroarea PCM este rara. Deseori PCM este inlocuit din greseala din cauza circuitelor deschise sau a scurtcircuitelor din sistemul de injectie cu combustibil.

Diagnostic cod eroare OBD2 P0209

Injectoarele de combustibil din majoritatea autoturismelor moderne sunt actionate printr-un conector electric de blocare bicablat.

Sunt sustinute prin furnizare constanta de voltaj (comparabil cu cea unei baterii),  printr-o sursa de alimentare fuzionata.

Circuitul este completat prin a doua sursa care este impamantata de conducatorul injectorului de carburant in PCM (sau alt controler potrivit) in forma de pulsatii regulate.

Cand circuitul este complet, injectorul de combustibil este activat si un spray de combustibil e injectat in cilindrii individuali (injectie de combustibil multi-port) sau corpul regulator ( corpul regulator de acceleratie). Un scanner (sau cititor de cod), un volt/ohmmetru digital, un manual de service al producatorului (sau echivalent) vor fi utile in diagnoza problemei acestui cod de stocare. Incepeti diagnoza cu o inspectie vizuala a tuturor cablurilor si conectorilor.

Reparati sau inlocuiti cabluri, conectori sau componente, stricate, deconectate, scurtcircuitate sau corodate dupa necesar.

Resetati intotdeauna sistemul dupa ce reparatiile sunt complete pentru a asigura succesul. Daca toate cablurile, conectorii si componentele (inclusiv sigurantele) par sa functioneze normal, conectati scanner-ul (sau cititorul de cod) la conectorul de diagnoza si inregistrati toate codurile stocate.

Aceste informatii pot fi foarte utile in diagnoza conditiilor intermitente care ar fi putut contribui la stocarea acestui cod.

Dupa ce codurile sunt sterse, testati in mers vehiculuil pentru a vedea daca acest cod reapare.

Daca acest cod nu reapare imediat, e posibil sa existe o conditie intermitenta.

Conditiile intermitente  se pot dovedi a fi provocator de diagnosticat si in cazuri extreme exista posibilitatea de a trebui sa fie lasate sa se inrautateasca  inainte de a se putea face o diagnoza corecta. Folositi Volt/Ohmmetru digital pentru a testa sursa de putere constanta  a injectorului de grup particular. (Cheia in contact, motorul oprit)

Daca nu exsita voltaj al bateriei detectat in grupul conector al injectorului de combustibil, verficati sigurantele sistemului si releele. 

Reparati componente defecte dupa necesitati, stergeti codul si retestati sistemul pentru a va asigura ca reparatia a fost facuta cu success.

NOTA: Testati cu grija sigurantele sub sarcina.

Sigurantele care par sa functioneze normal cu cheia in contact si motorul oprit e posibil sa nu functioneze cand motorul este pornit.

Conexiunile slabe in panoul sigurantelor pot contribui la aceasta conditie.

Daca sigurantele si releele par sa fie intacte, deconectati conectorul de la PCM (si alte controlere asociate) si faceti un test de continuitate si rezistenta la toate circuitele associate.

Reparati sau inlocuiti circuitele deschise sau scurtcircuitele, conectorii sau componenele.

Stergeti codurile si testati vehiculul in mers pentru a asigura succesul reparatiei.

Daca sursa de alimentare este prezenta la conectorul/conectorii injectorului de combustibil sau a cablului de conectare, folositi un osciloscop digital pentru a verifica pulsul de impamantare de la PCM.

Daca nu este detectat niciun puls de impamantare deconectati conectorul electric de la PCM (si alti conectori asociati) si faceti un test de rezistenta la toate circuitele

Defectiunea PCM este rara, iar o inlocuire ar necesita reprogramarea unuia sau mai multor controleri. Daca o sursa de alimentare constanta si un puls de impamantare sunt prezente, folositi un dispozitiv de masurare pentru a determina daca injectorul sau injectoarele in cauza au fost activate.

Aceasta ajuta la a determina daca injectorii individuali functioneaza si pulverizeaza combustibil in cilindri.

Daca se aude un sunet de ticait cand injectorul este energizat, cel mai probabil ca injectorul functioneaza normal (daca nu este restrictionat fluxul).

Daca nu se aude niciun ticait cand motorul este energizat, puteti suspecta ca injectorul de combustibil nu functioneaza in parametri normali.

Scoateti conectorul electric din injector si faceti un test de rezistenta pe injector.

Comparati rezultatele actuale cu specificatiile producatorului si inlocuiti injectorul/injectoarele dupa cum e necesar.

Ca de obicei, stergeti codurile si testati vehiculul in mers dupa pentru a asigura succesul reparatiei.

Daca se aude un ticait cand injectorul este energizat, scoateti injectorul din motor si observati cu atentie tiparul spray-ul de combustibil cand injectorul este energizat.

Daca frecventa spray-ului este acceptabila, suspectati un PCM defect ca principala cauza a acestui cod.

Daca Spray-ul de combustibil este restrictionat sau inexistent, inlocuiti injectoarele in cauza.

Dupa inlocuirea injectoarelor, stergeti condurile si testati vehiculul in mers pentru a va asigura ca reparatia a avut succes.

Articole similare
Despre statiile de incarcare pentru autovehicule electrice

Despre statiile de incarcare pentru autovehicule electrice

O statie de incarcare pentru vehiculele electrice reprezinta un aspect important care trebuie luat in calcul odata cu decizia de a achizitiona un autovehicul.

Cod eroare OD2 P0031

Cod eroare OD2 P0031

Acest cod se refera la eroarea circuitului de control al incalzitorului (nivel scazut).

Totul despre motoarele FSI, TSI si TFSI

Totul despre motoarele FSI, TSI si TFSI

Ce inseamna FSI, TSI si TFSI? Care este diferenta dintre ele, care este mai fiabil si care consuma mai putin? Ce sa alegi? Afla la noi.

Metode eficiente de a economisi combustibil

Metode eficiente de a economisi combustibil

Intretinerea unui autovehicul reprezinta o cheltuiala suplimentara, chiar si in conditiile in care pretul benzinei sau motorinei ramane stabil.