Cod eroare OBD2 P0609

Cod eroare OBD2 P0609

Acest cod se refera la eroarea modulului de control al senzorului de turatie a vehiculului (VSS) - zona B.

Indicator

Acest cod indica faptul ca a fost detectata o eroare la iesire a senzorului de viteza a vehicululu de catre PCM (sau celelalte module de comanda). Aceste module de comanda pot fi (dar nu se limiteaza la) modulul de comanda a transmisiei, modulul de comanda al sistemului ABS, modulul de comanda al panoului de control, modulul de control al injectiei, modulul de control turbo, modulul antifurt, modulul de control al pilotului automat, modulul de control al tractiunii si modulul de control al climatizarii.

Setarea paremetrilor de cod

In cazul defectarii senzorului de turatie a motorului (VSS), un cod de eroare se va stoca si un martor de service se va aprinde in bordul masinii. Unele modele necesita mai multe cicluri de erori (pana la 8), pentru ca martorul de service sa se aprinda.

Simptome cod eroare OBD2 P0609

Simptomele pot include probleme la conducere, schimbarea directiei de mers problematica, economie a combustibilului scazuta, motorul se poate opri la ralanti sau sa fie sub nivelul turatiei minime, un cod de eroare stocat si un martor de service se va aprinde in bordul masinii.

Cauze comune cod eroare OBD2 P0609

Spre deosebire de majoritatea celorlalte coduri PCM, cea mai probabila cauza a acestui cod este o conexiune electrica defectuoasa sau un driver defect in PCM. Alte cauze poti include cablajul corodat, intrerupt sau scurtcircuitat sau conectorii din sistemul CAN Bus defecti, o curea de impamanatare a panoului de comanda sau un fir rupt, sistemul CAN Bus poate fi defect.

Diagnoze gresite comune

Simptomele si codurile de eroare care sunt prezente ca reactie la o eroare de comunicare, sunt adesea diagnosticate gresit, evident, ducand la o reparatie nereusita. Codurile de eroare ale evacuarii, codurile injectorului de combustibil si practic orice alt cod de conducere sau de transmisie, care este instotit de un cod de comunicare al controlerului, ar putea duce la o diagnosticare gresita. Diagnosticati codurile in ordinea in care sunt stocate si veti imbunatati sansele pentru un diagnostic corect.

Diagnoza cod eroare OBD2 P0609

CAN este abrevierea pentru "controller area network". CAN reprezinta un sistem de comunicatie, care permite microcontrolerelor multiple sa comunice intre ele, fara a fi nevoie de un computer gazda. Reteaua CAN, este de fapt un sistem complex de cabluri si conectori folositi ca o conducta de informatii, partajata intre doua sau mai multe module de comanda. Aceste module controleaza practic fiecare functie electrica a vehiculului, PCM fiind controlerul primar. Modulele de control primesc date de intrare de la diferiti senzori si emit semnale de iesire catre componentele sistemului si alte module de comanda. De exemplu: PCM primeste un semnal de intrare de la senzorul de viteza a vehiculului. Acest semnal este transmis sistematic modulelor de control afectate care utilizeaza datele pentru a indeplini diferite sarcini. Modulul de control al pilotului automat utilizeaza date pentru controlul vitezei, sistemul de control al tractiunii utilizeaza datele pentru a regla strategia de control a tractiunii vehiculului, iar modulul de control al ABS-ului compara viteza vehiculului cu datele din PCM.

Mai multe instrumente vor contribui la diagnosticarea cu succes a acestui cod.

Un scaner adecvat si un volt/ohmmetru digital vor fi esentiale in realizarea unui diagnostic reusit al acestui cod. Incepeti cu o inspectie vizuala a tuturor cablurilor si conectorilor.

Reparati sau inlocuiti cablajul, conectorii si componentele deteriorate, deconectate, scurtcircuitate sau corodate, dupa caz.

Retestati intotdeauna sistemul dupa ce reparatiile au fost finalizate pentru a asigura succesul. Daca toate cablurile, conectorii si componentele (inclusiv sigurantele) ale sistemului apar in ordine normala, conectati scanerul (sau cititorul de coduri) la conectorul de diagnosticare si inregistrati toate codurile memorate.

Aceste informatii pot fi extrem de utile in diagnosticarea conditiilor intermitente care ar fi putut contribui la stocarea acestui cod.

Dupa ce codurile sunt sterse, porniti si conduceti vehiculul pentru a vedea daca codul reapare. Daca codul nu revine imediat, este posibil sa aveti o conditie intermitenta.

Conditiile intermitente se pot dovedi a fi o provocare pentru diagnoza si in cazuri extreme pot sa inrautateasca situatia inainte de un diagnostic corect.

Spre deosebire de alte coduri de eroare, acest tip de cod ar fi bine sa fie lasat pe mana unui profesionist, pur si simplu din cauza volumului mare de circuite implicate. Un tehnician expermimentat cu un scaner specializat (Autohex sau Tech II) poate fi capabil sa determine zona generala a defectiunii mult mai rapid si mai usor decat cineva care foloseste un cititor de coduri si un ohmmetru/voltmetru digital.

Deconectarea si testarea fiecarui pin al magistralei CAN necesita timp indelungat si costurile vor fi mari. In plus, trebuie instalat un anumit tip de dispozitiv de economisire a memoriei, pentru ca PCM si alte controale sa nu-si piarda memoria si sa necesite reprogramarea. Un scaner CAN de diagnosticare specializat va afisa valorile pin-ului si functionarea modulului de comanda fara riscuri. Acesta poate diagnostica cu precizie, problemele legate de computer si de circuite prin monitorizarea functionarii vehiculului in timpul mersului.

Pentru a diagnostica acest cod folosind volt/ohmmetru digital ar presupune testarea a mii de circuite, individual.

Un diagnostic gresit ar puta distruge modulele de control costisitoare si ar necesita reprogramarea totala a vehiculului. In cel mai bun caz, puteti incerca sa faceti un test de continuitate dupa ce toate modulele de comanda sunt deconectate, iar acest lucru ar dura aproximativ 40 de ore sau mai mult, in functie de modelul masinii.

Unele modele sunt echipate cu pana la 18 module separate. Daca alegeti sa faceti aceasta sarcina deosebit de grea, incepeti cu o inspectie vizuala a tuturor circuitelor de sistem, a conectorilor si a sigurantelor. Circuitele de masa ale modulului de comanda trebuie testate pentru a asigura continuitatea cu bateria. Acest tip de cod este cauzat, de multe ori, din cauza cablajului defect. Cautati conectori electrici corodati, care pot creste rezistenta circuitului si pot cauza stocarea acestui cod.

Luati o schema de conectare ai sistemului CAN si o diagrama de valori, apoi utilizati volt/ohmmetru digital pentru a testa continuitatea intre conectorii individuali ai modulului.

Comparati rezultatele dumneavoastra cu valorile de referinta ale producatorului si reparati circuitele intrerupte sau scurtcircuitate, dupa cum este cazul. Este mult mai dificil sa inlocuiti cablajul defect, decat sa incercati sa il scoateti din reteaua complexa de cabluri.

Articole similare
Cod eroare OBDII P0003. Ce este?

Cod eroare OBDII P0003. Ce este?

Daca se stabileste ca exista conditii pentru stocarea unui cod de eroare P0003 si codul este intr-adevar prezent, tensiunea, puterea, solul si tensiunea senzorului ar trebui apoi masurate.

Cum iti dai seama ca iti cedeaza cutia de viteze?

Cum iti dai seama ca iti cedeaza cutia de viteze?

Este foarte important sa stiti care sunt semnele clare ca transmisia masinii urmeaza sa cedeze.

Totul despre alarma auto

Totul despre alarma auto

Te-ai gandit vreodata cum functioneaza acest dispozitiv? In acest articol vom analiza componentele si modul de functionare a unei alarme auto.

5 semne ca masina nu schimba treptele de viteza corect

5 semne ca masina nu schimba treptele de viteza corect

Se aud sunete cand bagi in viteza? Schimbatorul masinii sare pe liber fara motiv? Vezi daca ai o problema cu cutia de viteze.