Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo S40?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo S40?

O masina diesel vine cu dezavantajele ei si un mare dezavantaj il reprezinta filtrul de particule sau DPF-ul. Daca ti-ai cumparat Volvo S40 si ai probleme cu filtrul de particile citeste cuvant cu cuvant acest articol pentru a scapa de probleme viitoare foarte costisitoare.

Incepem articolul cu o scurta prezentare a sistemului diesel de filtrare a gazelor de evacuare. Ce este DPF-ul?

Filtrul de particule este un dispozitiv de filtrare a gazelor care este situat pe partea de post-ardere. El este proiectat sa retina particulele de gaze emise de motor de pana la 0.01 μm. DPF-ul poate fi situat inainte sau dupa catalizator, putand fi situat si intre doua catalizatoare.

Amplasarea filtrului de particule inainte de catalizator favorizeaza obtinerea temperaturii necesare pentru regenerarea acestuia. Eficienta sa este situata intre 95 - 100%, astfel reducand considerabil emisiile de particule nearse si cenusa din gazele de ardere, aceste particule fiind direct daunatoare pentru oameni, ele fiind usor de inhalat, raman in suspensie si se fixeaza pe peretii plamanilor, fiind cancerigene. 

Cand a aparut prima data DPF-ul?

La motoarele Diesel, primele autovehicule echipate cu DPF si-au facut aparitia incepand cu normele de poluare Euro 4, iar incepand cu normele de poluare Euro 5 (2009 in Uniunea Europeana) fiind obligatoriu pentru toate motoarele cu aprindere prin compresie.

Sa ai DPF suna bine, intr-un fel salvezi lumea de la poluare, nu? In niciun caz si o sa vezi imediat de ce este doar o forma de a masca emisiile si nu de a le elimina.

Pana atunci sa raspundem la o alta intrebare foarte comuna. Care este durata de viata a unui filtru de particule - dpf la Volvo S40?

Din experienta va spunem ca dupa 10 ani orice filtru de particule cam ajunge la sfarsitul vietii. In acest punct ori trebuie inlocuit, ori curatat. Inlocuirea costa mult, cateva mii de lei. Curatarea costa cam 100 de euro plus manopera pentru montare si demontare. Sunt si multe ateliere in Romania care va promit anularea lui fizica si din soft.

Nu va recomandam sa faceti asta pentru ca este ilegal, masina nu va mai putea trece ITP-ul si daca veti fi opriti de RAR in trafic vi se vor confisca placutele de inmatriculare. Odata ajunsi la RAR pentru reverificarea masinii va trebuie sa reinstalati filtrul DPF pe masina si veti ajunge in acelasi punct numai ca ati platit intre timp cateva mii de lei in amenzi.

Pot curata DPF-ul la Volvo S40 acasa?

Desigur, exista solutii pe care le vindem si noi, de la Protec, care costa sub 50 de lei si care functioneaza de minune. Turnati solutia in rezervorul masinii si o lasati sa lucreze.

De unde stiu cat de incarcat este filtrul de particule la Volvo S40?

Am spus in multe articole. Recomandarea noastra, care credem ca este una sanatoasa, este sa va alegeti un mecanic, un service, un atelier care lucreaza mult sau chiar numai cu marca masinii pe care o aveti. Ca orice ramura a unei profesii, si in mecanica exista oameni care se specializeaza pe anumite operatiuni, marci, etc. Ca la medic, vreau sa ma duc la un ortoped cand ma doare piciorul, nu la medicina generala. Detii Volvo S40, du-te cu ea la un service care repara in mod general doar marca asta.

Ei vor pune masina pe tester, vor vedea parametrii in timp real printre care si gradul de incarcare al filtrului de particule, cand si-a facut ultima regenerare, cat a durat sa o faca, cat combustibil a folosit in timp ce facea asta, etc.

Poti folosi solutia de la Protec dupa ce pui masina pe tester, vezi ce rezultate ai dupa.

Cum se face regenerarea fortata a dpf-ului la Volvo S40?

Regenerarea fortata trebuie facuta doar de cineva specializat. Masina trebuie sa indeplineasca niste conditii obligatorii, trebuie sa stea afara nu in interior ca va scoate atat de mult fum incat nu se va mai putea respira inauntrul garajului si exista si riscul de incendiu. Regenerarea fortata se face din tester si este destul de periculoasa, nu recomandam sa se faca asta decat daca este ultima solutie posibila.

Cum se face regenerarea in mers a filtrului de particule ( DPF ) la Volvo S40?

La fel ca la regenerarea fortata, cea din mers trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Logica regenerarii in mers este sa se intample in regim extra-urban pentru a reduce poluarea din orase. Practic filtrul strange depuneri zi de zi in oras si la primul drum mai lung in afara elimina rezidurile. Astfel poluarea ajunge in afara orasului.

Pentru a regenera filtrul de particule in mers la Volvo S40, trebuie sa mergi cu ea turata ( recomandam pe autostrada ) intre 3.000 si 3.500 de turatii pe minut, timp de 20-30 de minute. Astfel temperatura din filtru ajunge la peste 800 de grade Celsius si marunteste efectiv depunerile si le elimina in atmosfera astfel.

Cand masina intra des in ciclurile de regenerare ( din 10 in 10 km ) inseamna ca filtrul este tot timpul incarcat, problema nu este la el, trebuie verificat ce il determina sa se infunde constant, poate sa fie o problema de evacuare sau de amestec gresit in motor. O sa discutam despre acest caz intr-un alt articol.

Articole similare
Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo XC90?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo XC90?

Daca ti-ai achizitionat Volvo XC90 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo S80?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo S80?

Daca ti-ai achizitionat Volvo S80 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V50?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V50?

Daca ti-ai achizitionat Volvo V50 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V90?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V90?

Daca ti-ai achizitionat Volvo V90 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo XC70?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo XC70?

Daca ti-ai achizitionat Volvo XC70 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo C70?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo C70?

Daca ti-ai achizitionat Volvo C70 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo S70?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo S70?

Daca ti-ai achizitionat Volvo S70 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V40?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V40?

Daca ti-ai achizitionat Volvo V40 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V70?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V70?

Daca ti-ai achizitionat Volvo V70 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo XC60?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo XC60?

Daca ti-ai achizitionat Volvo XC60 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Volvo S40 scoate fum negru?

Volvo S40 scoate fum negru?

Fumul negru la Volvo S40 nu anunta o problema grava la motor, insa noi iti recomandam sa rezolvi problema lui cat mai curand.

Cum sa verifici nivelul lichidului de frana la Volvo S40?

Cum sa verifici nivelul lichidului de frana la Volvo S40?

Turnarea lichidului se face incet pana cand lichidul ajunge in punctul Max al rezervorului lichidului de frana al masinii dumneavoastra Volvo S40.

Cum sa stergi martorul check-engine la Volvo S40

Cum sa stergi martorul check-engine la Volvo S40

Alfa cum poti sterge martorul check-engine la Volvo S40. Urmareste pasii pentru a diagnostica si a rezolva eventualele probleme care cauzeaza aprinderea martorului check-engine.

Volvo S40 scoate fum alb?

Volvo S40 scoate fum alb?

In acest articol o sa ne concetram toata atentia asupra situatiei in care Volvo S40 scoate fum alb pe evacuare.

Martor ABS aprins la Volvo S40, ce e de facut?

Martor ABS aprins la Volvo S40, ce e de facut?

Odata aparut in bord martorul abs la Volvo S40, sistemul nu mai functioneaza, asa ca mergi mai incet cu masina mai ales daca conditiile de trafic sunt unele mai grele.

Cum sa dai janta jos la Volvo S40

Cum sa dai janta jos la Volvo S40

Astfel de situatii se rezolva foarte repede cand esti la un service sau o vulcanizare cu renume, dar ce crezi ca se va intampla daca faci o pana si roata e blocata de butuc?

Martor EPC aprins la Volvo S40

Martor EPC aprins la Volvo S40

Trebuie sa fi mecanic sau sa cochetezi de mult cu industria auto sa stii exact ce inseamna martorul EPC aprins la Volvo S40.

Martorul de frana sta aprins la Volvo S40, ce sa faci?

Martorul de frana sta aprins la Volvo S40, ce sa faci?

Daca martorul sta aprins cand frana de mana este lasata jos atunci inseamna ca ati ramas fara lichid de frana la Volvo S40.

Volan blocat la Volvo S40, ce pot sa fac?

Volan blocat la Volvo S40, ce pot sa fac?

Motivul pentru care volanul se blocheaza la Volvo S40 si solutii prin care puteti rezolva aceasta problema.

S-a oprit motorul in mers la Volvo S40

S-a oprit motorul in mers la Volvo S40

In acest articol vom incerca sa analizam cauzele care pot opri motorul brusc, in mers si sa te sfatuim ce trebuie sa faci atunci cand se opreste brusc motorul la Volvo S40.

Cum resetezi TPMS (senzori presiune pneuri) la Volvo S40?

Cum resetezi TPMS (senzori presiune pneuri) la Volvo S40?

Diagnosticheaza si reseteaza senzorii de presiune pneuri (TPMS) de la Volvo S40. Alfa de ce martorul TPMS sta aprins in bord si ce trebuie sa faci in cazul acesta.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Suzuki Vitara?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Suzuki Vitara?

Daca ti-ai achizitionat Suzuki Vitara si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Toyota Avensis?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Toyota Avensis?

Daca ti-ai achizitionat Toyota Avensis si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Toyota Celica?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Toyota Celica?

Daca ti-ai achizitionat Toyota Celica si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Toyota GT86?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Toyota GT86?

Daca ti-ai achizitionat Toyota GT86 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volkswagen Amarok?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volkswagen Amarok?

Daca ti-ai achizitionat Volkswagen Amarok si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volkswagen Bora?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volkswagen Bora?

Daca ti-ai achizitionat Volkswagen Bora si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volkswagen Corado?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volkswagen Corado?

Daca ti-ai achizitionat Volkswagen Corado si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volkswagen Fox?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volkswagen Fox?

Daca ti-ai achizitionat Volkswagen Fox si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Afla daca viitoare ta masina SH a avut daune sau KM dati inapoi