Cum sa reinnoiesti permisul auto

Cum sa reinnoiesti permisul auto

Daca ti-a expirat permisul auto, sau e pe cale sa expire, sau ai avut ghinionul sa il pierzi, trebuie sa urmezi o procedura destul de detaliata pentru a-l inlocui. Mai departe, iti vom explica toti pasii necesari pentru a-ti inlocui permisul fara batai de cap si fara timp pierdut.

Primul lucru esential in procesul pe preschimbare este sa te asiguri ca ai o carte de identitate valabila. Nu uita: este foarte importanta sa semeni cu poza pe care o ai in buletin, altfel este posibil sa trebuiasca sa iti faci un nou buletin. De ce? E simplu: schimbarile dramatice de aspect, cum ar fi cresterea unei barbi lungi, iti pot pune probleme cand te prezinti la ghiseul de permise auto.

Al doilea pas important si care necesita cateva ore bune din timpul tau, dar si bani, este fisa medicala. Pe aceasta o vei obtine doar de la clinicile autorizate, care au contract valabil cu sistemul de asigurari. Scopul fisei medicale este de a stabili daca esti sau nu apt de a conduce, din punct de vedere psihologic si medical. Acest lucru se face in urma unor teste la care vei fi supus, in cabinetele clinicii. Fisa medicala costa intre 125 de si 200 de lei, in functie de clinica aleasa. In afara de bani, ai grija sa iti pui deoparte si cateva ore, deoarece s-ar putea sa fii nevoit sa stai la cozi. Fisa medicala se elibereaza in aceeasi zi.

Pentru a obtine fisa medicala, trebuie sa te prezinti la clinica in posesia urmatoarelor acte:

 • Cartea de identitate.
 • Fisa de scolarizare – in cazul in care urmezi scoala de soferi.
 • Adeverinta de la medicul de familie in care medicul tau de familie mentioneaza ca esti apt sa conduci, in cazul in care figurezi cu boli cronice in evidente. In cazul bolnavilor de diabet, este nevoie de o scrisoare medicala de la medicul diabetolog, cu recomandarea "apt pentru a conduce".

Citeste si despre: sfaturi pentru soferii incepatori

In cazul in care porti ochelari, trebuie sa ii ai asupra ta cand te prezinti la clinica.

Mai departe, trebuie sa achiti contravaloarea permisului de conducere (68 de lei, care se poate achita la sediu). Din 2018, aceasta taxa se poate plati si online, prin internet banking, sau de la orice banca unde ai deschis un cont bancar. De asemenea, taxa mai poate fi platita cash la o unitate a Trezoreriei.

Dupa aceea, trebuie sa faci o copie a cartii de identitate si sa ai la tine permisul de conducere expirat (sau care urmeaza sa expire). Daca l-ai pierdut, trebuie sa prezinti dovada pierderii, adica un document care sa demonstreze faptul ca ai declarat pierderea. Iti poti reinnoi permisul auto cu maximum doua luni inainte de data expirarii permisului actual. In cazul in care circuli cu un permis expirat, este de la sine inteles ca poti primi amenda si nu vei putea parasi tara, daca autoritatile de la granita constata ilegalitatea.

Pentru reinnoirea permisului, va trebui sa faci o vizita la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Daca nu ai resedinta oficiala in Bucuresti, trebuie sa faci un drum mai lung, si anume pana la institutia din localitatea de resedinta inscrisa in cartea de identitate. Acolo ti se va face si fotografia pentru noul permis. Acesta este un aspect care nu trebuie tratat superficial, deoarece este o poza care va ramane pe permis pana va expira din nou. Ridicarea noului permis se face din aceeasi institutie, dar poti opta si pentru primirea acestuia prin posta.

Citeste si despre: top informatii din cartea masinii

Pentru a recapitula, iata lista completa a actelor necesare pentru reinnoirea permisului auto:

 • Cererea titularului – se printeaza de la ghiseu si ti se inmaneaza pentru a completa informatiile referitoare la fisa medicala si o dovada a platii contravalorii permisului de conducere. Daca vrei sa castigi timp, poti veni cu cererea printata de acasa.
 • Actul de identitate, original si copie, care demonstreaza ca ai resedinta sau domiciliul in Romania.
 • In cazul cetatenilor straini, este nevoie de carte de rezidenta, permis de sedere, certificat de inregistrare insotit de pasaport, pasaport diplomatic sau de serviciu.
 • Dovada platii contravalorii permisului de conducere – 68 de lei.
 • Permisul de conducere expirat, deteriorat, sau pentru schimbarea numelui. In caz de pierdere sau furt, trebuie sa declari acest lucru in cerere.
 • Fisa medicala.
 • Acestea sunt actele cu care trebuie sa te prezinti pentru a iti reinnoi permisul auto. Nu uita ca, inainte de a merge la ghiseu, trebuie sa iti faci programare online pe site-ul DRPCIV.
 • Procedura de reinnoire a permisului nu este complicata, si poate dura destul de putin, daca esti atent si urmezi pasii indeaproape.

Citeste si despre: totul despre leasing auto

Sursa foto: promotor.ro, infocs.ro

Articole similare

Ce sa faci daca ai ramas fara combustibil?

In acest articol vom vorbi despre ce trebuie sa faci daca ramani fara combustibil in mijlocul drumului sau asa cum mai este numita popular “pana prostului”.

Cod eroare OBD2 P0605

Acest cod se refera la eroarea a sistemului modulului de comanda - ROM (read only memory).

Cod eroare OBD2 P0606

Acest cod se refera la eroarea procesorului modulului PCM.

Cod eroare OBD2 P2012

Acest cod se refera la eroarea circuitului galeriei de admisie - tensiune scazuta - bancul 2.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.