Asigurare auto expirata - ce risti daca conduci asa?

Asigurare auto expirata - ce risti daca conduci asa?

Platesti luna de luna asigurarea, desi nu pare ca te ajuta cu ceva. Daca nu ai fost implicat niciodata intr-un accident, sau esti un sofer nou, plata asigurarii poate fi frustranta, deoarece la prima vedere pare ca nu primesti nimic in schimb. Realitatea este, insa, cu totul alta, pentru ca a detine o asigurare valabila te poate scuti de multe batai de cap, dupa cum vom vedea in continuare.

In Romania, aproximativ un sfert dintre masini circula fara asigurare RCA valabila. Unele dintre acestea au numere straine si le-a expirat asigurarea, alti soferi evita sa incheie polita din cauza preturilor mari, altii incheie polite pe o perioada foarte scurta (de exemplu o luna) si apoi uita sa o reinnoiasca. Bineinteles, niciunul dintre aceste motive nu stau in picioare atunci cand politistul te trage pe dreapta si nu ai in mapa cu acte o asigurare auto valabila.

Soferii din Romania au obligatia de a detine asigurare RCA, chiar si in cazul in care nu folosesc masina. Conform legii, persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente.

Citeste si despre: ce informatii gasesti in talonul masinii

Soferii care detin masini inmatriculate si functionale trebuie sa aiba asigurare RCA chiar daca nu le mai conduc. Ceea ce inseamna ca singurele masini pentru care nu exista obligatia unei polite de asigurare sunt cele care au fost radiate din circulatie. In aceasta situatie, soferii pot alege si suspendarea asigurarii, caz in care acestia sunt obligati sa predea la politie placutele de inmatriculare. Practic, daca proprietarul unei masini nu radiaza vehiculul din circulatie, este obligat sa detina asigurare, indiferent daca masina mai este folosita sau nu.

Ce se poate intampla daca mergi fara asigurare?

Scenariile posibile in cazul unei asigurari expirate sau inexistente nu sunt deloc roz, dupa cum vom vedea in continuare. In primul rand, sa ne referim la consecintele care tin de sanctiuni.

Astfel, daca nu ai o asigurare valabila, poti primi o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei sau poti ramane fara certificatul de inmatriculare/placutele de inmatriculare.

Mai mult, in cazul unei asigurari expirate de mai mult de 90 de zile de la data constatarii, inmatricularea vehiculului poate fi suspendata din oficiu. Iar, daca nu faci dovada platii RCA in cel mult 30 de zile de la data la care ai fost prins de politie, te vei trezi cu masina radiata din circulatie.

Citeste si despre: cum sa reinnoiesti permisul auto

Alt set de consecinte tine de nefericitul caz al unui accident de circulatie, caz in care esti bun de plata. Daca accidentul este din vina ta, vei suporta pagubele. Daca te loveste altcineva, din nou vei suporta pagubele, chiar daca nu este vina ta. Asta pentru ca nu ai voie sa circuli pe drumurile publice fara o asigurare valabila. Iar, tinand cont cat de costisitoare pot fi reparatiile unei masini, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa pleci la drum fara RCA in torpedou.

Citeste si despre: pe viitor poti scapa doar cu amenda daca ai ITP-ul expirat

Sursa foto: constatulamiabil.ro, imoney.my

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0806

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de pozitie a ambreiajului - performanta slaba.

Cod eroare OBD2 P0707

Acest cod se refera eroarea circuitului senzorului transmisiei - tensiunea de intrare scazuta.

Cod eroare OBD2 P0452

Acest cod se refera la eroarea sistemului EVAP - defectiune la senzorul de presiune - tensiunea de intrare scazuta.

Cod eroare OBD2 P0324

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de detonatie.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.