Ce este capacitatea cilindrica a motorului?

Ce este capacitatea cilindrica a motorului?

Capacitatea sau deplasarea motorului este volumul de miscare al pistoanelor din interiorul cilindrilor. Deplasarea influenteaza cresterea puterii masinii sau eficienta combustibilului. 

Deplasarea motorului este volumul combinat de miscare al pistonilor in interiorul cilindrului unui motor. Se calculeaza de la orificiu (diametrul cilindrilor), bataie (distanta parcursa de piston) si numarul de cilindri. Deplasarea este un factor important si influenteaza direct randamentul puterii motorului, eficienta combustibilului si, in unele tari, impozitul pe masina. 

Pistoanele din interiorul motorului se deplaseaza intr-o miscare reciproca, in sus si in jos, in interiorul cilindrului, in timp ce arborele cotit se roteste. Volumul din interiorul unui cilindru se schimba in timp ce pistonul se deplaseaza in ciclul de combustie.

Simultan, ceilalti cilindri isi schimba volumul, in timp ce pistoanele lor se misca in alte faze ale ciclului de ardere. Deci, in timp ce volumul cilindrilor individiuali se schimba, miscandu-se reciproc, volumul total al motorului ramane constant. 

Citeste si despre: cel mai fiabil motor, Diesel sau benzina

Cum se calculeaza deplasarea sau capacitatea cilindrica a motorului?

Ecuatia pentru calculul deplasarii este: deplasare motor = π/4 * orificiu²  * bataie * numar de cilindri. Deplasarea este, de regula masurata, in litri (L), centimetri cubi (CC) sau inci cubi (CI). 

De ce conteaza capacitatea motorului?

Capacitatea motorului este un factor determinant in caii putere si cuplul produse de motor, precum si in ceea ce priveste consumul. In general, cu cat deplasarea motorului e mai mare, cu atat mai multa putere creeaza, si cu cat e deplasarea mai mica, cu atat consumul de combustibil e mai mic. Acest lucru se intampla pentru ca deplasarea are un impact direct asupra cantitatii de combustibil care trebuie sa ajunga in cilindru pentru a crea putere si a mentine functionarea motorului.

Un motor cu deplasare mare atrage o cantitate mai mare de amestec aer/combustibil la fiecare invartire, asadar se consuma mai mult combustibil. Sunt si alti factori care influenteaza eficienta motorului, cum ar fi furnizarea de combustibil, sistemele de aprindere, configuratia trenului supapelor si inductia fortata, dar, o explicatie simpla este aceea ca un motor mai mare este mai puternic, iar un motor mai mic este mai eficient. 

In unele tari vehiculele sunt impozitate tinand cont de deplasarea motorului, precum in Romania. In general, motoarele cu deplasare mai mare sunt mai costisitoare, pentru ca e nevoie de mai multe resurse si mai multa munca la proiectarea si fabricarea lor. 

Pe piata auto din ziua de azi exista o gama larga de deplasari de motoare, de la 4 cilindri de doi litri, care consuma putin combustibil, pana la motoarele puternice V8 si V12, care au deplasare de peste 6 litri. 

Deplasamentul corect pentru dvs depinde de prioritatile pe care le aveti. Daca vreti o masina simpla, pentru a face naveta, un motor cu capacitate mica va poate asigura un consum mic de combustibil (nu uitati ca motoarele cu deplasament mic au, de regula, mai putini cilindri, adica mai putine piese de inlocuit, daca apare vreo problema).

Daca doriti sa cresteti puterea masinii, daca doriti viteza, un motor cu capacitate mare va asigura probabil putere suficienta, asa cum doriti (desi, cu inductia fortata, constructorii auto pot acum sa scoata putere suplimentara din motoare mai mici).  In ultima instanta, e cel mai bine sa faceti un test drive cand vreti sa luati o masina noua, ca sa vedeti cum se comporta la drum. Mai sunt si alte elemente de luat in calcul.

Citeste si despre: comparatie motor Diesel, Hibrid si Electric

Sursa foto: topspeed.com, carsguide.com.au

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea senzorului / comutatorului pozitiei clapetei de accelerație – circuit intermitent.

Cum sa faci masina ta sa consume mai putina benzina/motorina?

PCM a detectat o tensiune in circuitul injector de combustibil (pentru injectorul de combustibil din cilindrul 12) care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Acest cod se refera la eroarea circuitului MAF a fluxului de aer de masa ( nivel intermitent ).