Top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

Top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

Exista anumite greseli frecvente pe care majoritatea posesorilor de autoturisme le fac atunci cand schimba uleiul. Aceste greseli pot fi facute chiar si de unii mecanici auto sau de personalul din cadrul service-urilor.

Pentru a mentine masina in stare buna de functionare pentru o perioada cat mai lunga de timp, este necesar sa schimbi uleiul la un anumit interval recomandat de producator. Manopera nu este una complicata daca cunosti pasii pe care trebuie sa ii urmezi. 

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi uleiul de motor

1. Folosirea unui ulei nepotrivit 

In cazul in care producatorul recomanda folosirea unui ulei sintetic este bine sa respecti aceasta recomandare. In caz contrar vei irosi bani fara a vedea o imbunatatire in modalitatea in care autoturismul tau functioneaza. In plus, este indicat sa eviti cu totul uleiurile sintetice in cazul anumitor modele de masini datorita faptului ca pot sa deterioreze garniturile.

Manualul producatorului iti va oferi informatii cu privire la cantitatea de ulei de care vei avea nevoie. Autovehiculele moderne folosesc tipul de ulei 5W30 sau versiuni ca 5W20 sau 0w20. Folosirea unor versiuni cu densitate mai mare va afecta consumul masinii si va favoriza uzura motorului, ducand in final la aparitia unor defectiuni tehnice.

2. Garnitura de la filtru nu este unsa cu ulei 

Reprezinta una dintre cele mai frecvente greseli care pot fi facute atunci cand se schimba uleiul de motor. Dupa ce ai schimbat uleiul trebuie sa aplici un pic din uleiul proaspat la nivelul garniturilor inainte de a le pozitiona.

In cazul in care nu faci acest lucru s-ar putea sa te confrunti cu situatia in care filtrul se desface sau scapa. In situatii extreme, acesta se poate desuruba complet si poti avea pierderi de ulei.

3. Ai uitat sa schimbi capacul de metal de la nivelul busonului baii de ulei

Autoturismele fabricate in Uniunea Europeana sunt prevazute cu un capac metalic care este aplicat la nivelul busonului baii de ulei. Acesta se rupe in momentul in care strangi busonul astfel incat nu mai poate fi folosit si a doua oara. Din aceasta cauza este necesar sa aplici unul nou de fiecare data cand schimbi uleiul. In caz contrar, uleiul se va scurge.

Daca vehiculul este prevazut cu un cartus de filtru de ulei va fi necesar sa schimbi garnitura de fiecare data cand schimbi uleiul pentru ca aceasta se uzeaza si se poate rupe. Este important sa aplici un pic de ulei la nivelul acestei garnituri astfel incat aceasta sa nu fie distrusa in momentul in care strangi filtrul.

4. Ai ignorat procedurile de mentenanta de rutina ale autovehiculului 

In cazul in care ai schimbat uleiul de motor este necesar sa faci si alte cateva verificari. Desi cei mai multi dintre noi aleg sa schimbe uleiul si sa nu mai verifice nimic dupa aceea este recomandat sa efectuezi diferite manopere de intretinere de fiecare data cand schimbi uleiul. Verifica situatia filtrului de aer, lichidului de transmisie, antigelului si lichidului de frana

Chiar daca ai facut anumite greseli in momentul in care ai schimbat uleiul este necesar ca pe viitor sa inveti din acestea si sa eviti sa le repeti. Respecta pasii pentru fiecare procedura in parte pentru a te bucura de o masina care functioneaza in parametri optimi pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Citeste si despre: semne ca masina necesita revizie si schimb de ulei

Sursa foto: andymohrtoyota.com, youtube.com, hondacarland.com, motorist.sg

Articole similare

Unii soferi recurg la metoda de conversie din volanta cu masa dubla la volanta cu masa simpla. Acest lucru ne ajuta la fiabilitatea volantei.

Motoarele Turbo-diesel de 1.5 SkyActiv-D sau S5-DPTR si S5-DPTS - sunt motoarele care au fost oferite de Mazda sub marca sa "SkyActiv-D".

Ce motor sa alegi pe Golful tau? FSI sau TDI? Este FSI o tehnologie mai buna?

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorial al releului modulului de comanda a tractiunii - tensiune oscilanta.