Siguranta copilului tau - ce este ISOFIX?

Siguranta copilului tau - ce este ISOFIX?

Atunci cand vrei sa cumperi un scaun de masina pentru copilul tau vei citi foarte des termenul - ISOFIX. Ce este si cum trebuie instalat un scaun cu Isofix in masina?

 

Ce este ISOFIX? 

Isofix este un sistem international standard care permite atasarea scaunului de copil pe scaunul sau bancheta masinii fara a te folosi de centura de siguranta. Conceptul a aparut in 1990 si ofera o solutie rapida, sigura si usoara de a instala un scaun de copil in masina.

ISOFIX vine de la International Standards Organisation FIX si a devenit un termen uzual folosit in 2006, cand legea a obligat toti producatorii auto sa instaleze sisteme de prindere isofix pe toate masinile noi.

Consideram ca este important de stiut faptul ca isofix este folosit pentru scaune de tip grupa 0+ si 1, ceea ce inseamna ca poate fi folosit pentru copii cu varstele intre 1 luna si 4 ani. In paralel, pentru copii cu varsta intre 4-12 ani, grupa 2/3, veti gasi scaune de tip ISOFIT.

 

Cum functioneaza sistemul ISOFIX?

Scaunele cu isofix au 2 brate sau conectori amplasati in spatele scaunului care se prind de doua bari metalice sudate direct de caroseria masinii.

Veti putea gasi aceste puncte in locul unde se intersecteaza spatarul cu pernele de la bancheta. De cele mai multe ori barele sunt acoperite cu niste capacele de plastic, pe care este notat, bineinteles, ISOFIX. Apasand conectorii de la scaun pe cele doua bari metalice, scaunul va ramane fixat, practic, direct de caroseria masinii.

 

Cate tipuri de ISOFIX exista?

Cu siguranta nu exista un singur tip. Unele scaune au 2 conectori, altele 3 sau au brate aditionale. Acest lucru face din pacate mai grea misiunea de a gasi un scaun perfect pentru masina.

Imbucurator este faptul ca producatorii de scaune va ofera pe site-ul lor posibilitatatea de a verifica compatibilitatea cu masina dumneavoastra. 

Cat de mare este diferenta intre sisteme?

Nu foarte mare. Toate sistemele folosesc conectori care se fixeaza de brate metalice si toate bratele sunt acoperite cu plastice pe care scrie ISOFIX. Daca nu le gasiti direct in masina puteti cauta mai multe detalii in cartea masinii. Mai nou, sistemele au prinderi si mai sus sau chiar in spatele scaunului.

Prinderea in spate se face cu ajutorul unei centuri care se prinde ori in spatele scaunului masinii, ori in plafon sau chiar pe podea. Alte sisteme folosesc chiar un "picior" care se amplaseaza pe podeaua masinii si le veti gasi in mare parte pentru scaunele de bebelusi.

Toate aceste sisteme aditionale previn rostogolirea scaunului in cazul unui accident si miscarea lui in fata si in spate.

 

Care este diferenta dintre ISOFIX si ISOFIT?

Ambele sisteme leaga scaunul de caroseria masinii folosind urechi metalice si conectori, dar ISOFIX este folosit mai mult pentru grupa 0/0+ si grupa 1 de scaune ( varsta 1 luna - 4 ani ) si ISOFIT pentru grupa 2/3 ( 4 - 12 ani ).

Cu ISOFIT vei securiza scaunul in 3 puncte folosind centura de siguranta comparativ cu 5 in cazul ISOFIX.

 

Citeste si despre: cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii

 

Care sunt cele 3 tipuri de ISOFIX aprobate?
  • Universal - foloseste un picior sau un punct de prindere in plafon, pe langa conectori, pentru a fixa scaunul cu fata spre parbriz. Sistemul ISOFIX universal ar trebui sa poata fi folosit in orice masina noua.
  • Semi Universal - foloseste o centura sus, un picior de sustinere si conectori metalici dar nu este compatibil decat cu putine masini. Scaunul poate fi asezat si cu fata sau daca doriti, si cu spatele spre parbriz.
  • Specific pentru un anume model de masina - foloseste doar conectori pentru a se prinde de caroserie. Este cel pe care vi-l recomandam, dar aveti grija cand il comandati, asigurati-va pe site-ul producatorului ca se potriveste cu masina dumneavoastra.

Care sunt avantajele sistemului ISOFIX?

Pe locul unu si probabil cel mai important lucru, SIGURANTA. Prin faptul ca scaunul se leaga direct de sasiu se elimina orice varianta de a nu fi fixat corect.

Un studiu facut pe scaunele din grupa 1, arata ca 96% din scaunele cu ISOFIX sunt montate corect. In comparatie, acelasi studiu arata ca doar 30% din scaunele care se monteaza folosind centura de siguranta au fost montate corect. Asta pentru ca dimensiunea punctelor de fixare in cazul scaunelor care folosesc centura, variaza, pozitia si lungimea scaunului sunt diferite si practic este imposibil sa gasim un scaun care se fixeaza corect in fiecare tip de masina.

ISOFIX este si un sistem comod de instalat si dezinstalat ceea ce ajuta atunci cand vrei sa muti repede scaunul dintr-o masina in alta sau vrei sa il dai jos si sa-l reinstalezi doar cand vrei sa pleci si cu cel mic ca si pasager.

 

Dezavantaje ISOFIX

Nu toate scaunele de copil ISOFIX se vor potrivi cu masina ta, asa ca fa un pic de research inainte de a comanda. Mai ales daca aveti mai mult de o masina in familie, trebuie sa te asiguri ca scaunul se potriveste pentru toate masinile.

Pretul este iar un dezavantaj. Vei plati cam de doua ori mai mult pe un scaun dotat cu ISOFIX comparativ cu unul clasic.

 

Citeste si despre: sfaturi pentru soferite gravide

 

Sursa foto: halfords.com, maxi-cosi.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0216

Cod eroare OBD2 P0216

P0216 – Acest cod se refera la o defectiune a circuitului de control al timpului de injectie.

Totul despre senzorul de oxigen sau sonda lambda

Totul despre senzorul de oxigen sau sonda lambda

Senzorul de oxigen este un dispozitiv electronic utilizat pentru a masura cantitatea proportionala de oxigen dintr-un lichid sau gaz.

Cod eroare OBD2 P0677

Cod eroare OBD2 P0677

Acest cod se refera la eroarea circuitului sistemului bujiilor incandescente - cilindrul 7.

Este sigur sa conduci cu roata de rezerva slim?

Este sigur sa conduci cu roata de rezerva slim?

Afla care este viteza maxima cu care poti merge cand ai roata de rezerva slim sau subtire.