Volvo XC90 scoate fum negru?

Volvo XC90 scoate fum negru?

Ieri am scris despre motivele din cauza carora masinile scot fum alb pe evacuare. Cand masina evacueaza fum te anunta ca are o problema, chiar daca fumul este alb, gri, negru sau albastrui. In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo XC90 fum negru si ce piese pot genera fumul, astfel incat, la finalul articolului sa poti repara cat mai ieftin masina.

Fumul negru este cel care ar trebui sa ne ingrijoreze cel mai putin. In acest articol o sa intelegi perfect de ce. Insa, trebuie sa intelegi ca va trebui sa repari masina si nu poti merge cu ea mult asa.

De ce scoate Volvo XC90 fum negru?

Carburantul se amesteca cu aer pentru a crea o explozie in interiorul cilindrilor. Explozia impinge pistonul masinii in jos si astfel arborele cotit se invarte si creeaza minunatii cai putere pe care toti ii iubim. Dar ce se intampla cand carburantul si cu aerul nu se amesteca in parametrii? 

Cand amestecul se face cu prea mult carburant, masina ta incepe sa scoata pe evacuare fum negru. Ai ajuns cu siguranta pe acest articol pentru ca Volvo XC90 a inceput sa scoata fum negru. Masina merge normal, nu sunt martori aprinsi in bord, nu vibreaza motorul, nu se aude turbina puternic. Nu observi nicio schimbare evidenta mai putin evacuarea care scoate fum negru.

Piese care pot fi foarte usor verificate daca masina ta scoate fum negru:

  • filtrul de aer, care poate trimite un flux mai mic de aer daca este infundat. Verifica-l vizual si inlocuieste-l daca este cazul;
  • senzorii de pe admisie. Daca sunt stricati vor aparea ca eroare pe testerul OBD2;
  • regulator presiune combustibil, poate trimite cantitati gresite de carburant;
  • injectoarele pot fi defecte. Un injector defect va da prea mult carburant si fumul negru va aparea imediat, fara erori in bord si cu un mers normal al motorului.

Am spus si mai sus ca situatia in care masina scoate fum negru este una mai fericita decat atunci cand scoate fum albastrui de exemplu. Cand apare fum negru la Volvo XC90 nu ne anunta ca avem o problema foarte grava la motor. Este insa ideal ca problema sa se rezolve acasa sau la service cat mai repede. Consumi combustibil in plus inutil, ajungi ca poluezi mai mult si poti avea probleme cu RAR-ul sau la ITP si daca ai probleme cu un injector poti arde supapele sau topi un piston.

Asigura-te ca fumul este negru si nu gri sau nu are tente de gri in el. Daca fumul este negru cu gri sau chiar gri, turbina trebuie inlocuita.

Am deviat un pic de la subiect, haide sa ne concentram pe problema noastra.

Care sunt principalele cauze care genereaza fumul negru la Volvo XC90:

Filtru de aer neschimbat. Filtrul de aer invechit nu permite acelasi flux de aer sa ajunga in motor ca un filtru de aer nou. Iar aerul este extrem de important pentru ca daca amestecul de aer/combustibil se face cu mai putin aer decat in mod normal, mai mult combustibil va fi consumat. Asadar, nu schimbi filtrul de aer la timp si Volvo XC90 va incepe sa consume mai mult si sa scoata fum negru.

Injectoare cu probleme

Injectoarele se ocupa de a doua componenta din ecuatia aer/carburant. Ele au rolul sa transforme lichidul intr-o ceata deasa care sa se amestece uniform cu aerul. Daca amestecul nu este uniform pot aparea rateuri care dauneaza motorului si fum negru. Cand un injector nu functioneaza in parametrii el va afecta si injectorul de pe cilindrul pereche. 

Senzorul MAF defect

Senzorul maf decide la Volvo XC90 cat aer ajunge in motor. La fel ca filtrul de aer, daca el nu trimite cat aer trebuie motorul va compensa lipsa de aer cu combustibil si masina va incepe sa scoata fum.

Segmenti defecti

Pistoanele au 3 segmenti. Ei au rolul de a unge cilindrul pe interior, de a pastra compresia in cilindru si de a tine amestecul aprins departe de restul motorului. Daca un segment s-a defectat si uleiul ajunge in cilindru, motorul va incepe sa manance ulei si sa-l arda alaturi de amestecul de aer/combustibil. In momentul asta masina va incepe sa scoata fum negru.

EGR defect

Daca masina incepe sa scoata brusc fum mai ales dupa o reparatie facuta de curand, egr-ul poate fi de vina. Am vazut cazuri cand masina a inceput sa scoata fum cu egr nou, pentru ca nu era prins bine. Deci trebuie verificat si manual.

Depuneri de carbon. Se intalnesc la masini mai vechi de 200.000 de km, depunerile sunt acolo mai problematice fata de o masina noua. Depunerile de carbon se depun natural in urma procesului de combustie si o sa le gasim peste tot: in motor, in galerii, in turbo, pe bujii, pe injectoare, pe supape, egr, dpf, etc. Din cauza depunerilor exagerate, masina va scoate fum negru.

Ce alte piese pot cauza aparitia fumului negru la Volvo XC90? Verifica personal sau la mecanic si urmatoarele componente: pcm-ul, calculatorul masinii, senzorul maf, cauta pierderi de vacuum, dpf, egr si sistemul de retur al injectoarelor.

Cum se rezolva problema fumului negru la Volvo XC90?

Daca ai noroc in bordul masinii va apare martorul Check-Engine. Pune un tester pe masina si vezi ce erori iti da. Daca ai codurile de eroare P0101 sau P0116, rezolvarea este usoara si cu putini bani.

In orice caz, mentine masina in stare buna tot timpul, pune-o pe tester constant si roaga mecanicul sa iti arate cum functioneaza motorul ce corectii ai pe injectoare, etc. Fa reviziile la timp, schimba filtre la timp si foloseste combustibil de calitate. Reparatiile costisitoare pot fi astfel prevenite.

Articole similare
Volvo XC70 scoate fum negru?

Volvo XC70 scoate fum negru?

Fumul negru la Volvo XC70 nu anunta o problema grava la motor, insa noi iti recomandam sa rezolvi problema lui cat mai curand.

Volvo C30 scoate fum negru?

Volvo C30 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo C30 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo S60 scoate fum negru?

Volvo S60 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo S60 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo S90 scoate fum negru?

Volvo S90 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo S90 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo V60 scoate fum negru?

Volvo V60 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo V60 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo XC40 scoate fum negru?

Volvo XC40 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo XC40 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo C70 scoate fum negru?

Volvo C70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo C70.

Volvo S70 scoate fum negru?

Volvo S70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo S70.

Volvo V40 scoate fum negru?

Volvo V40 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo V40.

Volvo V70 scoate fum negru?

Volvo V70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo V70.

Volvo XC60 scoate fum negru?

Volvo XC60 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo XC60.

Martor EPC aprins la Volvo XC90

Martor EPC aprins la Volvo XC90

Din pacate, pot fi nenumarate cauze din pricina carora martorul EPC se poate aprinde la Volvo XC90, printre care clapeta de acceleratie.

Cum sa dai janta jos la Volvo XC90

Cum sa dai janta jos la Volvo XC90

Fie ca ai nevoie sa rezolvi o pana sau vrei sa inlocuiesti anvelopele masinii, acest articol te va ajuta cu toate informatiile de care ai nevoie.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo XC90?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo XC90?

Daca ti-ai achizitionat Volvo XC90 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

Stage 1 Volvo XC90 - Pret si date chiptuning

Stage 1 Volvo XC90 - Pret si date chiptuning

Ti-ai cumparat sau ai de mult Volvo XC90 si vrei sa ii maresti puterea din soft? Ai nimerit fix unde trebuie.

Cum sa stergi martorul check-engine la Volvo XC90

Cum sa stergi martorul check-engine la Volvo XC90

Alfa cum poti sterge martorul check-engine la Volvo XC90. Urmareste pasii pentru a diagnostica si a rezolva eventualele probleme care cauzeaza aprinderea martorului check-engine.

S-a oprit motorul in mers la Volvo XC90

S-a oprit motorul in mers la Volvo XC90

In continuare, poti gasi tot ce trebuie sa stii despre oprirea brusca a motorului la Volvo XC90.

Cum resetezi TPMS (senzori presiune pneuri) la Volvo XC90?

Cum resetezi TPMS (senzori presiune pneuri) la Volvo XC90?

Diagnosticheaza si reseteaza senzorii de presiune pneuri (TPMS) de la Volvo XC90. Alfa de ce martorul TPMS sta aprins in bord si ce trebuie sa faci in cazul acesta.

Volan blocat la Volvo XC90, ce pot sa fac?

Volan blocat la Volvo XC90, ce pot sa fac?

Motivul pentru care volanul se blocheaza la Volvo XC90 si solutii prin care puteti rezolva aceasta problema.

Schimb ulei Volvo XC90 - cand si cum trebuie facut?

Schimb ulei Volvo XC90 - cand si cum trebuie facut?

Daca ai cautat pe google detalii despre revizie sau schimb de ulei pentru Volvo XC90 si ai ajuns la noi, esti cu siguranta unde trebuie.

Martor ABS aprins la Volvo XC90, ce e de facut?

Martor ABS aprins la Volvo XC90, ce e de facut?

Martor ABS aprins la Volvo XC90, ce e de facut?

Cum sa verifici nivelul lichidului de frana la Volvo XC90?

Cum sa verifici nivelul lichidului de frana la Volvo XC90?

Pe rezervor sunt desenate doua linii care indica Min si Max. Completarea cu lichid de frana la Volvo XC90 se face pana ajunge lichidul la linia Max.

Martorul de frana sta aprins la Volvo XC90, ce sa faci?

Martorul de frana sta aprins la Volvo XC90, ce sa faci?

Daca martorul sta aprins cand frana de mana este lasata jos atunci inseamna ca ati ramas fara lichid de frana la Volvo XC90.

Volvo C70 scoate fum alb?

Volvo C70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo C70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo S70 scoate fum alb?

Volvo S70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo S70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo V40 scoate fum alb?

Volvo V40 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo V40, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo V70 scoate fum alb?

Volvo V70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo V70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo XC60 scoate fum alb?

Volvo XC60 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo XC60, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Martorul de la centura de siguranta sta aprins la Volvo XC90

Martorul de la centura de siguranta sta aprins la Volvo XC90

Hai sa vedem care sunt cele mai intalnite probleme la functionarea martorului de la centura de siguranta la Volvo XC90 si ce solutii ai pentru fiecare in parte!

Volvo S40 scoate fum alb?

Volvo S40 scoate fum alb?

In acest articol o sa ne concetram toata atentia asupra situatiei in care Volvo S40 scoate fum alb pe evacuare.

Afla daca viitoare ta masina SH a avut daune sau KM dati inapoi