Despre senzorii de ploaie ai masinii

Cand trebuie sa conduceti prin ploaie nu este o experienta tocmai placuta. Ploaia poate afecta vizibilitatea din cauza apei care se scurge pe parbriz. Ce este si mai enervant, este ca trebuie sa porniti de fiecare data stergatoarele cand ploua.

Pe langa asta, daca ploua pentru un minut si se opreste, iar la urma iar incepe va trebui sa porniti si sa opriti stergatoarele intr-un mod repetat.

 

Citeste si despre: cinci motive pentru care stergatoarele de parbriz nu mai functioneaza

 

Principiul de functionare a senzorului de ploaie

Solutia la aceasta problema este tehnologia senzorilor de ploaie. Un senzor de ploaie, are capacitatea de a detecta de fiecare data cand apa ia contact cu parbrizul. Se monteaza langa oglinda retrovizoare astfel incat sa fie aproape de parbriz. Cantitatea de apa este masurata prin detectarea nivelului de umezeala de pe parbriz.

Odata ce cantitatea de apa de pe parbriz devine prea mare, computerul va activa stergatoarele de parbriz pentru a inlatura apa pana cand parbrizul este uscat din nou. Aceasta tehnologie pare a fi o inovatie populara a vehiculelor pe care soferii adora sa o foloseasca.

Aceasta face ca experienta de condus sa fie mult mai placuta pe timp de ploaie. Desigur, acest sistem nu exista in toate vehiculele, dar probabil peste 10 ani va fi dotat in orice vehicul.

 

Modul de functionare

Senzorul de ploaie depinde de o lumina infrarosie pentru a urmari nivelul de umiditate de pe parbriz. Computerul va pastra stergatoarele de parbriz dezactivate atat timp cat lumina infrarosie se reflecta inapoi pe senzorul de pe parbriz. Acest lucru se intampla doar cand parbrizul este in cea mai mare parte uscat.

In caz contrar, lumina infrarosie nu va putea reflecta corect, daca exista prea multe picaturi de apa in raza sa. Acest lucru indica computerului faptul ca parbrizul are o umiditate crescuta, motiv pentru care stergatoarele de parbriz se vor activa.

In ceea ce priveste viteza stergatoarelor, acest lucru va fi ajustat de catre senzorul de ploaie pe baza a cat de repede se formeaza umezeala pe parbriz. Daca exista prea multa umezeala, atunci stergatoarele de parbriz se vor misca mai repede.

Daca exista putina umezeala pe parbriz, acestea se vor misca mai incet, in cele din urma se vor opri atunci cand nu va mai exista umezeala pe parbriz.

 

Citeste si despre: cum sa inlocuiti stergatoarele de parbriz

 

 

Sursa foto: sacramentoinjuryattorneysblog.com, pinterest.com

Lasa un comentariu

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fii autentificat(a).

Autentificare

Ai o masina? Spune-ne parerea ta despre ea!

Alte articole recomandate