Cum se incarca o baterie cu plumb acid?

Cum se incarca o baterie cu plumb acid?

Bateriile cu plumb acid sunt folosite la majoritatea vehiculelor. Cu toate acestea, aceste baterii se pot descarca complet si evident trebuie reincarcate. Procesul se incarcare este similar cu cel utilizat pentru bateriile cu plumb mai vechi (cele care au capace detasabile deasupra pentru fiecare celula a bateriei).

Asadar trebuie sa utilizati un incarcator bun si sa urmati proceduri specifice pentru a incarca bateria cu plumb acid sigilata, atat pentru siguranta, cat si pentru evitarea deteriorarii bateriei.

Va vom prezenta cativa pasi pentru a efectua cu succes o incarcare a unei astfel de baterii:

 

Citeste si despre: cum se converteste o baterie de la 12v la 110 AC

 

 

Pasul 1

 

Dati bateria jos de pe masina. Incarcarea unei baterii cu plumb complet descarcata cu ajutorul alternatorului poate duce la o supraincarcare si bateria se poate deteriora.

Purtati intotdeauna ochelari de protectie si manusi atunci cand lucrati cu baterii ce au plumb acid, fie ele chiar si sigilate. Acidul sulfuric din baterie este foarte nociv.

 

Pasul 2

 

Folositi un incarcator in trei trepte, acest tip de incarcator este folosit pentru bateriile cu plumb acid. Conectati incarcatorul la o priza normala insa nu il porniti. O baterie cu plumb acid sigilata este conceputa cu un mic tub de aerisire a gazelor, asigurati-va ca acest tub este in regula. Conectati cablul pozitiv la borna pozitiva a bateriei si cablul negativ la borna negativa a bateriei.

 

Pasul 3

 

Setati tensiunea de incarcare. O tensiune de 2,40 sau 2,45 volti pe celula va va oferi o viteza maxima de incarcare, doar ca bateria nu va tine foarte mult timp.

Asadar o tensiune de 2,30-2,35 de volti pe celula va ajuta bateria sa tina mai mult timp, dar si procesul de incarcare va dura mai mult. Odata ce tensiunea este setata, porniti incarcatorul bateriei.

Timpul alocat incarcarii initiale va fi undeva de pana la 5 ore, dupa acest timp bateria va fi incarcata aproximativ 70%. Incarcatorul va trece automat la o etapa de coborare a tensiunii si acest lucru poate dura pana la 10 ore. Odata ce bateria este incarcata, incarcatorul va trece automat la o tensiune joasa.

Reinstalati bateria pe masina, faceti acest lucru oprind incarcatorul si deconectati cablurile de alimentare ale incarcatorului de pe baterie. Puneti bateria inapoi pe masina si conectati cablurile dupa cum este necesar, cablul pozitiv la borna pozitiva si cablul negativ la borna negativa. 

Daca stiti ca nu folositi masina pentru un timp mai indelungat, lasati bateria la incarcare usoara sau reincarcati-o la fiecare 2 saptamani pentru a preveni ca bateria sa fie descarcata complet.

Evitati pe cat posibil descarcare completa a unei baterii cu plumb acid. Acest lucru face ca sulful sa ajunga pe placile de plumb ale bateriei si duce la corodarea acestora.  Dupa aproximativ 10 astfel de descarcari bateria va fi distrusa complet.

 

 

Citeste si despre: durata de viata a bateriei masinii

 

 

Sursa foto: youtube.com, upsbatterycenter.com

Articole similare
Rulment roata: Ce este rulmentul si ce face?

Rulment roata: Ce este rulmentul si ce face?

Cum verifici daca un rulment al masinii este defect? Auzi un huruit atunci cand masina ruleaza si creste odata cu viteza?

Cod eroare OBD2 P0162

Cod eroare OBD2 P0162

Acest cod se refera la defectiunea circuitului senzorului de oxigen ( cilindrul 2 – senzorul 3 ).

De ce cauciucurile masinii mele se uzeaza neuniform?

De ce cauciucurile masinii mele se uzeaza neuniform?

Cauciucurile uzate neuniform te anuta ca ai o problema care trebuie reparata urgent. Cauze care pot toci cauciucurile neuniform.

Totul despre supapa de expansiune A/C

Totul despre supapa de expansiune A/C

Costul de inlocuire poate varia intre 300 si 600 lei, de aceea va sfatuim sa cautati la cat mai multe service-uri si sa alegeti pretul cel mai convenabil.