Intretinerea la domiciliu a autoturismului

Intretinerea la domiciliu a autoturismului

Detinerea unui autovehicul ofera numeroase avantaje, dar si responsabilitati pe masura. Daca iti doresti ca masina ta sa functioneze in conditii optime pentru o perioada cat mai lunga de timp este bine sa cunosti anumite metode pe care le poti folosi pentru a economisi bani, realizand acasa la tine anumite manopere de intretinere a autovehiculului.

Cartea tehnica a masinii sau manualul de service

Fiecare autovehicul este prevazut cu un manual de service. Acesta contine o serie de recomandari, dar si de sugestii de intretinere a autovehiculului. Poti gasi aici o serie de informatii cu privire la uleiul indicat, culoarea exacta a masinii tale, momentul in care este indicata schimbarea uleiului precum si multe alte aspecte folositoare.

De asemenea, este posibil sa primesti anumite informatii legate de intretinerea masinii tale chiar de la dealerul de unde ai achizitionat masina. 

Citeste si despre: 5 mituri de intretinere a masinilor care sunt de fapt false

Foloseste ponderat pedala de frana

O modalitate agresiva de conducere, dar si obisnuinta de a frana brusc influenteaza nefavorabil consumul. Plus, in cazul in care obisnuiesti sa franezi brusc sau prea puternic s-ar putea sa fie nevoie sa efectuezi anumite reparatii costisitoare ale masinii.

In aceste conditii de preferat ar fi abordarea unui stil de conducere relaxat, cu o folosire moderata a pedalei de frana. In acest caz este posibil sa extinzi durata de viata a franei de la circa 6.000 de kilometri pana la 12.000 sau 18.000 de km. 

Aeriseste franele

Aceasta manopera este deosebit de importanta. In plus, este usor de realizat acasa, dupa ce te informezi din tutoriale de pe youtube sau din diverse materiale prezentate pe internet. In acest fel, nu va mai fi nevoie sa te duci la un service si vei putea realiza o economie importanta.

Rotatia pneurilor

Este cunoscut faptul ca prin folosire, cauciucurile se vor uza. De obicei acest lucru este mai accentuat la nivelul rotilor din fata, comparative cu cele din spate. Este recomandat ca periodic sa se realizeze o rotatie a cauciucurilor astfel incat sa prelungesti durata de viata a acestora.

Pentru mai multe informatii cu privire la momentul optim de realizare a acestei manopere este indicat sa consulti manualul de service al autovehiculului.

Schimbarea filtrului de aer

Aceasta este o manopera pe care o poti realiza cu usurinta in aproximativ 5 minute. In cazul in care nu schimbi filtrul de aer atunci cand se impune, exista riscul ca la nivelul motorului sa se acumuleze praf si reziduri, care vor duce la scaderea performantei combustibilului si afectarea in timp a motorului.

De obicei, se recomanda inlocuirea filtrului de aer la circa 30.000 de km, dar cel mai bine ar fi sa verifici cartea tehnica.

Nu schimba uleiul de motor inainte de a fi indicat

Cei mai multi dintre noi folosesc drept criteriu pentru schimbarea uleiului de motor doar sfatul mecanicului. Desi acesta te-ar putea sfatui sa schimbi uleiul la fiecare 1800 de kilometri, este bine sa stii ca modelele mai noi de masini folosesc ulei sintetic care nu este necesar sa fie schimbat atat de des.

Inainte de a planifica schimbarea uleiului, verifica manualul de service pentru a afla informatii legate de tipul de ulei care se foloseste pentru masina ta dar si de intervalul recomandat intre schimburi.

Acestea reprezinta cateva dintre cele mai importante sfaturi dar si cele mai eficiente cand vorbim de intretinerea acasa a autovehiculului si de reducerea costurilor asociate.

Citeste si despre: sfaturi de intretinere a masinii pe timpul verii

Sursa foto: carfromjapan.com, johneagleacura.com, caranddriver.com, theaa.com

Articole similare

Cumpararea unei masini poate fi o experienta obositoare, fie ca este vorba despre o masina noua sau una second hand.

Cateva sfaturi simple despre cum sa platesti mai putin bani la pompa de combustibil, sfaturi care te pot ajuta sa reduci consumul masinii.

Acest cod se refera la defectiunea circuitului senzorului de presiune a servodirectiei - tensiune scazuta.

Capacitatea sau deplasarea motorului este volumul de miscare al pistoanelor din interiorul cilindrilor.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.