Impozit auto 2021: Cat costa si unde il platesti

Impozit auto 2021: Cat costa si unde il platesti

Autovehiculul personal sau al unei persoane juridice este bun pentru care, daca este inmatriculat in Romania trebuie sa se plateasca anual impozit. Pe langa impozit, cei care doresc sa circule cu masina pe drumuri nationale trebuie sa aiba asigurare obligatorie valida si sa plateasca taxa de drum, rovinieta.

99,9% din posesorii de masini inmatriculate in Romania trebuie sa platesca impozit pentru ele, doar extrem de putine persoane sunt scutite de la taxa. O sa discutam in acest articol si despre exceptii de la plata impozitului.

In acest articol veti primi date si sume care se aplica in 2021 pentru ca nu demult au aparut schimbari in lege si sumele platite au diferit mult.

Atunci cand vrei sa iti cumperi o masina este important sa sti cat de mult costa si sa o intretii dupa. Pe langa revizie, asigurare, casco (daca vrei) si impozitul trebuie luat in calcul, la unele masini ajungand sa coste niste sume incredibil de mari.

Ce este, de fapt, impozitul auto?

Potrivit legii actuale, reglementarea impozitului auto poate fi gasita in Codul Fiscal, capitolul IV - impozitul pe mijloace de transport in comun, articolele 468-472. Fiecare posesor care detine un autovehicul inmatriculat in Romania trebuie sa plateasca impozit. In lege sunt specificate si cateva exceptii.

Impozitul trebuie achitat anual la Primaria localitatii unde proprietarul isi are domiciliul sau unde firma isi desfasoara activitatea profesionala.

In cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing, pe intreaga durata a acestuia, impozitul masinii se datoreaza de locatar.

Cine nu trebuie sa plateasca impozit pentru mijlocul de transport din proprietate?

 • mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi sau vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
 • mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate in proprietatea sau coproprietatea reprezentantilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat si ai minorilor incadrati in gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
 • mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;

 • mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si art. 4 alin. (1) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
 • mijloacele de transport ale institutiilor publice;
 • mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri in regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri in afara unei localitati, daca tariful de transport este stabilit in conditii de transport public;
 • vehiculele istorice definite conform prevederilor legale in vigoare;
 • mijloacele de transport folosite exclusiv pentru transportul stupilor in pastoral;
 • mijloacele de transport folosite exclusiv pentru interventii in situatii de urgenta;
 • mijloacele de transport ale institutiilor sau unitatilor care functioneaza sub coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice sau a Ministerului Tineretului si Sportului;

 • mijloacele de transport ale fundatiilor infiintate prin testament constituite conform legii, cu scopul de a intretine, dezvolta si ajuta institutii de cultura nationala, precum si de a sustine actiuni cu caracter umanitar, social si cultural;
 • mijloacele de transport ale organizatiilor care au ca unica activitate acordarea gratuita de servicii sociale in unitati specializate care asigura gazduire, ingrijire sociala si medicala, asistenta, ocrotire, activitati de recuperare, reabilitare si reinsertie sociala pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane varstnice, precum si pentru alte persoane aflate in dificultate, in conditiile legii;
 • autovehiculele actionate electric;
 • autovehiculele second-hand inregistrate ca stoc de marfa si care nu sunt utilizate in folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing;
 • mijloacele de transport detinute de catre organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

In lege se mai specifica varianta prin care se poate reduce impozitul cu 50% pentru persoane fizice care au domiciliul in localitatile precizate in:

 • Hotararea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltarii economico-sociale a unor localitati din Muntii Apuseni, cu modificarile ulterioare;
 • Hotararea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele masuri si actiuni pentru sprijinirea dezvoltarii economico-sociale a judetului Tulcea si a Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", cu modificarile ulterioare.

Cum se calculeaza impozitul auto?

Dintotdeauna impozitul s-a calculat in functie de capacitatea cilindrica a motorului. Cu cat mai mare capacitatea cu atat impozitul este mai mare. Haideti sa le luam pe rand:

 • Capacitate cilindrica intre 1.000 si 1.600 cmc: daca masina ta are motorul pana in 1000 de cmc trebuie sa plateasca un impozit de 40 de lei pe fiecare an. Cum am spus si mai sus, pentru fiecare crestere cu 0.200 cmc trebuie sa mai adaugati 8 lei la suma de plata, mai exact. Pentru un motor cu capacitatea intre 1.001 si 1.200 de centrimetri cubi trebuie platit 48 de lei, pentru 1.201 si 1.400 trebuie 56 de lei si pentru 1.401 si 1.000 vei avea de plata doar 64 de lei;
 • Capacitate cilindrica intre 1.601 si 2.000 cmc: aici fiecare 200 cmc in plus te vor costa in 19 lei anual. Astfel, pentru 1.601 si 1.800 cmc veti avea de plata 171 de lei si pentru 1.801 si 2.000 cmc trebuie sa platiti 190 de lei.

 • Capacitate cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc: atunci cand alegi o masina cu un motor peste 2 litri, impozitul se va simti cu siguranta pentru ca un motor peste 2 litri este mult mai scump. Pentru 2.001 si 2.200 de cmc trebuie sa platiti 836 de lei. Acum fiecare crestere cu 0.200 cmc costa inca 76 de lei, astfel, pentru 2.201 si 2.400 cmc trebuie platit 912 lei si pentru 2.401 si 2.600 aveti 988 de lei de plata.
 • Capacitate cilindrica intre 2.601 si 3.000 cmc: fiecare crestere cu 200 de cmc te vor costa 153 de lei in plus pe an la plata impozitului. Haideti sa vedem fiecare calcul in parte: 2.601-2.800, costa 2.142 de lei, 2.801 si 3.000 cmc vei avea de plata 2.295 de lei.
 • Capacitate mai mare de 3.000 de cmc: pentru fiecare 200 de cmc trebuie sa mai adaugati 308 lei.

In cazul unei masini electrice impozitul va fi 0 iar in cazul unei hibride va fi mai mic cu 50%. Adica daca ati detine un Lexus IS 300H cu motor 2.5 hibrid, veti plati impozit pentru o capacitate de 1.25 cmc.

In ce situatii trebuie sa platesti masina chiar daca nu mai este in proprietatea ta?

 • Oricand vei vinde masina va trebui sa platesti tot impozitul pentru anul in curs. Daca decizi sa iti vinzi masina in februarie va trebui sa platesti impozitul intreg pe tot anul. Adica chiar daca vinzi masina in februarie sau decembrie, ambii vanzatori vor plati tot impozitul pe masina respectiva. Cumparatorii vor trebui sa plateasca impozit abia in anul urmator.
 • Daca ai o masina in leasing ea va fi proprietatea firmei de leasing pe toata durata contractului iar abia la final va putea fi mutata in proprietatea ta sau a firmei tale. In orice caz, impozitul pe masina va trebui sa il platesti tu si nu firma de leasing.
 • Si in cazul in care radiezi masina va trebui sa platesti intreg impozitul.

Cum si unde se plateste impozitul auto?

Impozitul se plateste pe anul in curs. Exista doua scheme de plata:

 • o singura plata pana pe 31 martie. In cazul acesta veti primi 10% reducere;
 • doua plati egale, una pana pe 31 martie si una pana pe 30 septembrie.

Cele doua variante se aplica pentru masini cu impozit mai mare de 50 de lei. In cazul fericit cand impozitul este mai mic de 50 de lei trebuie sa il platesti integral pana la 31 martie.

Poti alege sa platesti impozitul direct la ghiseele Directiei generale de taxe si impozite, la infochioscuri sau la orice sucursala CEC. Poti achita, mai nou, si pintr-un ordin bancar.

Articole similare
Cat costa sa inlocuiesti un airbag?

Cat costa sa inlocuiesti un airbag?

Dupa ce airbag-urile se umfla o singura data, acestea trebuie inlocuite. Afla care sunt costurile.

Cele mai asteptate masini in 2021

Cele mai asteptate masini in 2021

Exista o multime de masini noi pentru a fi lansate intr-un viitor nu prea indepartat, in ciuda complicatiilor care au avut loc in acest an 2020.

Permis expirat? Ce amenzi risti in 2021?

Permis expirat? Ce amenzi risti in 2021?

Spuneam mai sus ca va recomandam sa schimbati permisul cat mai curand atunci cand expira, chiar daca ne aflam in stare de alerta si putem circula asa cu el.

Totul despre scoala de soferi in 2020

Totul despre scoala de soferi in 2020

Primul pas in obtinerea permisului auto este inscrierea la scoala de soferi, despre care vom vorbi in detaliu in acest articol.

Pret scoala de soferi 2021 in functie de categorie

Pret scoala de soferi 2021 in functie de categorie

Subiectul principal pentru care am inceput acest articol si anume cat costa cu adevarat sa faceti scoala de soferi in 2021 si sa obtineti permisul de conducere mult dorit.

Rovinieta 2021. Ce amenda primesti daca nu ai rovinieta?

Rovinieta 2021. Ce amenda primesti daca nu ai rovinieta?

Amenzile pentru rovinieta se prescriu in termen de 4 luni de la data savarsirii faptei, insa autoritatile trebuie sa trimita procesul verbal in cel mult doua luni.

Cum influențează vârsta prețul de asigurare auto în 2021?

Cum influențează vârsta prețul de asigurare auto în 2021?

Nu ai încheiat încă o asigurare auto pe acest an? Să închei asigurări auto obligatorii sau asigurari CASCO poate fi o adevărată bătaie de cap.

Cat ar costa litrul de carburant daca statul nu ar pune accize?

Cat ar costa litrul de carburant daca statul nu ar pune accize?

60% din pretul carburantului reprezinta taxe si accize si restul de 40% ajunge la marile benzinarii care la randul lor trebuie sa platesca sa achizitioneze petrolul crud.

2021 - Amenzi pentru depasirea limitei de viteza

2021 - Amenzi pentru depasirea limitei de viteza

In 2021 amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda care se aplica in functie de caz. Un punct de amenda reprezinta 10% din salariul.

Top 7 dezavantaje ale masinilor electrice

Top 7 dezavantaje ale masinilor electrice

Cresterea pretului combustibilului a facut ca masinile electrice sa fie cat mai populare in randul cumparatorilor de masini. Dar oare masinile electrice au o reputatie impecabila?

Unde este localizat termostatul?

Unde este localizat termostatul?

Cand autovehiculul se supraincalzeste, termostatul nu se va deschide (daca problema supraincalzirii este cauzata de termostat).

Ce este EGR-ul si de ce multi il anuleaza?

Ce este EGR-ul si de ce multi il anuleaza?

Care este principiul de functionare al supapei EGR? Motorul tau are nevoie de EGR? Cat de greu este sa anulezi EGR-ul?

Scut auto metalic vs scut auto de plastic

Scut auto metalic vs scut auto de plastic

Montarea unui scut auto poate fi o activitate simplu de realizat, mai ales daca esti pasionat de tot ce inseamna partea mecanica a unei masini.

Radiere auto. Cum sa iti radiezi masina?

Radiere auto. Cum sa iti radiezi masina?

Astazi vom vorbi despre un subiect pe care toti conducatorii auto ar trebui sa-l stie. Vom vorbi despre radierea auto.

Colantare auto: avantaje si dezavantaje

Colantare auto: avantaje si dezavantaje

Merita sa colantam masina? In articolul de astazi vom dezbate acest subiect, daca merita sa colantam masina sau nu.

Verificare VIN si istoricul auto

Verificare VIN si istoricul auto

Numarul VIN (Vehicle Identification Number) este o combinatie saptesprezece caractere, numere si litere.

Etrier blocat - cum sa il reparati?

Etrier blocat - cum sa il reparati?

Daca pedala de frana nu revine la pozitia initiala dupa ce luati piciorul de pe ea, inseamna ca etrierul este blocat.

Ce presupune garantia auto si cum se poate anula

Ce presupune garantia auto si cum se poate anula

Atunci cand alegi garantia noii tale masini, este important sa citesti cu atentie ce anume acopera aceasta si daca exista taxe suplimentare.

Ai o masina mai veche si vrei sa circuli in Bucuresti? Platesti!

Ai o masina mai veche si vrei sa circuli in Bucuresti? Platesti!

Primaria Capitalei vine cu o propunere pentru diminuarea poluarii din Bucuresti.

Unde puteti conduce fara permis in conditii legale?

Unde puteti conduce fara permis in conditii legale?

Daca sunteti prinsi in timp ce conduceti un autovehicul pe drumurile publice, fara sa detineti un permis auto, riscati sa incasati un dosar penal.

Diferenta dintre restaurare si reconditionare auto

Diferenta dintre restaurare si reconditionare auto

Restaurarea si reconditionarea sunt printre cei mai confundati si gresit folositi termeni din industria auto.

Curatarea tapiteriei auto cu aburi

Curatarea tapiteriei auto cu aburi

In articolul de astazi vom vorbi putin despre igienizarea interiorului. Mai exact vom vorbi despre curatarea tapiteriei auto cu aburi.

Ce se intampla daca nu platesti amenda de circulatie?

Ce se intampla daca nu platesti amenda de circulatie?

Amenzile se pot plati la Trezorerie, sediile Postei Romane, prin transfer bancar sau la sucursalele CEC Bank.

Sase probleme auto si mirosurile care le semnalizeaza

Sase probleme auto si mirosurile care le semnalizeaza

Tuturor ne place mirosul de masina noua, pe care dorim sa il pastram cat mai mult timp. De cele mai multe ori acest miros nu persista pentru mult timp.

Eliminarea corecta si in siguranta a lichidelor auto

Eliminarea corecta si in siguranta a lichidelor auto

Lichidele auto pot fi daunatoare oamenilor si mediului inconjurator daca sunt aruncate incorect.

Cat scade consumul dupa Chiptuning?

Cat scade consumul dupa Chiptuning?

Remapam ECU pentru a creste cuplul cu pana la 40%. Apoi modificam intervalul in care acest cuplu este disponibil, in cazul consumului de combustibil.

Cat de des trebuie spalata masina?

Cat de des trebuie spalata masina?

Daca nu va spalati masina in mod regulat, acesti contaminati ar putea diminua vopseaua si aspectul general al vehiculului.

Totul despre bujiile auto

Totul despre bujiile auto

Este necesar sa stii ca bujiile se pot uza inainte de termenul initial, sau pot sa functioneze mai mult decat este prevazut.

Cat de des trebuie sa inspectez suspensia si directia masinii?

Cat de des trebuie sa inspectez suspensia si directia masinii?

Cand trebuie sa inspectezi directia si suspensia masinii? Cand imi dau seama ca este timpul sa inspectez sistemele de directie si suspensie?

Despre leasing auto: avantaje, dezavantaje, predare

Despre leasing auto: avantaje, dezavantaje, predare

Dupa cum se poate vedea, leasingul AUTO poate fi cu dus si intors, si trebuie sa ai in vedere toate aspectele atunci cand te decizi asupra lui

Afla daca viitoare ta masina SH a avut daune sau KM dati inapoi