Minden, amit az EPC hibáról tudnod kell

Minden, amit az EPC hibáról tudnod kell

Fordult-e már elő veled, hogy miközben a forgalomban közlekedtél, egy adott ponton megjelent a műszerfalon az EPC hiba (legtöbbször a motor jelzéssel együtt fordul elő)?

 

Ha az előző kérdésre igennel válaszoltál, akkor minden bizonnyal feltetted magadnak a kérdést, hogy ez súlyos probléma-e és hogy veszélyes-e, ha így folytatod tovább az utad. Biztosan már el is képzelted magadban, hogy mennyi ideig lesz szervizben az autód, mennyibe fog kerülni a javítása és így tovább.

 

Nos, a következőkben sok érdekes információt tudhatsz meg az EPC hibáról, ami a műszerfalon jelenik meg, de arról is, hogy mit kell tenned, amikor ilyen szituációval szembesülsz. Mi is az EPC?

Abban az esetben ha nem tudtad volna, az EPC akkor jelenik meg, amikor az autó Electronic Power Control (motorirányító elektronika) rendszerében hiba merül fel.

 

A legtöbbször a fojtószelep háza okoz ilyen jellegű problémát, de annak is fennáll a lehetősége, hogy a problémát az autó fékrendszere okozza (ABS). A legtöbb esetben ez az EPC hiba úgy jelenik meg a műszerfalon, hogy az ABS lámpa vagy az ESP lámpa kíséri, ez a probléma természetétől függ.

 

Az elektronikus teljesítményszabályozó rendszer a motor vezérlőegységében, a váltó vezérlőegységében, a kormányműben és nem utolsó sorban a fékrendszer vezérlőegységében található meg.

 

Az EPC azon autók esetében van jelen, amelyek a VAG csoportba tartoznak, ide sorolhatjuk az Audi, Volkswagen, Seat és Skoda járműveket. Érdekes részlet, hogy az EPC más autóknál is előfordulhat azzal a feltétellel, hogy EPC Volkswagen rendszert használjanak.

 

Miért lehetséges, hogy világítson az EPC lámpa?

Mivel az EPC a jármű különböző rendszereivel van összeköttetésben, ezért rendkívül nehéz meghatározni, hogy hol és miért jelenik meg a probléma és miért gyullad ki a lámpa a műszerfalon. Azonban a legtöbb esetben ezt a lámpát egyéb hiba megjelenítések is kísérik ezért sokkal hamarabb a probléma forrásához lehet jutni.

 

Bizonyos esetekben az EPC hiba olyan hatással bír, hogy a jármű LIMP funkciója bekapcsol, ami a motor azon állapota, amikor a különböző funkciók korlátozva vannak. Itt olyan funkciókról beszélünk, mint alacsony motorteljesítmény, korlátozott kipörgés és a példák folytatódhatnak.

 

Meglehet, hogy ez az EPC megjelenik a fojtószelep házának hibája miatt, bizonyos motorhiba miatt, lehet, hogy egy motor érzékelő miatt gyullad ki, vagy egy ABS érzékelő meghibásodása miatt, de ABS gyűrű meghibásodás miatt is kigyulladhat.

 

Még akkor is kigyulladhat az EPC lámpa ha valamilyen volán érzékelő, féknyomás érzékelő vagy valamilyen ABS kábel érzékelő nem megfelelően működik. Ha a kábelekkel van probléma vagy hatástalanítódik a szervokormány, az EPC lámpa szintén kigyulladhat.

 

Nos, hogy megállapítsd mi az EPC lámpa világításának oka és, hogy megoldd a problémát, szükséges azt is tudnod, hogyan kell az autó hibakódjait leolvasni. Akkor amikor az EPC lámpa világítani kezd, nyilvánvaló, hogy valamilyen hibakód vagy hibakódok jelennek meg a vezérlőegységben. 

 

Ebben az esetben, ahhoz, hogy leolvasd a hibakódokat, OBD2 diagnosztikai eszközt kell használnod, így ha rendelkezel egy ilyennel akkor saját magad is elvégezheted a diagnosztizálást. Ellenkező esetben elviheted az autót egy szerelő műhelybe.  

 

A legjobb, ha beszerzel magadnak egy ilyen diagnosztikai eszközt otthonra, főleg, hogy ezek egyáltalán nem drágák így annyiszor használhatod, amennyiszer csak úgy gondolod, hogy szükséged van rá.

 

Például vannak olyan diagnosztikai eszközök, melyek nagyon olcsók és csak arra képesek, hogy megállapítsák a vezérlőegységben található hibákat. A legokosabb döntés azonban az lenne, ha egy olyan eszközt vásárolnál, amelyik valamennyivel fejlettebb vagy minden alkalommal vidd el az autót egy szerelőműhelybe, ahol a szakemberek képesek leolvasni a hibakódokat.

 

Abban az esetben ha lefuttattál egy ilyen diagnosztizálást és bizonyos hibakódok jelentek meg, de nem tudod, hogyan állítható helyre a probléma, akkor az interneten is kereshetsz további információkat, ahol rengeteg felvilágosítást találhatsz az OBD2 kódlistával kapcsolatosan.

 

Mennyire veszélyes a vezetés, úgy, hogy az EPC lámpa világít?

Abban a pillanatban, ahogy elkezd világítani az EPC lámpa a műszerfalon, biztosan azt kérdezed magadtól, hogy mennyire veszélyes így tovább vezetned. Nos, amikor az EPC lámpa kigyullad a műszerfalon, minél hamarabb meg kell oldanod a problémát, mert a jármű különböző funkciói korlátozódnak. 

 

Mivel ez az EPC lámpa integrálva van a kormánymű és a fék rendszerébe, szükséges, hogy minél hamarabb megoldd a problémát, mert nem csak nagy az esély arra, hogy az anyagi károk egyre nagyobbak lesznek, de fontos, hogy a saját testi épséged érdekében is minél hamarabb hozd helyre a problémát. 

 

Az olyan funkciók korlátozása miatt, mint az ABS, megtörténhet, hogy a következmények sokkal súlyosabbak legyenek, mint amire számítasz.
Következtetés

Az EPC az a lámpa, amelyik akkor világít a műszerfalon, ha probléma lép fel az autó teljesítmény ellenőrzésében, és ez azoknál a járműveknél fordul elő, amelyek a VAG csoportba tartoznak (Volkswagen, Audi, Skoda vagy Seat).

 

Egy ilyen helyzet előfordulásában fontos, hogy az autó minél hamarabb szerelőhöz kerüljön, mert a probléma súlyosabb lehet, mint azt a kezdetekben gondolnád és az ABS vagy ESP rendszerek elveszítéséhez vezethet és ebből az okból kifolyólag súlyos közúti balesetek kockázata áll fenn.

 

A probléma pontos meghatározásához OBD2 diagnosztikai eszköz használandó.

 

Tehát, nagy vonalakban ezek a legfontosabb részletek, melyeket ismerned kell az EPC lámpa világításával kapcsolatosan, ami a műszerfalon jelenik meg.

 

Autómárkák, amelyeknél világíthat az EPC lámpa: Skoda, Seat, Volkswagen, Audi, Mercedes és nem csak, ezek azok, amelyeknél az EPC hiba a leggyakrabban merül fel.

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0707

Cod eroare OBD2 P0707

Acest cod se refera eroarea circuitului senzorului transmisiei - tensiunea de intrare scazuta.

Cod eroare OBD2 P0064

Cod eroare OBD2 P0064

Acest cod se refera la eroarea circuitului de control al incalzitorului HO2S, este ridicat, (cilindrul 2 – senzorul 3).

Este sigur sa conduci cu martorul TPMS aprins?

Este sigur sa conduci cu martorul TPMS aprins?

Martorul TPMS ( Tire Pressure Monitoring System ) te alerteaza atunci cand presiunea din pneu ( sau pneuri ) este prea mica.

Poate sa inghete o baterie de masina?

Poate sa inghete o baterie de masina?

Noi ne-am intrebat si dupa un pic de reseach am aflat ca, in caz de temperaturi extreme, bateria masinii poate ingheta.