Probleme care cauzeaza vibratii la motor

Probleme care cauzeaza vibratii la motor

Orice vibratie apare ca urmare a miscarii de rotatie a unui corp considerat instabil. Motorul unui autoturism este alcatuit din numeroase elemente componente printre care arbore cotit, volanta ( parte anexata motorului ), pistoane, arbore cu came, bielete si multe altele, componente care se afla intr-o stare permanenta de rotatie si care se influenteaza reciproc in momentul in care motorul functioneaza. Exista multe cauze care pot determina aparitia de vibratii la nivelul motorului, probleme care vor  semnaliza diferite probleme ale motorului.

Citeste si despre: masina are zgomote si vibratii la franare

Cum sa determini motivul pentru care apar vibratii la nivelul motorului?

Vibratiile la nivelul motorului se pot incadra in mai multe categorii, fiecare dintre ele reprezentand o problema de natura diferita.

De aceea este indicat sa cunosti care sunt cauzele cele mai frecvente care pot duce la aparitia de vibratii la nivelul motorului si sa recunosti simptomele, in cazul in care acestea apar.

Vibratiile la nivelul motorului pot aparea din cauze mai mult sau mai putin complexe. De exemplu, putem experimenta aparitia de vibratii la nivelul motorului ca urmare a unor roti descentrate sau dezechilibrate.

Remedierea acestei probleme se face de obicei foarte usor si destul de ieftin si presupune o rotatie a cauciucurilor sau o echilibrare a rotilor. Uneori este posibil ca pentru rezolvarea acestei situatii sa fie necesare manopere mai costisitoare, daca problema afecteaza sistemul de suspensie sau de directie.

Cei mai multi proprietari de masini aleg sa ignore primele semne care apar. Este indicat sa fii atent la orice modificare survenita in modul in care masina ta se comporta la drum. 

Cele mai frecvente cauze care pot determina aparitia de vibratii la nivelul motorului

Prima si cea mai importanta problema poate fi considerata cea localizata la nivelul motorului. Daca problema este localizata la acest nivel, autoturismul se va comporta intr-un mod specific prin aparitia de vibratii sau de zgomote care par sa vina de la nivelul compartimentului motor.

Aceasta situatie apare in momentul in care motorul nu primeste suficient combustibil, aer sau scanteia de la nivelul bujiei nu ii permite o functionare corecta.

In acest caz vom remarca aparitia de vibratii, o comportare anormala in timp ce actionam pedala de acceleratie sau aparitia de vibratii dupa anumite perioade de rulare.

1. Probleme la nivelul axelor

Partile componente ale motorului care sunt implicate in miscari de rotatie, pentru a putea functiona corespunzator trebuie sa prezinta anumite caracteristici.

Anumite componente, de obicei axele, se pot deforma cu usurinta in momentul in care autoturismul sufera un impact cu un alt vehicul sau este implicat intr-un accident. O axa care este deformata va determina aparitia de vibratii, vibratii care vor creste in intensitate pe masura ce creste viteza de rulare.

Citeste si despre: modalitati de a preveni vibratiile la motor

2. Probleme la nivelul franelor

Daca observi ca vibratiile apar in momentul in care apesi pedala de frana, este posibil ca problema sa fie cauzata de discurile de frana care se poate sa fie defecte sau sa fie tocite. In acest caz, e imposibil ca placutele de frana si etrierii sa isi indeplineasca functia atunci cand actionam pedala de frana.

 

3. Probleme la nivelul volanului

De obicei vibratiile cele mai severe sunt cauzate de probleme la nivelul volanului. Un volan care nu este aliniat corespunzator sau care prezinta rulmenti tociti poate determina aparitia de vibratii.

O alta posibila cauza ar putea fi uzura exagerata a articulatiilor sferice, situatie care poate determina aparitia de vibratii enervante la viteza de rulare.

4. Probleme cu cauciucurile

Aceasta problema este una dintre cele mai frecvent intalnite si determina aparitia a circa 80% din cazurile de vibratii.

Acest tip de vibratii pot fi rezolvate destul de usor prin echilibrarea rotilor, rotatia cauciucurilor sau inlocuirea acestora.

Desi acestea reprezinta principalele cinci motive care pot determina aparitia de vibratii la nivelul motorului, nu sunt singurele cauze posibile. Cel mai indicat ar fi sa mergi la un service auto si sa apelezi la serviciile unui mecanic pentru a diagnostica cu precizie problema.

Citeste si despre: probleme care cauzeaza vibratii la motor

Sursa foto: youtube.com, topgear.com.ph

Articole similare
5 trucuri pentru o masina mai curata

5 trucuri pentru o masina mai curata

Folosindu-te de aceste cinci trucuri, iti poti cu adevarat usura viata si poti face ca masina ta sa fie mult mai organizata si curata la interior.

Verificati nivelul si presiunea uleiului inainte de a pleca in vacanta

Verificati nivelul si presiunea uleiului inainte de a pleca in vacanta

Se spune ca toate motoarele "papa" ulei, chiar si atunci cand sunt in stare buna, insa rata la care o fac, variaza totusi.

Cat rezista o cutie de viteze manuala?

Cat rezista o cutie de viteze manuala?

Daca o cutie tine in medie 150.000 de km este normal sa te astepti sa ai probleme daca vei cumpara o masina la mana a doua cu multi kilometri.

Cod eroare OBD2 P0468

Cod eroare OBD2 P0468

Acest cod se refera la eroarea sistemului EVAP - defectiunea circuitului senzorului de curatare - tensiunea de intrare ridicata.