Semne ale unei bobine de inductie uzate sau defecte

Semne ale unei bobine de inductie uzate sau defecte

Semnele obisnuite includ aprinderea martorului check-engine, rateuri, ralanti dur, o reducere a puterii si o masina care nu porneste.

Bobinele de inductie sunt o componenta de management electronic a motorului, parte a sistemului de pornire a motorului. Bobina de inductie functioneaza ca o bobina care converteste cei 12 V ai bateriei masinii in cateva mii de volti necesari pentru aprinderea bujiilor si a amestecului de aer si combustibil.

Unele sisteme de pornire folosesc doar o bobina de inductie pentru a da scanteie la toti cei patru cilindri (cel mai des intalnit motor in Romania), dar cele mai noi modele folosesc cate o bobina pentru fiecare cilindru.

Cum bobina de inductie este componenta responsabila pentru generarea scanteiei la motor, orice defectiune a ei poate duce la probleme legate de performanta motorului. De obicei, o bobina de inductie defecta va avea cateva semne care vor alerta soferul de o problema potentiala.

Citeste si despre: bujiile masinii nu mai functioneaza cum trebuie, ce se intampla cu motorul

Rateu la motor, ralanti dur si pierdere de putere

Unul din cele mai comune semne asociate cu o bobina de inductie defecta se refera la performanta motorului.

Cum bobina de inductie se afla printre componentele vitale ale sistemului de aprindere, o problema la ea poate compromite scanteia, lucru ce poate duce la rateuri, ralanti dur, o pierdere de putere si de acceleratie si o crestere a consumului de combustibil. In unele cazuri, se poate ajunge si la calarea motorului.

Martorul motorului se aprinde

Un alt semn al unei potentiale probleme legate de bobina de inductie este aprinderea martorului check-engine. Bobinele defecte pot duce la probleme legate de performanta motorului, mai ales la rateuri care vor instiinta computerul si va aprinde martorul motorului.

Acest martor se aprinde si in cazul in care computerul detecteaza o problema cu semnalul sau circuitul bobinei de inductie, cum ar fi atunci cand o bobina se arde sau se scurtcircuiteaza.

Aprinderea martorului motorului poate fi cauzata de o gama variata de probleme, astfel incat este recomandata scanarea computerului de coduri de eroare OBD2.

Masina nu porneste

O bobina de inductie defecta poate duce si la esuarea in pornirea motorului. Pentru masinile care folosesc o singura bobina ca sursa de scanteie pentru toti cilindrii, o bobina defecta va afecta functionarea intregului motor. Daca bobina nu mai functioneaza deloc, va lasa motorul fara scanteie, ceea ce va duce la esec in pornirea motorului.

Problemele cu bobinele de inductie sunt de obicei usor de detectat, deoarece produc semne care vor fi observate cu usurinta de sofer. Daca suspectezi ca bobina de inductie este defecta, cere ajutorul unui mecanic calificat pentru verificarea si eventual inlocuirea acesteia.

Citeste si despre: ce sa faci daca nu mai porneste masina

Sursa foto: liveabout.com, cartreatments.com, farrishdodgejeep.net

Articole similare

Afla de la noi care sunt cei mai importanti martori de bord. Afla care pot cauza probleme grave motorului masinii tale.

Ce sa faci ca motorul masinii tale sa nu se supraincalzeasca? La ce trebuie sa ai grija pe timpul verii?

PCM a detectat o eroare la circuitul supapei IAC.

Acest cod se refera la eroarea controlerului de combustibil al pompei de injectie - controlerul B.