Cum sa curatati filtrul aerului conditionat

Cum sa curatati filtrul aerului conditionat

Sistemul de aer conditionat al unui vehicul este esential pentru alimentarea soferului si a pasagerilor cu aer rece in zilele caniculare. Pentru a va asigura ca interiorul nu este aerisit cu aer poluat, sistemul de aer conditionat are un filtru care capteaza carbonul, praful si alte resturi care pot ajunge in cabina.

Filtrul nu va dura o vesnicie, la un moment dat se va infunda si trebuie curatat sau inlocuit.

Citeste si despre: cum sa pastrezi filtrul de aer al masinii tale curat

5 pasi pentru curatarea filtrului aerului conditionat

Majoritatea specialistilor recomanda sa inlocuiti filtrul cand acesta este murdar sau putin infundat. Ceea ce trebuie sa stiti este ca filtrul nu este infundat in totalitate. Acesta se infunda treptat, puteti sa curatati filtrul de aer, astfel puteti astepta sa faceti 25.000 km pentru a-l inlocui.

In continuare va vom prezenta cativa pasi pe care sa ii urmati atunci cand vreti sa curatati filtrul aerului conditionat.

1. Gasiti locatia filtrului

Daca detineti un vehicul care a fost fabricat dupa anul 2000, filtrul de aer conditionat trebuie sa fie amplasat in spatele tabloului de bord sau in spatele torpedoului. Acesta va fi usor de recunoscut, deoarece se afla intr-o cutie.

Pentru a deschide cutia, va trebui sa sa trageti de niste cleme sau sa desfaceti cateva piulite. Odata ce faceti acest lucru, cutia va fi usor de desprins si filtrul se va afla inauntru. Daca totusi intampinati dificultati in gasirea filtrului, consultati manualul producatorului sau cautati online pentru a descoperi locatia filtrului.

Scoateti filtrul

Dupa ce ati vazut unde se afla filtrul, trebuie doar sa il scoateti. Nu exista piulite sau cleme care sa tina filtrul, cutia era singura parte care il tinea. Luati filtrul si puneti-l undeva in siguranta.

Curatati filtrul

Exista doua moduri prin care puteti curata filtrul. Puteti utiliza un aspirator sau puteti folosi o galeata de apa cu sapun. Daca folositi a doua varianta, bagati filtrul in apa cu sapun si tineti-l acolo pana cand acesta este bine inmuiat.

Scoateti filtrul si scuturati-l bine pentru a nu ramane apa sau sapun. Lasati filtrul pe un prosop pana cand acesta se usuca. Este posibil sa dureze cateva ore pana cand acesta se va usca. Daca utilizati un aspirator, trebuie doar sa aspirati fiecare parte a lui timp de un minut.

Curatati recipientul (cutia)

Nu uitati sa curatati recipientul. Acest lucru necesita doar folosirea unui prosop de hartie moale sau a unei panze, pentru a indeparta eventualele resturi ramase acolo.

Puteti, de asemenea sa il spalati cu apa, dar trebuie foarte bine uscat inainte sa montati filtrul inapoi. In caz contrar, umezeala isi va face aparitia si poate deteriora motorul.

Montati inapoi filtrul

Acum ca ati curatat filtrul, trebuie doar sa il montati inapoi. Puneti filtrul inapoi in recipient si apoi reatasati cutia la locul ei.

Costul mediu de inlocuire a filtrului sistemului de aer conditionat

Costul de inlocuire al filtrului este cuprins intre 100 ron si 300 ron cu tot cu mana de lucru. Ar fi bine sa il inlocuiti singur, deoarece nu este foarte greu.

Citeste si despre: cat rezista un filtru de aer

Sursa foto: cars.com, knfilters.com, blog.automart.co.za

Articole similare

Cand circula uleiul prin motor, poate aduna gunoaie. Dupa o perioada cele normale aduna gunoaie care scad din eficienta motorului.

Cum se verifica jocul volanului? Cum iti dai seama ca directia masinii este defecta? De ce se misca volanul greu? De ce se balangane masina?

Noul motor cu trei cilindri 1.4 TDI face parte din seria EA288. Acesta a inlocuit motorul de 1,2 litri cu 3 cilindri EA189.

Ce inseamna FSI, TSI si TFSI? Care este diferenta dintre ele, care este mai fiabil si care consuma mai putin? Ce sa alegi? Afla la noi.