Cat de des trebuie sa reincarci cu freon?

Cat de des trebuie sa reincarci cu freon?

Sistemul de aer conditionat al masinii tale functioneaza cu freon pentru a iti oferi confort in zilele toride de vara. Sistemul nu este cu mult diferit fata de aerul conditionat pe care il aveti acasa dar se aseamana si cu sistemul de racire al frigiderului.

Toate functioneaza cu freon pentru a prelua aerul cald si a il raci. Daca instalatia de aer conditionat a masinii nu mai are freon, atunci nu o sa mai bage aer rece.

Unii posesori incarca anual cu freon in timp ce altii nu au facut asta niciodata si nici nu au nevoie. Sistemul de aer conditionat al masinii pierde freon, insa in cantitati neglijabile, atunci cand masina este noua.

O data cu imbatranirea masinii si piesele sistemului AC al masinii vor imbatrani si va pierde mai mult freon. 

Asa ca raspunsul la intrebarea noastra este destul de simplu: "depinde". Nu scrie nicaieri cand trebuie sa inlocuiesti freonul masinii sau sa completezi nivelul, nu exista un program de service la fel ca la celelalte lichide ale masinii dumneavoastra.

Citeste si despre: cum sa curatati filtrul aerului conditionat

Ce se intampla cand masina ramane fara freon?

Atunci cand masina nu mai are freon in sistemul AC o sa observi ca acesta raceste din ce in ce mai putin pana cand nu va mai raci deloc.

O sa-ti dai seama ca problema este de la freon si nu de aerul conditionat, pentru ca volumul de aer va fi acelasi si compresorul AC va cupla cand vei actiona butonul AC.

Atunci cand masina nu mai "baga" rece, trebuie sa verificati nivelul de freon din instalatie si asta se poate face numai cu un aparat special care scoate freon vechi ( in acest fel poti afla cat freon mai aveai in instalatie ) si adauga cantitatea optima de freon care ar trebui sa fie in instalatia de aer conditionat a masinii tale.

Citeste si despre: care sunt componentele sistemului de aer conditionat al masinii

Daca observati ca ati pierdut o cantitate foarte mare de freon, rugati mecanicul sa inspecteze tot sistemul si sa verifice daca exista pierderi vizibile sau conducte sparte.

Nu este periculos pentru sistemul AC al masinii sa mearga fara freon, insa este foarte enervant pentru tine sa mergi vara fara aer conditionat.

Citeste si despre: oare aerul conditionat scade puterea motorului ?

Sursa foto: readersdigest.ca, walmart.com

Articole similare

Despre motorul 12A Wankel de la Mazda

12A se bazeaza pe principiul de functionare al motorului 10A (primul motor rotativ in productia de masa).

De ce trage masina intr-o parte?

Cand masina trage stanga-dreapta, ea te anunta ca ai o problema cu franele, anvelopele sau sistemul de suspensie si directie.

5 motive pentru care ESP se aprinde in bord

Mai jos am enumerat topul 5 al celor mai populare motive care pot declansa martorul de bord responsabil de sistemul de tractiune, in momentul accelerarii.

Cod eroare OBD2 P0066

Acest cod se refera la eroarea circuitului de comanda al injectorului asistat cu aer – nivel scazut.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.