Volvo V40 scoate fum negru?

Volvo V40 scoate fum negru?

Te-ai intrebat vreodata daca este normal sau nu ca masina ta sa scoata fum? Ai vazut masini in trafic care scot fum in mers si mai ales atunci cand accelereaza tare? Tie ti se pare normal sa faca asta? Noua nu. Masinile nu trebuie sa scoata fum daca sunt in stare perfecta de functionare. Fumul anunta o problema. Fiecare tip de fum anunta o alta problema.

Am vorbit in alte articole despre fumul alb, albastrui si gri. In acest articol o sa ne concentram atentia asupra situatiei in care Volvo V40 scoate fum negru.

Daca te afli in situatia asta probabil ti se pare ca este una foarte grava. Ei bine, nu este chiar atat de rea situatia pe cat pare. Ar trebui sa te iei tare de griji cand masina scoate fum alb sau albastrui.

In orice situatie, cand masina ta incepe sa scoata orice tip de fum, trebuie sa verifici repede problema si sa cauti o rezolvare rapida.

Volvo V40 scoate fum negru. De ce face asta?

Simplu. Amestecul de carburant/aer contine mai mult carburant decat trebuie. Carburantul nears in motor este evacuat ca fum negru. Sunt sanse de 90% sa fi ajuns pe articolul nostru pentru ca masina ta tocmai a inceput sa scoata fum negru.

Ce poti face imediat ce Volvo V40 incepe sa scoata fum negru? Nu te panica, mergi cu masina normal fara deranjezi ceilalti participanti la trafic. Mergi cu masina pana la mecanicul cu care lucrezi si roaga-l sa faca o diagnoza completa a masinii. In mod ideal vei avea un cod de eroare care sa dea de gol problema actuala. Codul de eroare o sa indice functionarea incorecta a unei piese care se poate schimba si problema se rezolva in aceeasi zi.

Daca masina scoate fum negru si nu apare nicio eroare pe tester, verifica urmatoarele piese:

  • filtrul de aer. El trebuie schimbat la fiecare revizie. Filtrul de aer se poate infunda mai ales daca este schimbat rar. Daca fluxul de aer este limitat, amestecul de aer/combustibil nu se va mai face corect si masina va incepe imediat sa scoata fum negru;
  • senzori admisie. In mod normal senzorii de la galeria de admisie trebuie sa apara pe tester in urma diagnozei. Este usor de inteles ca daca avem probleme la un senzor de pe admisie, cantitatea de aer va fi trimisa gresit si masian va scoate fum negru;
  • injectoare defecte. Injectoarele trebuie sa lucreze cu corectii mici de carburant si trebuie sa livreze carburantul sub forma de ceata, nu lichid. Daca un injector functioneaza defectuos, masina va scoate fum negru.

Daca masina scoate fum negru fi sigur ca poti fi tras in trafic pe dreapta de echipajele rar si masina nu va trece inspectia ITP. Inainte de a trece mai departe, verifica daca fumul este negru inchis sau este mai deschis si contine urme de gri sau este chiar mai mult gri decat negru. Daca aceasta este situatia, ai probleme mai grave. Turbina masinii trebuie inlocuita sau refacuta.

O recomandare pentru toate situatiile problematice care pot aparea la masina, nu doar pentru situatia de fata. Cand apare o problema, un martor, un mers ciudat, un sunet ciudat, batai, fum, etc, mergi cu masina in service si rezolva problema din fasa. Nu lasa sa se acumuleze zi de zi probleme noi, pe principiul ca nu am bani acum, astept pana la salariu sa fac masina ca merge si asa.

Am deviat un pic de la subiect, haide sa ne concentram pe problema noastra.

Care sunt principalele componente care pot fi cauza fumului negru la Volvo V40:

Filtru de aer. Revenim la el pentru ca multi mecanici uita sa-l schimbe si reparatia costa 50 de lei. Filtrul de aer se va umple usor usor si nu va mai lasa acelasi volum de aer sa ajunga la motor. Astfel, daca nu schimbi filtrul de aer la timp si Volvo V40 va incepe sa consume mai mult si sa scoata fum negru.

Injectoarele au probleme serioase. Daca injectoarele nu isi mai fac treaba cum trebuie si incep sa scuipe prea mult carburant masina va incepe imediat sa dea cu fum

Senzorul MAF defect

Senzorul maf decide la Volvo V40 cat aer ajunge in motor. La fel ca filtrul de aer, daca el nu trimite cat aer trebuie motorul va compensa lipsa de aer cu combustibil si masina va incepe sa scoata fum. Daca ai si injector defect si filtru de aer infundat, volumul de fum va fi chiar foarte mare.

Segmenti defecti

Fiecare piston are trei segmenti. Pistoanele nu se pot misca liber pe camasa, zona de frecare ar fi atat de mare incat motorul s-ar cala imediat. Astfel zona de contact este redusa prin montarea de segmenti. Segmentii au rolul de a preveni uleiul sa intre in motor si nu numai. Cand s-au defectat, uleiul ajunge in camera de ardere si masina da cu fum

EGR defect

EGR-ul blocat pe deschis face masina sa scoata mult fum negru. La fel un egr care nu este prins bine de motor sau este defect. Curata la 2 ani egr-ul pentru a te asigura ca va merge fara probleme mult si bine.

Depuneri de carbon. Efectul secundar al arderii amestecului de aer/carburant sunt gazele de evacuare. Acestea sunt poluante si foarte aderente. Dupa arderea amestecului raman depuneri de carbon care cu timpul se lipesc de toate componentele interne ale motorului si pot distruge injectoare, bujii, dpf, egr, senzori.

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo V40. Pe langa ce am vorbit mai sus verifica sa functioneze corect pcm-ul masinii, cauta pierderi de vacuum si sistemul de retur al injectoarelor.

Cum se rezolva problema fumului negru la Volvo V40?

Cum am spus si mai sus, esti norocos daca masina scoate fum si in bord s-a aprins un martor care poate da de gol problema. Pune un tester pe masina si vezi ce erori iti da. Daca ai codurile de eroare P0101 sau P0116, rezolvarea este usoara si cu putini bani.

In orice caz, mentine masina in stare buna tot timpul, pune-o pe tester constant si roaga mecanicul sa iti arate cum functioneaza motorul ce corectii ai pe injectoare, etc. Fa reviziile la timp, schimba filtre la timp si foloseste combustibil de calitate. Reparatiile costisitoare pot fi astfel prevenite.

Rezolva problema pe care ai descoperit-o inspectand piesele de mai sus. Reparatia te poate costa intre 50 de lei in cazul unui filtru infundat, dar poate ajunge si la 5000 de lei daca trebuie schimbate toate injectoarele masinii.

Articole similare
Volvo XC70 scoate fum negru?

Volvo XC70 scoate fum negru?

Fumul negru la Volvo XC70 nu anunta o problema grava la motor, insa noi iti recomandam sa rezolvi problema lui cat mai curand.

Volvo C30 scoate fum negru?

Volvo C30 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo C30 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo S60 scoate fum negru?

Volvo S60 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo S60 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo S90 scoate fum negru?

Volvo S90 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo S90 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo V60 scoate fum negru?

Volvo V60 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo V60 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo XC40 scoate fum negru?

Volvo XC40 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo XC40 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo XC90 scoate fum negru?

Volvo XC90 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo XC90 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo C70 scoate fum negru?

Volvo C70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo C70.

Volvo S70 scoate fum negru?

Volvo S70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo S70.

Volvo V70 scoate fum negru?

Volvo V70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo V70.

Volvo XC60 scoate fum negru?

Volvo XC60 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo XC60.

Martor EPC aprins la Volvo V40

Martor EPC aprins la Volvo V40

Din pacate, pot fi nenumarate cauze din pricina carora martorul EPC se poate aprinde la Volvo V40, printre care clapeta de acceleratie.

Volan blocat la Volvo V40, ce pot sa fac?

Volan blocat la Volvo V40, ce pot sa fac?

Motivul pentru care volanul se blocheaza la Volvo V40 si solutii prin care puteti rezolva aceasta problema.

Cum sa dai janta jos la Volvo V40

Cum sa dai janta jos la Volvo V40

In acest articol o sa incercam sa va ajutam sa rezolvati toate problemele pe care le puteti intalni cand vine vorba de jantele masinilor.

Stage 1 Volvo V40 - Pret si date chiptuning

Stage 1 Volvo V40 - Pret si date chiptuning

Prin modificarea softului la Volvo V40 se optimizeaza toate procesele de mai sus pentru a imbunatati performantele masinii.

Cum sa stergi martorul check-engine la Volvo V40

Cum sa stergi martorul check-engine la Volvo V40

Alfa cum poti sterge martorul check-engine la Volvo V40. Urmareste pasii pentru a diagnostica si a rezolva eventualele probleme care cauzeaza aprinderea martorului check-engine.

Schimb ulei Volvo V40 - cand si cum trebuie facut?

Schimb ulei Volvo V40 - cand si cum trebuie facut?

Vom lamuri un ultim aspect, acela referitor la costuri: cati bani veti scoate din buzunar pentru a schimba uleiul la Volvo V40?

S-a oprit motorul in mers la Volvo V40

S-a oprit motorul in mers la Volvo V40

Ca sa poti preveni ori sa reactionezi cat mai obiectiv cu putinta atunci cand motorul se opreste brusc la Volvo V40, iti detaliem situatiile in care se intampla acest lucru.

Cum resetezi TPMS (senzori presiune pneuri) la Volvo V40?

Cum resetezi TPMS (senzori presiune pneuri) la Volvo V40?

Diagnosticheaza si reseteaza senzorii de presiune pneuri (TPMS) de la Volvo V40. Alfa de ce martorul TPMS sta aprins in bord si ce trebuie sa faci in cazul acesta.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V40?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V40?

Daca ti-ai achizitionat Volvo V40 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Martor ABS aprins la Volvo V40, ce e de facut?

Martor ABS aprins la Volvo V40, ce e de facut?

Modulul ABS poate fi si el defect, poate lua apa sau se poate defecta de la sine. Tine minte, daca martorul ABS este aprins in bord tot sistemul nu va mai functiona.

Cum sa verifici nivelul lichidului de frana la Volvo V40?

Cum sa verifici nivelul lichidului de frana la Volvo V40?

Pe rezervor sunt desenate doua linii care indica Min si Max. Completarea cu lichid de frana la Volvo V40 se face pana ajunge lichidul la linia Max.

Martorul de frana sta aprins la Volvo V40, ce sa faci?

Martorul de frana sta aprins la Volvo V40, ce sa faci?

Daca martorul sta aprins cand frana de mana este lasata jos atunci inseamna ca ati ramas fara lichid de frana la Volvo V40.

Martorul de la centura de siguranta sta aprins la Volvo V40

Martorul de la centura de siguranta sta aprins la Volvo V40

Descopera mai departe tot ce trebuie sa stii despre martorul centurii de siguranta la Volvo V40.

Volvo C70 scoate fum alb?

Volvo C70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo C70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo S70 scoate fum alb?

Volvo S70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo S70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo V70 scoate fum alb?

Volvo V70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo V70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo XC60 scoate fum alb?

Volvo XC60 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo XC60, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo S40 scoate fum alb?

Volvo S40 scoate fum alb?

In acest articol o sa ne concetram toata atentia asupra situatiei in care Volvo S40 scoate fum alb pe evacuare.

Volvo S80 scoate fum alb?

Volvo S80 scoate fum alb?

In acest articol o sa ne concetram toata atentia asupra situatiei in care Volvo S80 scoate fum alb pe evacuare.

Afla daca viitoare ta masina SH a avut daune sau KM dati inapoi