3 detalii cheie pe care trebuie sa le stii despre masina ta

3 detalii cheie pe care trebuie sa le stii despre masina ta

Motorul este inima masinii tale, el are o multitudine de piese care lucreaza impreuna pentru a deplasa masina. Pentru a sti cum sa intretii masina corect, trebuie sa cunosti cateva puncte cheie legate de motorul ei.

1. Capacitatea motorului

Capacitatea motorului influenteaza mult puterea si consumul masinii. Capacitatea este exprimata in litri si inseamna suma totala a capacitatilor fiecarui cilindru in parte ( pistonul se misca in interiorul cilindrului si capacitatea este masurata din punctele extreme pe care le atinge pistonul ). Pe multe masini o sa vezi scris 1.9, 2.0, 2.5 etc si pe capacul motorului.

Citeste si despre: motorul 2.0 ecoboost de la ford

2. Numarul de cilindri

In interiorul cilindrilor se produce toata magia unui motor, acolo pistonul se misca creand puterea pe care o trimite vibrochenului. Majoritatea motoarelor au intre 4 si 8 cilindri, dar exista cazuri si cu 3, 10,12 sau chiar 16. 

3. Asezarea cilindrilor

Exista numeroase metode de asezare a cilindrilor, cea mai intalnita fiind asezarea lor in linie. Motoarele de performanta sunt in forma de V sau W.

Motoarele W au practic doua motoare in V care lucreaza impreuna. Ele actioneaza doi arbori cotiti. Mai poti sa gasesti motoare boxter, in stea sau motoare rotative Wankel insa acestea sunt rar intalnite.

Citeste si despre: motorul 12a wankel de la mazda

Sursa foto: popularmechanics.com

Articole similare

Cat de des trebuie schimbate franele?

Franare ineficienta? Placute de frana uzate si discuri tocite? Cand trebuie sa le schimbi.

Cod eroare OBD2 P0417

Acest cod se refera la eroarea sistemului pompei secundare de injectie a aerului - supapa de control - zona B - circuit scurtcircuitat.

Cod eroare OBD2 P0012

Pozitia arborelui cu came "A" – Temporizare intarziata (cilindrul 1).

In curand lansam un serial auto unicat

Vrei sa vezi teste auto neserioase, provocari si curse de drag racing? Afla de la noi detalii despre orice masina dar si despre piese si principiul lor de functionare.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.