Radiere auto. Cum sa iti radiezi masina?

Radiere auto. Cum sa iti radiezi masina?

Astazi vom vorbi despre un subiect pe care toti conducatorii auto ar trebui sa-l stie. Vom vorbi despre radierea autovehiculelor. Mai intai trebuie sa stim ca exista doua tipuri de radiere, cea fiscala si cea din circulatie dar despre ele vom vorbi putin mai incolo. 

Mai intai trebuie sa stim in ce situatii putem sau trebuie sa realizam radierea unui autovehicul: daca proprietarul vrea sa retraga definitiv vehiculul din circulatie dar in acest caz trebuie sa faca dovada depozitarii lui intr-un spatiu adecvat, daca autovehiculul va fi dus la remat in vederea dezmembrarii, daca va fi scos din tara definitiv sau daca acesta este furat. Acestea sunt cazurile in care propietarul autovehiculului trebuie sa radieze vehiculul.

Revenind, exista doua tipuri de radiere. Cea fiscala, care se realizeaza la Directia Taxe si Impozite Locale. Acest tip de radiere se face in cazul in care doriti sa vindeti masina pentru a nu mai plati impozit pentru masina vanduta. La Directia Taxe si Impozite vei completa “declaratia pentru scoaterea din evidenta a autovehiculului si cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala”.  

Mai este si radierea din circulatie, unde trebuie sa depui mult mai multe acte, cererea de radiere completa semnata de propietar, placutele cu numarul de inmatriculare, actul de identiate al solicitantului (original si copie), cartea de identitate a masinii (copie si original), certificatul de inmatriculare al masinii, fisa de inmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial sau certificatul de atestare fiscala completata si semnata si certificatul de radiere (in 3 exemplare). In cazul in care propietarul este o persoana juridica atunci situatia se complica putin, fiind nevoie de mai multe acte. 

Citeste si despre: ce presupune predarea leasing

In functie de motivul radierii, actele difera, de exemplu daca masina va fi predata la Remat sau la o firma de dezmembrari va trebui sa depui si documentul care atesta dezmembrarea vehiculului, emis de catre o unitate specializata (neaparat in original). Daca masina va fi scoasa definitiva din tara (exportata) atunci veti adauga la dosar documentul care atesta exportul vehiculului, documentul vamal romanesc de export, documentul strain vamal de import, document de imatriculare in strainatate. In caz ca masina v-a fost furata atunci trebuie sa prezentati si documentul emis de politie care atesta furtul vehiculului (tot neaparat in original).

Ce se intampla daca eu nu radiez fiscal masina iar noul propietar nu a inmatriculat-o?

In cazul in care proaspatul proprietar circula cu vehiculul, el va primi o amenda ce consta in 6-8 puncte de penalizare si amenda aferenta. Cand vinzi masina ai obligatia de a mentiona pe spatele certificatului de inmatriculare “instrainat catre (si numele noului propietar)” pentru a facilita munca celor de la Politia Rutiera in situatiile in care noul posesor circula mai mult de 30 zile cu masina neinmatriculata.

Pentru cei ce nu stiu, vanzatorul nu ii poate impune cumparatorului sa inmatriculeze masina pe numele sau, asa ca pentru a te asigura ca nu mai are nici o indatorire legata de masina respectiva, poti verifica pe site-ul celor de la DRPCIV daca s-a efectuat inmatricularea pe numele cumparatorului dupa expirarea termenului de 30 zile de la intocmirea actului de vanzare-cumparare.

In cazul in care tu ca si vanzator constati faptul ca noul propietar nu a inmatriculat vehiculul, poti solicita instrainarea in registrele celor de la DRPCIV in baza actului de vanzare-cumparare. Acest lucru pur si simplu te scuteste de posibilele neplaceri pe care le poate provoca cumparatorul. Daca de exemplu ai vandut o masina, dar nu ai mentionat nici pe talon instrainarea si nici la DRPCIV, in cazul in care noul propietar face vreun accident sau orice gen de abatere, atunci tu vei fi cel chemat sa dai explicatii la Politie.

Procesul de radiere chiar daca nu este asa de complicat, implica multe drumuri la institutiile publice. Poate vi se pare complicat sau mult de alergat, insa daca o ganditi invers, nu ati dori sa platiti radarul sau amenzile de vigneta pentru viitorul proprietar pentru ca nu ai cum sa demonstrezi  ca ai vandut masina cu mult timp in urma. Ar trebui sa aveti destul de multa atentie atunci cand doriti sa va vindeti masina pentru ca exista cazuri in care unele persoane au cautat masini neradiate pentru a infaptui tot felul de ilegalitati cu ele stiind ca, initial, fostul proprietar va pica raspunzator.

Citeste si despre: sfaturi de achizitie masina la mana a doua

Sursa foto: delta-inmatriculari.ro, wiki.civvic.ro

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului ventilatorului 2 de racire a motorului - tensiune scazuta.

Acest cod se refera la eroarea circuitului de comanda a campului (F) generatorului - tensiunea circuitului ridicata.

Acest cod se refera la eroarea catalizatorului - senzorul de temperatura - bancul 1 - circuit slab.

Acest cod de eroare se refera la : Sistemul de functionare prea slab al cilindrului 2.