Codul rutier 2020 - Capitolul VIII

Codul rutier 2020 - Capitolul VIII

Codul rutier 2020 - Capitolul VIII este disponibil pentru lectura in varianta actualizata la zi mai jos. Pentru a ajunge la celelalte capitole navigati la finalul articolului si apasati click stanga pe informatia care va intereseaza!

Codul rutier - Capitolul VIII

 

Codul rutier 2020. Capitolul VIII - Cai de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei

 

Articolul 118

(1) Impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.

(2) Plangerea suspenda executarea amenzii si a sanctiunii contraventionale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei de la data inregistrarii la judecatoria prevazuta la alin. (1).

(3) Dovada inregistrarii plangerii contraventionale se realizeaza printr-un document emis de catre instanta de judecata sau printr-un extras din portalul instantelor de judecata www.portal.just.ro si se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanta ce asigura transmiterea textului si confirmarea primirii acestuia, de catre contravenient sau de catre reprezentantul conventional al acestuia, la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care efectueaza mentiunile corespunzatoare in evidente. Permisul de conducere retinut se restituie personal titularului sau reprezentantului conventional al acestuia. In situatia transmiterii dovezii inregistrarii plangerii contraventionale prin mijloace de comunicare la distanta, la cererea scrisa a titularului sau a reprezentantului conventional al acestuia, unitatea de politie din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere retinut la adresa de corespondenta indicata in cuprinsul cererii.

(4) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se reia in ziua urmatoare celei in care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei. Sanctiunea contraventionala complementara constand in suspendarea dreptului de a conduce isi produce efectele fara indeplinirea vreunei alte formalitati.

(5) Predarea permisului de conducere de catre contravenient se face personal, prin reprezentant conventional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, in termenul prevazut la alin. (4), la serviciul/biroul politiei rutiere, care il va inainta unitatii de politie care il are in evidenta.

(6) Se considera indeplinita obligatia de predare a permisului de conducere si in cazul in care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, in termenul prevazut la alin. (4) la serviciul/biroul politiei rutiere. Data care se ia in considerare este data predarii permisului catre serviciul de curierat. Dovada inlocuitoare se elibereaza la data prezentarii titularului inauntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul politiei rutiere la care a inaintat permisul de conducere.

(7) In cazul in care contravenientul nu preda permisul de conducere in termenul prevazut la alin. (4), durata de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se majoreaza de drept cu 30 de zile, fara indeplinirea vreunei alte formalitati.

(8) In sensul prezentului articol, prin serviciu al politiei rutiere se intelege serviciul politiei rutiere din structura unui inspectorat judetean de politie, Brigada Rutiera din cadrul Directiei Generale a Municipiului Bucuresti sau biroul de politie autostrazi din cadrul Brigazii Autostrazi si Misiuni Speciale din structura Inspectoratului General al Politiei Romane.

 

Articolul 119

In cazul in care fapta unui conducator de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei va cita unitatea de politie din care face parte agentul constatator, partile implicate in eveniment si societatea de asigurare.

 

Articolul 120

(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate.

(2) Abrogat.

(3) Abrogat.

 

Articolul 121

(1) Abrogat.

(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.

 

Codul rutier 2020

Capitolul I - Dispozitii generale

Capitolul II - Vehiculele

Capitolul III - Conducatorii de vehicule

Capitolul IV - Semnalizarea rutiera

Capitolul V - Reguli de circulatie

Capitolul VI - Infractiuni si pedepse

Capitolul VII - Raspunderea contraventionala

Capitolul IX - Atributii ale unor ministere si ale altor autoritati ale administratiei publice

Capitolul X - Dispozitii finale

Anexa nr. 1 - Categorii de vehicule pentru care se elibereaza permisul de conducere

Anexa nr. 2 - Indicatoare rutiere

Articole similare
Butuc roata: Ce este butucul rotii si ce rol are?

Butuc roata: Ce este butucul rotii si ce rol are?

Butucul rotii este singura parte a autoturismului care tine roata si de aceea este foarte important sa te asiguri ca rotile sunt montate corespunzator.

Despre motorul D4F de la Renault

Despre motorul D4F de la Renault

Motorul D4F a inlocuit vechiul D7F la sfarsitul anului 2000. Acest motor a fost proiectat, la fel ca toate seriile D, pentru masinile mici si compacte.

Cod eroare OBD2 P0572

Cod eroare OBD2 P0572

Acest cod se refera la eroarea circuitului intrerupatorului de frana al pilotului automat - zona A - tensiune scazuta.

Poti conduce cu senzorii de turatie roata defecti?

Poti conduce cu senzorii de turatie roata defecti?

O eroare care pare minora se poate transforma intr-un risc major. De aceea, e riscant sa conduceti un vehicul care are senzorii de turatie roata stricati.