Cum se incarca o baterie de masina?

Cum se incarca o baterie de masina?

Incarcarea bateriei este extrem de importanta pentru masina dumneavoastra, dat fiind faptul ca acest lucru va contribui la cresterea duratei de viata a bateriei.

Important de precizat este faptul ca foarte multi soferi conduc masina prin oras, de acasa si pana la magazin, de acasa la birou, sau pe distante foarte scurte, ceea ce inseamna ca bateria lor se va descarca foarte repede, iar durata ei de viata va fi una scurta.

Mai mult ca sigur va intrebati cum este posibil acest lucru. Ei bine, in cazul in care masina este condusa pe distante mici de drum, bateria va consuma multa energie electrica, iar alternatorul nu va avea suficient de mult timp pentru a reincarca bateria, asa cum se intampla la drum lung de exemplu.

Tinand cont de aceste detalii, este firesc sa va doriti sa puteti sa prelungiti durata de viata a bateriei, asa ca in cele ce urmeaza in acest articol veti descoperi cateva informatii extrem de pretioase, care va vor veni in ajutor.

Daca va aflati in situatia de a conduce masina regulat si pe distante scurte si foarte scurte, este posibil ca intr-o buna zi sa va treziti cu surpriza neplacuta ca masina nu porneste din cauza bateriei. In acest caz, o solutie ideala pentru dumneavoastra ar fi un starter portabil, care va ajuta masina sa porneasca in cel mai scurt timp posibil.

In conditiile in care nu dispuneti de prea multi bani si nu doriti sa optati pentru un asemenea echipament, mai aveti la dispozitie o solutie simpla, iar aceea este de a va mentine bateria incarcata sau de a incarca bateria masinii folosind un incarcator de masina. O baterie cu capacitate mica va muri rapid, mai ales daca masina este condusa pe distante scurte si va fi nevoie sa va ocupati mereu de incarcarea acesteia.

Citeste si despre: semne ca bateria masinii te lasa

In cazul in care considerati ca aceasta este cea mai atractiva solutie pentru dumneavoastra, este important sa optati pentru un incarcator inteligent si care sa fie de cea mai buna calitate.

Atunci cand va cumparati o masina, mai ales daca discutam despre una second hand, pentru ca aici sansele ca bateria sa creeze probleme sunt mari; ar fi indicat sa va indreptati atentia spre un asemenea incarcator pentru bateria masinii.

Aceste echipamente dispun de o functie de monitorizare activa pentru incarcarea bateriei. Se poate monta echipamentul chiar si pe masina pentru a nu mai indeparta bateria, iar astfel se va economisi si timp, si nu va mai fi nevoie de munca suplimentara.

De precizat este faptul ca exista diferite asemenea tipuri de incarcatoare pentru bateriile masinilor, asa ca va fi indicat sa il alegeti cu atentie pe cel dorit, in functie de dimensiunile bateriei.

Va fi necesar sa treaca ceva timp pentru ca o baterie descarcata complet sa fie maxim de incarcata, insa incarcatorul din toate punctele de vedere este ideal. Daca nu aveti de gand sa asteptati sa se incarce bateria masinii, atunci va puteti indrepta atentia si spre incarcatoare de baterii auto mai performante.

Un asemenea echipament poate fi utilizat chiar si in service-urile auto profesioniste, insa chiar daca este ceva mai scump decat modelul anterior prezentat, isi merita banii.

Acum ca ati descoperit un incarcator pentru bateria masinii, cu siguranta va intrebati care ar fi principiul de functionare al acestui echipament atat de special. Ei bine, procesul de incarcare este unul relativ simplu si usor.

Mai intai de toate este necesara depistarea bateriei masinii, care se afla de regula sub capota sau in partea inferioara a portbagajului. Odata ce depistati locul unde se afla bateria, fie puteti incepe sa folositi manualul de instructiuni al acesteia, fie veti putea deconecta bornele bateriei pentru a conecta aparatul de incarcare.

Trebuie facuta precizarea ca exista si masini care au doua baterii, care insa nu sunt conectate una la cealalta. In acest caz trebuie sa gasiti cea mai buna modalitate de a depista bateria descarcata, pentru a nu pune la incarcat bateria care deja este incarcata.

De regula insa, aceste masini utilizeaza o baterie pentru anumite sisteme electronice, iar o alta baterie pentru oprirea masinii.

Citeste si despre: opt lucruri care vor descarca bateria masinii tale

Este necesar sa gasiti semnul "+" pe baterie, iar apoi sa conectati clema rosie de la incarcatorul pentru baterie, dupa care clema neagra a incarcatorului trebuie conectata la borna "-" a masinii. Dupa ce reusiti sa parcurgeti aceasta etapa este necesar sa conectati incarcatorul masinii la priza de perete pentru incarcarea bateriei.

De mentionat este faptul ca incarcarea lenta a acumulatorului masinii reprezinta o metoda mai eficienta, iar bateria va rezista mai mult timp incarcata, si nu va avea de suferit. Primul incarcator pentru bateriile masinilor, cel care dispune de o rata de 4 amperi poate reprezenta cea mai buna solutie pentru incarcarea oricarei baterii auto.

Timpul necesar pentru a incarca o baterie de masina

Pentru a incarca o baterie moarta a masinii, nu putem estima o anumita perioada de timp. Totul depinde de puterea de incarcare a incarcatorului respectiv dar si de capacitatea bateriei.

Exista si posibilitatea ca in cazul in care bateria este mai veche si a fost supusa unui numar mare de cicluri de incarcare – descarcare, aceasta sa nu mai functioneze, asa ca va fi nevoie de o noua baterie auto.

Daca de exemplu va aflati in situatia de a avea o baterie mai veche a masinii, puteti sa scoateti capacelele pentru a vedea daca este necesar ca aceasta sa fie umpluta. In acest caz va fi nevoie sa umpleti bateria doar cu apa distilata, pentru ca apa de la robinet poate deteriora grav bateria.

Un alt aspect foarte important este acela ca incarcatoarele vechi de baterii auto pot sa produca mari caderi de tensiune, iar astfel se poate deteriora partea electrica. In schimb, incarcatoarele auto noi nu vor cauza astfel de probleme.

Asadar, acestea sunt unele dintre cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunoasteti cu privire la bateriile auto si la incarcarea acestora.

Citeste si despre: sfaturi intretinere a bateriei auto

Sursa foto: themotorguy.com, adorecars.com, homedepot.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de presiune a lichidului de transmisie - circuitul C - tensiune slaba.

Majoritatea producatorilor recomanda sa faceti rotatia anvelopelor la fiecare 6 luni sau la fiecare aproximativ 10 mii de kilometri.

O masina mai veche are numai furtunuri din cauciuc prin care circula antigelul, insa masinile moderne au conducte de plastic sau aluminiu.

Nu puteti permite sa aveti un vehicul cu un capac distribuitor defect sau cu un rotor defect, deoarece pot provoca o multime de probleme motorului.