ITP 2021: Pret si Acte Necesare!

ITP 2021: Pret si Acte Necesare!

Inspectia tehnica periodica (ITP) este necesara pentru a pune in circulatie si utiliza pe drumurile publice un vehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania. Procedura nu este complicata, insa este bine sa stii ca valabilitatea si pretul ITP-ului variaza in functie de tipul si vechimea autovehiculului.

Potrivit legii, la fiecare inspectie periodica masinile trec sau nu de verificare in functie de cat de grave sunt problemele tehnice ale autoturismului. In cazul defectiunilor minore, legea spune ca vei putea trece de ITP. Daca insa se constata defectiuni majore, va trebui sa le remediezi si sa revii in service pentru ITP. Mai departe vom trece in revista cele mai importante detalii legate de ITP, inclusiv pretul si actele necesare.

 

Valabilitatea ITP

 

Valabilitatea ITP-ului variaza in functie de mai multe criterii, printre care vechimea, gabaritul sau destinatie de utilizare.

Asadar, pentru masinile noi, ITP-ul trebuie efectuat la fiecare 3 ani. In acest caz, termenul pentru efectuarea primei inspectii este considerat de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoarea inspectie tehnica periodica, de la data precedenta.

Pentru masinile cu vechime mai mare de 12 ani, ITP-ul este valabil doar 1 an.

In ce priveste numarul de locuri, autovehiculele cu mai putin de 8 locuri trebuie verificate la fiecare 2 ani, in vreme ce masinile destinate transportului de persoane in regim de taxi si cele cu mai mult de 8 locuri au ITP-ul valabil timp de 6 luni.

Pentru masinile cu cel putin 6 roti (transport de marfuri), cu masa mai mica de 3,5 tone, ITP_ul este valabil 1 an, iar in cazul motocicletelor, mopedelor, autovehiculelor cu 3 roti si cvadriciclurilor, valabilitatea ITP-ului se ridica la 2 ani.

 

Citeste si despre: de ce nu treci testul de emisii la itp

 

Acte necesare

 

Pentru anul 2021, lista de acte necesare pentru efectuarea ITP este destul de restransa, si consta in urmatoarele:

Certificat de inmatriculare al autovehiculului (talon) in original. In cazuri speciale, poti prezenta autorizatia provizorie de circulatie.

•Actul de identitate in original.

•Polita RCA (Asigurare de Raspundere Civila Auto) in original, valabila la data inspectiei.

•Cartea de identitate a masinii (CIV) in original, securizata de RAR.

 

In cazul in care masina este detinuta de o societate de leasing, se accepta o copie dupa cartea de identitate stampilata de proprietar, cu mentiunea „conform cu originalul”.

 

Cat costa ITP-ul in 2021?

 

Odata ce ai completat dosarul cu acte, este normal sa te intrebi cat trebuie sa platesti pentru ITP. Bineinteles, pretul pentru efectuarea inspectiei periodice variaza in functie de service-ul ales si de tipul autovehiculului. Astfel, pentru un autoturism pe benzina, pretul mediu se ridica la aproximativ 120 de lei, in vreme ce proprietarii de masini diesel trebuie sa scoata din buzunar cel putin 150 de lei. Acelasi pret vei plati si daca detii un microbuz sau un autoturism 4x4. ITP-ul pentru motociclete sau mopede costa intre 80 si 100 de lei.

 

Defecte acceptate la ITP

Daca te intrebi in ce situatie nu se trece inspectia periodica, legea prevede ca ITP-ul poate fi trecut cu brio chiar si in cazul unor deficiente minore. Daca, insa, sunt sesizate stricaciuni mai serioase, vei fi obligat sa le remediezi si sa revii la o data ulterioara.

Conform legii, la deficientele minore se incadreaza acele defecte care nu au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului, si nici un impact major asupra mediului si alte neconformitati minore.

Deficientele majore sunt cele care pot compromite siguranta vehiculului, care pot avea un efect asupra mediului sau pot sa-i puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic si alte neconformitati mai importante.

Deficientele periculoase sunt cele care constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au impact asupra mediului.

Ce sanctiuni risti pentru lipsa ITP

 

Circularea cu ITP-ul expirat este un risc major pentru portofelul tau, asadar nu iti sugeram sa ti-l asumi. Daca totusi te prinde politia fara inspectia periodica valabila, risti o amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei, cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii si confiscarea placutelor. 

Din pacate, in acest caz, masina trebuie ridicata pe platforma si dusa la cea mai apropiata statie RAR, unde te va mai costa cateva sute de lei, intre 300-800 de lei. Daca masina iti ridica numerele si talonul din cauza unui ITP expirat, inspectia se va face doar la o statie RAR, nu la una ITP.

Mai mult, in situatii expirarii ITP-ului, inmatricularea este automat suspendata, ceea ce inseamna ca, daca circuli cu ITP-ul expirat, risti si o amenda pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii. Valoarea amenzii poate ajunge in acest caz pana la 5.800 de lei.

 

Citeste si despre: pe viitor poti scapa doar cu amenda daca ai itp-ul expirat

 

Sursa foto: tuv.com, strikeengine.com

Articole similare
Totul despre spalarea exterioara a masinii

Totul despre spalarea exterioara a masinii

Exteriorul autoturismului este de asemenea important deoarece componentele de caroserie se pot degrada in timp sub actiunea prafului.

Ce reprezinta cele 17 caractere din VIN-ul masinii?

Ce reprezinta cele 17 caractere din VIN-ul masinii?

VIN-ul (Vehicle Identification Number) sau seria de sasiu reprezinta un sir de 17 caractere ce contine informatii esentiale si unice despre fiecare masina in parte.

Cod eroare OBD2 P0485

Cod eroare OBD2 P0485

Acest cod se refera la eroarea sistemului ventilatorului de racire a motorului - defectiunea circuitului de masa.

Comunicat RAR privind valabilitatea ITP-ului pe perioada COVID-19

Comunicat RAR privind valabilitatea ITP-ului pe perioada COVID-19

Mai jos gasiti un document oficial emis de Registrul Auto Roman, referitor la valabilitatea ITP-ului pentru perioada urmatoare.