Cum sa diagnostichezi si sa repari o problema cu vibratiile aparute la motor?

Cum sa diagnostichezi si sa repari o problema cu vibratiile aparute la motor?

Indiferent de viteza de rulare, o masina ar trebui sa functioneze in anumiti parametri, fara a fi insotita de vibratii. De obicei, o problema cu vibratia motorului nu apare dintr-odata, ci treptat si se accentueaza pe masura ce trece timpul.

De cele mai multe ori, vom fi tentati sa trecem cu vederea o astfel de problema, pana cand aceasta nu se agraveaza.

In cazul in care motorul autoturismului nu primeste o cantitate suficienta de aer, curent sau exista probleme in ceea ce priveste aprinderea prin scanteie sau chiar compresie, acesta nu va functiona corect si este posibil sa apara vibratii la nivelul motorului.

Aceasta situatie consta in aparitia de vibratii in momentul in care viteza de rulare este crescuta sau aparitia de zgomote la anumite viteze de rulare. In continuare va prezentam cele mai bune metode de a diagnostica si de a rezolva orice problema legata de vibratiile motorului in mai putin de 45 de minute.

Citeste si despre: 5 modalitati de a preveni aparitia de vibratii la motor

Care sunt cele mai importante cinci cauze care pot determina vibratiile auto?

Bujiile care dau rateuri

In momentul in care un motor da rateuri, va fi insotit de vibratii ca urmare a faptului ca procesul de combustie a fost intrerupt. Verificati starea bujiei. In cazul anumitor autovehicule, vibratiile pot fi determinate de bujii care nu mai functioneaza corect.

Ca urmarea a functionarilor deficitare, bujiile nu vor mai putea aprinde amestecul in unul sau mai multi cilindrii, este de ajuns una singura sa functioneze gresit si motorul si implicit tinuta de drum a masinii vor avea de suferit.

Suportii de motor

Vibratiile sau tremuratul de la nivelul motorului pot fi cauzate de probleme la nivelul suportilor de motor. Motorul trebuie sa fie cumva asezat si conectat la caroserie si aici intra in rol suportii motor care ataseaza motorul la caroserie si impiedica vibratiile sa ajunga la caroserie.

In cazul in care apar probleme la acest nivel, cadrul motorului nu va mai putea fixa corect componentele astfel incat vor aparea vibratii. Tot ceea ce aveti de facut in acest caz este sa schimbati suportii de motor/tampoanele de motor.

Dispozitiv de tensionare a curelei de distributie

De cele mai multe ori, acest dispozitiv de tensionare poate sa cauzeze vibratii la nivelul motorului. Atunci cand cureaua de transmisie nu mai este bine tensionata, isi pierde intinderea necesara unei bune functionari si genereaza vibratii. In acest caz trebuie sa inlocuiti aceasta componenta.

In cazul in care apar probleme la nivelul curelei sau modalitatii in care aceasta se comporta, pot sa apara probleme cu vibratiile. Curelele de distributie sau alte curele care s-au largit sau prezinta fisuri pot determina miscarea sau comportamentul anormal al componentelor asupra carora actioneaza.

Pentru a preveni aparitia unor astfel de probleme este bine sa verificam periodic toate curelele existente pentru a ne asigura ca acestea sunt intr-o stare buna, lipsite de fisuri sau de alte deficiente tehnice, ca sunt tensionate corespunzator si ca functioneaza dupa parametrii normali.

Citeste si despre: intinzator curea distributie, ce face

Volanta

Volanta joaca un rol important in sistemul de transmisie al unui autovehicul. Aceasta este formata dintr-un disc de otel circular, prevazut cu gauri, dar si margini zimtate care au rolul de a se cupla la demaror. Suruburile acesteia sunt fixate la nivelul flansei arborelui cotit si se aplica si la nivelul convertorului de cuplu cu ajutorul unor suruburi mari de montare.

Problemele aparute la acest nivel pot determina aparitia de vibratii. In acest caz, trebuie sa dezmembrati motorul si sa evaluati aceasta piesa. In cazul in care nu ati inlocuit-o de mult timp este cazul sa o faceti acum.

Fulie cu amortizor 

Verificati starea fuliei cu amortizor. In cazul in care observati faptul ca izolatorul de cauciuc lipseste, puteti fi sigur ca problema porneste de la acest nivel. In cazul in care fulia cu amortizor nu mai functioneaza corespunzator, motorul va incepe sa vibreze.

Verificati starea acestei fulii, dar si inchiderea etansa de la nivelul portiunii anterioare a arborelui cotit. Dupa ce ati facut acest lucru este bine sa le curatati si sa le aplicati un strat de vaselina.

Datorita faptului ca vibratiile sunt un pic diferite fata de alte probleme ale autovehiculului, de obicei este destul de greu sa identificam sursa problemei.

In anumite situatii, problema poate sa fie localizata in zona unde apar aceste vibratii sau zgomote sau in cu totul alta zona, transmiterea acestora la distanta fata de punctul de origine purtand denumirea de telescopare.

Citeste si despre: masina scoate zgomote si vibratii la franare

Sursa foto: carfromjapan.com, youtube.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0058

Cod eroare OBD2 P0058

Acest cod se refera la eroarea circuitului de control al incalzitorului – cilindru 2 – senzor 2 (nivel ridicat).

Cod eroare OBD2 P0681

Cod eroare OBD2 P0681

Acest cod se refera la eroarea circuitului sistemului bujiilor incandescente - cilindrul 11.

Cum sa cureti masina ca un profesionist

Cum sa cureti masina ca un profesionist

O masina curata in interior cat si la exterior, nu doar ca le va face placere prietenilor sa va insoteasca, dar va face sa creasca valoarea masinii.

Cod eroare OBD2 P0373

Cod eroare OBD2 P0373

Acest cod se refera la o eroare a tensiunii in sistemul de referinta - zona "A" - impulsuri electrice intermitente.