Cum prelungesc filtrele masinii viata motorului?

Cum prelungesc filtrele masinii viata motorului?

Masina ta are 3 filtre importante: filtrul de carburant, filtrul de aer si filtrul de polen sau filtrul de habitaclu.

Toate trei sunt consumabile deci trebuie sa ai in vedere schimbarea lor periodica. Filtrul de carburant si cel de aer pot dauna grav motorului insa si cel de polen este la fel de important, pentru ca el afecteaza direct sanatatea celor din masina.

Citeste si despre: cand se schimba filtrul de ulei

Filtrul de aer

Protejeaza motorul de orice rezid organic sau anorganic prezent in aerul atmosferic. Fie ca vorbim despre insecte, frunze, praf, namol sau chiar apa, filtrul le impiedica sa ajunga in motor. Un filtru curat asigura o ardere o optima care inseamna performanta si economie de combustibil.

Simptomele unui filtru de aer imbacsit: daca filtrul nu lucreaza cum trebuie nici motorul nu o va face.

Motorul masinii nu va mai primii aerul de care are nevoie, cantitatea de aer va scadea, ea va fi inlocuita de combustibil si automat masina va consuma mai mult. In cazuri extreme motorul nu va arde o mare parte din combustibilul care ajunge in camera de ardere si il va elimina prin sistemul de evacuare, masina va scoate fum sau chiar flacari pe evacuare in acest caz.

Cand sa schimbi filtrul de aer? Anual sau la 20.000 de km in conditii normale de trafic.

Citeste si despre: totul despre filtrul de particule

Filtrul de polen

Ce face filtrul de polen: el tine aerul din cabina in permanenta curat, oprind orice rezid sa intre inauntru, filtrand aerul de praf si chiar de umidiate.

Cum iti dai seama ca trebuie sa schimbi fitrul de polen? In primul rand in masina o sa miroase tot timpul urat mai ales atunci cand dai drumul la aer, nu ai cum sa nu observi ca ceva este in neregula. Iarna geamurile se aburesc tot timpul, pentru ca un filtru de aer imbacsit nu va mai putea sa retina umiditatea.

Cand trebuie filtrul de aer schimbat? Undeva la 20-30.000 de km sau la un an de zile.

Filtrul de benzina

Ce face filtrul de benzina? Trimite intotdeauna un flux constant de benzina curata pompei de injectie. Sunt cazuri in care poti alimenta cu benzina de proasta calitate care poate avea reziduuri sau apa in ea. Filtrul le opreste pe acestea sa ajunga in injectoare.

Cum imi dau seama ca filtrul de benzina trebuie schimbat? Motorul nu va mai merge ca inainte, nu mai accelereaza liniar, porneste greu si uneori se poate opri in mers.

Injectoarele sunt cele responsabile de dozarea benzinei/motorinei in fiecare cilindru in parte. Injectoarele au in cap niste duze ( mici deschizaturi ) care se pot infunda cu particule din benzina daca acestea trec de filtru.

Un alt caz nefericit este acela cand filtrul este prea plin de reziduri. In acest caz motorul nu mai poate primii acel flux constant de benzina si se va chinui sa functioneze.

Cand trebuie schimbat filtrul de benzina? Noi recomandam la fiecare revizie.

Citeste si despre: filtru de aer curat, secretul unui motor sanatos

Sursa foto: bestsyntheticoilguide.com, cars.com, goldeagle.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului injectorului reductor de presiune a aerului - tensiune ridicata.

Aprinderea acestui martor indica o problema undeva in sistemul de emisii si trebuie sa-i acordati o importanta destul de mare.

Acest cod de eroare se refera la nivelul intermitent al senzorului de temperatura a uleiului de motor.

Acest cod se refera la eroarea circuitului electromagnetic de control al supapei de evacuare - nivel scazut ( Cilindrul 1 ).