Cate tipuri de stergatoare de parbriz exista?

Cate tipuri de stergatoare de parbriz exista?

Pe cat de insignifiante par stergatoarele de parbriz, pe atat de importante sunt. Au legatura cu viziunea noastra din trafic, atunci cand conditiile sunt nefavorabile.

Deseori nu le dam importanta decat atunci cand stergatoarele nu mai functioneaza, adica acestea nu mai fac contact direct cu suprafata parbrizului sau lunetei.

Uneori ne mai aducem aminte de importanta lor atunci cand ramanem fara lichid de parbriz. In anumite conditii de drum, unde avem ploi torentiale sau ninsori puternice, putem ramane in cateva clipe fara viziune in fata si astfel sa atentam la viata noastra si a celor din jur.

Mecanismul de miscare al stergatoarelor este relativ simplu, acesta fiind de mai multe tipuri, de exemplu la unele masini acesta porneste din plan vertical catre orizontal, iar stergatoarele sunt in principiu toate cam la fel (o bucata de cauciuc ce este asezata si prinsa pe un suport metalic).

Citeste si despre: cum sa inlocuiti stergatoarele de parbriz

Tipuri de lama la stergatoarele de parbriz

Cele mai des intalnite sunt lamele standard cu balamale. Acestea folosesc o bucata de cauciuc ce este tinuta pe cadrul metalic, partea cu cauciuc facand mereu contact cu suprafata parbrizului.

In lipsa cauciucului, din varii motive, se va zgaria suprafata pe care ruleaza stergatorul, deoarece partea metalica va zgaria parbrizul. Totusi iarna, acest tip de lama prezinta un dezavantaj, acestea acumuleaza gheata si stau astfel departate de parbriz, nefacand la fel de eficient contact cu parbrizul.

Pentru a evita acest inconvinient, curata in mod regulat iarna pentru a obtine beneficiile depline.

Un alt tip de stergator este cel cu structura lamei de cadru din plastic flexibil, acestea fiind un pic mai scumpe decat cele clasice. 

Stergatoarele de iarna sunt asemanatoare stergatoarelor standard cu balamale, singura diferenta fiind ca tot ansamblul este invelit intr-o cizma de cauciuc. Sunt foarte bune numai iarna pentru ca gheata nu se mai strange pe ele. Vara, datorita temperaturilor ridicate si datorita frecarii, se distrug destul de repede.

Citeste si despre: cum functioneaza stergatoarele cu senzor de ploaie

Sursa foto: youtube.com, cfone.net, oards.com

Articole similare

Raport compresie diesel si benzina

In acest articol o sa gasesti ce compresie trebuie sa aiba un motor pe benzina dar si valorile de compresie pentru un motor diesel.

Cod eroare OBD2 P0408

Acest cod se refera la eroarea senzorului supapei EGR - zona "B" - tensiune ridicata.

Ce este sistemul de spalare faruri si ce face?

Sistemul automat de spalare faruri este o optiune pe care masina ta trebuie sa o aiba.

Cod eroare OBD2 P0676

Acest cod se refera la eroarea circuitului sistemului bujiilor incandescente - cilindrul 6.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.