Top 7 dezavantaje ale masinilor electrice

Top 7 dezavantaje ale masinilor electrice

Cresterea pretului combustibilului a facut ca masinile electrice sa fie cat mai populare in randul cumparatorilor de masini. Dar oare masinile electrice au o reputatie impecabila? Vom descoperi impreuna in acest articol.

Ca toate inovatiile, exista argumente pro si contra care insotesc inventia vehiculelor electrice. Motivul principal care face ca un cumparator sa isi achizitioneze o masina pe benzina sau motorina, este unul simplu si anume ca multi oameni inca nu sunt familiarizati cu industria vehiculelor electrice.

In continuare va vom prezenta cele mai comune dezavantaje ale masinilor electrice:

1. Probleme cu incarcarea

Dupa cum toti stim, masinile electrice au nevoie de statii de incarcare si pentru ca oamenii sa parcurga distante lungi trebuie sa existe o astfel de retea amplasata strategic. Incarcarea unui astfel de vehicul poate dura pana la 3 ore si multi oameni sunt destul de reticenti cand vine vorba despre timpul pierdut pentru o incarcare.

Desi in ultimul timp au inceput sa apara din ce in ce mai multe statii de incarcare, o sa trecem acest lucru ca fiind primul dezavantaj atunci cand iti achizitionezi o masina electrice.

Citeste si despre: durata de viata a bateriilor masinilor electrice

 

2. Distanta de deplasare

Masinile electrice pot parcurge, in medie, cu o incarcare, aproximativ 200 de km. Cu toate acestea constructorii celor de la Chrysler spun ca vehiculele lor parcurg o distanta mai mare cu o singura incarcare.

Tehnologia a avansat si bateriile masinilor electrice nu mai sunt ce erau la inceputul aparitiei lor. Aceste baterii care alimenteaza masina pot dura acum mai mult si va ajuta sa parcurgeti o distanta cat mai lunga.

De exemplu modelul Tesla S are o autonomie de aproximativ 600 de km, in timp ce Chevrolet Bolt se lauda cu o autonomie de aproximativ 500 km. Viitoarele modele Tesla, cum ar fi Roadster se lauda cu o autonomie mult mai mare. Cu toate acestea, distanta de deplasare ramane totusi un dezavantaj in comparatie cu un vehicul alimentat cu combustibil, in care ai facut plinul si parcuri lejer un drum pana la munte sau mare fara a mai opri sa alimentezi.

 

3. Lipsa puterii 

Multi de plang de acest lucru si anume ca masinile electrice ar fi mai "puturoase" decat masinile ce au combustibil. Parerea noastra este ca aceasta afirmatie este una falsa. In ultimul timp tehnologia masinilor electrice este una foarte avansata, asadar cu siguranta si masinile electrice pot fi rapide, avand un demaraj foarte bun.

De fapt una dintre cele mai rapide masini din lume este electrica. Intr-adevar atunci cand de exemplu urcam o panta, bateria se va consuma mult mai repede, dar acelasi lucru se poate spune si la motoarele cu combustie interna, care va consuma mai mult combustibil cand urcam o panta sau cand masina este mai grea.

 

4. Incarcarea bateriilor

Inima unui vehicul electric este bateria. Asadar un vehicul electric are nevoie de energie electrica pentru a functiona, aceasta energie este oferita de baterie. Dar bateria nu poate face ca vehiculul sa mearga la nesfarsit ci se va descarca, iar incarcarea unei astfel de baterii dureaza ceva timp.

Cu totii stim ca in prezent marea problema a tuturor este timpul. Vrem sa facem totul cat mai repede. Dar ce facem atunci cand avem nevoie de masina si nu putem pleca cu ea din cauza ca bateria masinii este descarcata? Multe companii ce fabrica masini electrice spun ca lucreaza la o tehnologie care va face ca bateriile masinilor electrice sa tina cat mai mult incarcate pentru a putea sa ne deplasam pe distante cat mai lungi si ei spun ca incarcarea unei astfel de baterii va dura foarte putin timp. Asa ca eu spun sa asteptam acea zi, sa speram ca nu este departe.

Citeste si despre: statie incarcare masini electrice

 

5. Sunt foarte scumpe

Bateriile ce alimenteaza aceste masini sunt o aventura destul de costisitoare. Bateriile cu litiu-ion costa aproximativ cateva zeci de mii de Ron feicare, asadar acest lucru face ca un vehicul electric sa fie scump. Sa nu mai spunem ca o astfel de baterie dureaza in medie cam 4 ani. Asa ca sa nu contestam acest lucru, ce este electric este si scump.

Aceste baterii pentru a fi fabricate au nevoie de litiu, care este un material foarte rar si poate fi extras doar din cateva tari de pe Terra. Bateria este doar una dintre multele caracteristici scumpe ale unei masini electrice. Cu toate acestea bancile ofera o multitudine de oferte de creditare pentru a achizitiona o masina electrica.

 

6. Provoaca poluare

Desi pare greu de crezut, da, masinile electrice "curate si verzi" provoaca poluare, este adevarat ca indirect dar totusi polueaza. In timp ce ele sunt "curate", exista elemente toxice in baterii care cu siguranta produc vapori toxici.

Mai mult, motoarele acestor vehicule sunt alimentate cu energie electrica si toate aceste nu sunt generate din surse de energie regenerabila, ceea ce inseamna ca producere de energie electrica in sine implica poluarea. Chiar daca nu sunt asa prietenoase cu mediul, cu siguranta o masina electrica este mult mai ecologica fata de o masina avand un motor cu combustie interna.

 

7. Sunt foarte grele

Sunt vehicule foarte grele si asta din cauza bateriilor acest masini. Un pachet de baterii al unei masini electrice poate cantari pana la 450 kg. Acest lucru este un mare dezavantaj, deoarece greutatea pune presiune pe baterie si o face sa se descarce mult mai repede. Timpul va rezolva si aceasta problema, constructorii deja isi fac treaba si incearca sa faca bateriile mult mai mici si mai usoare.

Va mai aduceti aminte cum arata primul telefon mobil? Era destul de mare, dupa cum multi il numeam, era ca o "caramida". Timpul a trecut si tehnologia a avansat, nu putem compara un smartphone din zilele de azi cu ce era acum 20 de ani. Majoritatea acestor tehnologii a evoluat in lucruri mai bune si mai eficiente intr-un timp destul de scurt. Retineti acest lucru atunci cand va ganditi la un pachet de baterii electrice.

 

Desi perspectiva vehiculelor electrice pare promitatoare, nu este totul roz dupa cum am prezentat in acest articol. In consecinta, decizia de a cumpara o masina electrica sau hibrida nu este chiar atat de usoara. Viitorul suna bine!

Citeste si despre: totul despre sistemul mild-hybrid

 

Sursa foto: driving.co.uk, hothardware.com, theatlantic.com, buyacar.co.uk

Articole similare
Cod eroare OBD2 P2025

Cod eroare OBD2 P2025

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de temperatura a sistemului EVAP - performanta slaba.

Cod eroare OBD2 P0583

Cod eroare OBD2 P0583

Acest cod se refera la eroarea circuitului de control a vidului in sistemul pilotului automat - tensiune scazuta.

Cod eroare OBD2 P0571

Cod eroare OBD2 P0571

Acest cod se refera la eroarea circuitului intrerupatorului de frana al pilotului automat - zona A.

Cureaua de accesorii face zgomot?

Cureaua de accesorii face zgomot?

Poate sa scartaie, poate sa “suiere”. Pentru ca ea nu trebuie sa scoata niciun zgomot, atunci cand incepe sa se auda ceva inseamna ca trebuie inlocuita.