La cat timp trebuie schimbate placutele de frana?

La cat timp trebuie schimbate placutele de frana?

Placutele de frana sunt utilizate in sistemele de franare cu disc. Pe partea frontala a placutelor este atasat un material de frictiune, care este impins pe discuri cand acestea se invart. Odata ce se creeaza frictiune intre disc si placuta de frana, placuta determina incetinirea rotilor si a discurilor de frana.

Asa functioneaza oprirea unui vehicul atunci cand actionati pedala de frana. De fiecare data cand actionati frana, placutele se consuma putin cate putin. In cele din urma, placutele se vor uza si va necesita inlocuirea acestora.

Cand se va intampla acest lucru cu siguranta o sa va dati seama, deoarece performanta de franare nu va mai fi la fel de buna. Nu e bine sa amanati inlocuirea placutelor de frana, deoarece veti fi predispusi la accidente.

Asa ca inlocuiti placutele la timp, deoarece nu sunt scumpe, in caz contrar, consecintele neinlocuirii acestora ar putea fi mult mai grave si mai costisitoare.

Kilometri parcursi si alti factori

Cel mai bine ar fi sa inlocuiti placutele de frana o data la aproximativ 80.000 km. Insa aceasta limita nu este batuta in cuie, deoarece conteaza mult felul cum conduceti vehiculul.

De exemplu, daca conduceti regulat in oras, in trafic unde opriti si plecati des, inseamna ca placutele se vor uza mult mai repede, in trafic probabil ca mergeti mai mult cu piciorul pe frana. Ca urmare, placutele de frana se vor uza mult mai repede.

Asta ar insemna sa inlocuiti placutele de frana la fiecare 40.000 km in loc de 80.000 km.

Pe de alta parte, daca conduceti mai mult in afara orasului si folositi si pilotul automat, astfel uitand sa calcati frana, decat foarte rar, atunci placutele de frana vor dura mai mult. Ar trebui schimbate la aproximativ 120.000 km.

In afara obiceiului de condus, trebuie sa tineti cont si de tipul de placute pe care le detineti. Daca aveti placute metalice obisnuite, nu vor dura la fel de mult ca placutele ceramice. Fiti atenti la duritatea si grosimea placutelor de frana. Cu cat se diminueaza mai mult, cu atat mai des trebuie schimbate placutele.

Citeste si despre: placute de frana ceramice versus metalice

Semne de avertizare

Daca faceti revizia in mod regulat, probabil ca mecanicul va inspecta si starea placutelor de frana, totusi nu asteptati ca acesta sa va spuna cand placutele sunt uzate.

Fiti atenti la semnele placutelor uzate, ca sa le puteti inspecta dupa aceea.

In continuare va vom prezenta cateva semne ale unor placute uzate.

Zgomote de zgariere

Primul semn al unor placute uzate este zgomotul de zgariere sau scartait de fiecare data cand apasati pedala de frana. Acest zgomot poate fi cauzat de praf sau resturi care sunt pe placutele de frana. Acest lucru se intampla cand ati condus prin zapada sau pe un drum ploios.

Zgomote metalice de slefuire

Dupa ce materialul de frictiune al placutelor de frana a devenit prea subtire, va cauza contactul intre 2 metale dure, cel al placutelor si cel al discurilor. Acest lucru va cauza zgomote de slefuire, ascutire atunci cand apasati pedala de frana. Inlocuiti imediat placutele, deoarece ar putea deteriora discurile de frana.

Martor de bord de avertisment

Vehiculele mai moderne, au indicatoare luminoase in bord care va vor avertiza cand trebuie sa schimbati placutele de frana. Fiti atenti la acest avertisment si nu-l ignorati.

Citeste si despre: cost mediu de inlocuire a placutelor si discurilor de frana

Sursa foto: express.co.uk, rac.co.uk

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0879

Cod eroare OBD2 P0879

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de presiune a lichidului de transmisie - circuitul D - tensiune oscilanta.

Despre leasing auto: avantaje, dezavantaje, predare

Despre leasing auto: avantaje, dezavantaje, predare

Dupa cum se poate vedea, leasingul AUTO poate fi cu dus si intors, si trebuie sa ai in vedere toate aspectele atunci cand te decizi asupra lui

Care este tractiunea ideala?

Care este tractiunea ideala?

Exista, de fapt, 4 concepte diferite: tractiunea pe rotile din spate, tractiunea pe rotile din fata, tractiunea pe 4 roti si tractiunea integrala.

Cum functioneaza pornirea fara cheie?

Cum functioneaza pornirea fara cheie?

Daca pierdeti key fob-ul masina dumneavoastra nu va mai putea fi pornita. Va trebui sa aveti o cheie noua pentru a putea porni masina din nou.