Faruri matuite? 3 metode cum sa le cureti acasa

Faruri matuite? 3 metode cum sa le cureti acasa

De cand producatorii au facut trecerea in anii 80 de la farurile din sticla usor de spart la cele din policarbonat sau plastic, s-a ridicat problema farurilor neclare.

Aceasta este cauzata de matuire care are loc natural in timp – farurile matuite nu sunt neaparat rezultatul ingrijirii defectuoase si li se intampla chiar si celor mai constiinciosi proprietari de masina. Lumina UV, praful, mizeriile de pe drum si chimicalele din atmosfera sunt cauze comune.

Incetosarea suprafetei farului descreste vizibilitatea pe timp de noapte si ar trebui rectificata periodic. Din fericire, rectificarea farurilor matuite este o treaba pe care o poti face si tu singur acasa.

Citeste si despre: faruri xenon pro sau contra

Incetosarea care apare pe lentilele de policarbonat sau plastic ale farurilor nu este neaparat rezultatul matuirii. Uneori, mizeria care se acumuleaza poate duce la o infatisare neclara a acestor suprafete. Spala bine farurile inainte de a te gandi la o reparare a farurilor matuite.

Daca inca apar incetosate dupa o curatare temeinica, incearca una din cele trei metode de reparare a matuirii.

Cum sa cureti farurile matuite folosind pasta de dinti?

Aduna materialele necesare – Pentru a-ti curata farurile prin metoda pastei de dinti vei avea nevoie de ceara de masina, banda de mascare, manusi de plastic sau vinil (optional pentru cei cu pielea sensibila), o carpa moale, pasta de dinti (de orice fel), apa.

1. Degreseaza farurile folosind sapun si apa

Mai intai spala suprafata farului cu apa si sapun, folosind miscari ferme de du-te-vino cu carpa sau buretele, apoi clateste cu apa curata. Lasa sa se usuce un timp si uita-te cu atentie din nou la faruri.

2. Proteaza suprefetele din jurul farurilor

Protejeaza suprafetele din jur cu banda de mascare – Folosind banda de mascare acopera suprafetele din jurul farurilor pentru a le proteja de frecarea accidentala.

3. Foloseste manusi

Foloseste manusi de plastic sau vinil daca ai piele sensibila.

4. Aplica pasta de dinti

Umezeste o carpa cu apa si aplica putina de pasta de dinti. Freaca ferm suprafetele farurilor in cercuri mici. Repeta procesul daca este nevoie. Asteapta-te sa petreci curatand cate 5 minute fiecare far

5. Clateste

Clateste bine faruruile pentru a inlatura toata pasta de dinti. Poti folosi din noua apa si sapun.

6. Aplica un strat protector de ceara (optional)

Pentru a proteja farurile de avarii ulterioare, ai putea sa iei in considerare aplicarea cerii de masina pe faruri folosind o carpa curata cu miscari circulare, urmata de o alta clatire cu apa.

Citeste si despre: de ce se ard tot timpul becurile de la faruri

De ce functioneaza?

Asa cum pasta de dinti poate indeparta particulele nedorite de pe dinti tai, poate indeparta si petele de pe faruri.

Aceasta din cauza ca pasta de dinti – chiar si variantele cu gel sau de inalbire – contine un abraziv usor care slefuie suprafata pentru o atingere si un aspect fin care se traduce prin faruri mai luminoase.

Cum sa cureti farurile matuite folosind detergent de geamuri si polish auto?

Aduna materialele necesare – Vei avea nevoie de urmatoarele materiale pentru a curata farurile cu detergent de geamuri si polish auto: polish auto, ceara pentru masina (optional), detergent de geamuri, banda de mascare, manusi de plastic sau vinil (optional pentru cei cu pielea sensibila), masina polish auto (optional), carpa moale, apa.

1. Izoleaza zona cu banda de mascare

La fel ca in metoda precedenta, izoleaza zonele incojuratoare ale farurilor pentru a le proteja vopseaua si poarta manusi de plastic sau vinil daca aveti pielea sensibila.

2. Curata farururile cu detergent de geamuri

Stropeste cu generozitate farurile cu detergent de geamuri, apoi sterge suprafata cu o carpa moale.

3. Aplica polish-ul auto

Aplica polish-ul auto cu o carpa moale si curata si frecati ferm suprafata fiecarui far cu o miscare circulara pentru cel putin 5 minute pentru fiecare far. Pentru o grabi procesul, poti folosi o masina pentru polish auto.

4. Clateste si aplica ceara

Clateste cu apa si aplica ceara de masina apentru a proteja impotriva matuirii viitoare asa cum a fost descris in metoda anterioara, daca se doreste.

De ce functioneaza?

O alta metoda simpla, dar care adesea este eficienta este cea care foloseste detergent de geamuri si polish auto, materiale disponibile in magazinele pentru accesorii auto si in cele universale. Detergentul de geamuri pregateste suprafata, in timp ce polish-ul auto ce contine mai putine substante abrazive ca pasta de dinti slefuie suprafata farurilor.

Citeste si despre: cum functioneaza sistemul de curatare al farurilor

Cum sa cureti farurile matuite folosind un kit de polish?

Aduna materialele necesare – Vei avea nevoie de urmatoarele materiale pentru a incepe sa cureti farurile matuite folosind un kit de polish: ceara auto sau solutie de protectie din kit (optional), carpa, banda de mascare, detergent usor, precum cel de vase sau cel inclus in kit, polish, smirghel (cu granulatie intre 1000 si 5000), apa.

1. Izoleaza zona cu banda de mascare

Acopera suprafetele din jurul farurilor cu banda de mascare (ca in metodele 1 si 2) pentru protectie impotriva substantelor abrazive din polish si pune-ti  manusile daca ai pielea sensibila.

2. Degreaza faruruile cu apa si sapun

Umezeste o carpa curata cu apa, adauga un detergent usor sau pe cel din kit, apoi spala suprafetele farurilor si clateste cu apa curata.

3. Aplica polish-ul auto

Aplica polish-ul cu o alta carpa cu miscari mici circulare. Nu te grabi – 5 minute pentru fiecare far – pentru a permite acestei componente sa-si faca efectul.

4. Freaca faruruile cu un smirghel

Uda o bucata de smirghel (granulatie 1000) in apa rece, apoi freaca ferm suprafata fiecarui far cu o miscare de du-te-vino (NU CIRCULAR). Asigura-te ca smirghelul este ud permanent, introducandu-l in apa ori de cate ori e nevoie. Repeta acelasi proces folosind mereu un smirghel cu o granulatie mai marie. (1000 > 2000 > 3000 > 5000 final)

5. Cateste si aplica ceara

Clateste polish-ul complet cu apa curata. Aplica ceara auto sau solutia de protectie folosind o carpa curata si miscari circulare, urmata de o alta clatire, daca se doreste.

De ce functioneaza?

Pentru farurile matuite mai puternic si daca metodele anterioare au esuat, luati in considerarea un kit de polish pentru o reparare intensiva.

Asemenea kituri sunt disponibile la magazinele cu accesorii auto, precum si online si contin cam tot ce aveti nevoie pentru a repara farurile matuite si a le readuce claritatea. Cercetati kit-ul ales pentru a vedea materialele suplimentare de care aveti nevoie, in conformitate cu lista de mai sus.

Picaturi de umezeala in interiorul farurilor

Matuirea poate avea loc si in afara si in interiorul farurilor (desi mai des are loc pe partea exterioara unde accesul este mai usor). Daca observi picaturi de umezeala in interiorul farurilor va trebui sa le scoti pentru ca reparatia sa fie eficienta. Trateaza interiorul la fel cum ai facut cu exteriorul.

Daca aceste metode esueaza in reducerea matuirii farurilor, va trebui sa cauti servicii profesionale.

Citeste si despre: cum sa reglezi corect pozitia farurilor

Sursa foto: howtocleanthings.com, thejournal.ie, meineke.com

Articole similare
De ce nu treci testul de emisii la ITP

De ce nu treci testul de emisii la ITP

Ca in cazul oricarui alt test, exista standarde specifice pe care trebuie sa le treaca toate automobilele pentru a se deplasa pe strazi.

Cod eroare OBD2 P0013

Cod eroare OBD2 P0013

Acest cod se refera la circuitul de actionare a pozitiei arborelui cu came "B" (cilindrul 1), "B" identifica arborele cu came, care este amplasat pe partea de evacuare a capului cilindrului.

Cum sa efectuezi o oprire de urgenta?

Cum sa efectuezi o oprire de urgenta?

Indiferent de modalitatea sau de situatia care impune franarea de urgenta, cel mai important lucru este sa ramai calm.

P000B Raspuns lent din partea sistemului de pozitionare a arborelui cu came de evacuare

P000B Raspuns lent din partea sistemului de pozitionare a arborelui cu came de evacuare

Miscarea supapelor este tot timpul monitorizata si atunci cand apare o eroare in functionarea supapelor de evacuare acest cod va aparea.