Totul despre scoala de soferi in 2020

Totul despre scoala de soferi in 2020

Primul pas in obtinerea permisului auto este inscrierea la scoala de soferi, despre care vom vorbi in detaliu in acest articol. Scoala de soferi te va invata atat legislatia rutiera, cat si cum sa conduci un automobil. Apoi, la finalul celor 30 de ore practice legale, in functie de cat de bun invatator a fost instructorul auto, dar si de cat de usor ai prins instructiunile, vei obtine permisul mult dorit.

 

Cum alegi scoala?

 

Este bine sa iti faci din timp documentarea, atat despre scoala de soferi, cat si despre instructor, pe site-ul autoritatilor abilitate, mai exact DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor). Aici vei gasi liste actualizate cu scolile si instructorii auto din localitatea ta.

In afara de site-ul DRPCIV, poti citi pe forumuri despre experientele celorlalti oameni din zona ta, cu diverse scoli de soferi. Te sfatuim sa tii cont de faptul ca, desi mai toate scolile promit initial 24 de ore de pregatire teoretica, poti constata ca ele devin doar 10 sau 6 ore. 

In ceea ce priveste bugetul, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de mult mai multi bani decat 1.000 de lei, in functie de masina pe care alegi sa faci pregatirea practica.

Va mai trebui sa scoti din buzunar si 300 de lei pentru analize medicale si test psihologic, dar si 150-200 de lei pentru inchirierea masinii de examen. In plus, trebuie sa pui bani deoparte si pentru diverse acte, despre care vom discuta mai tarziu.

Scoala de soferi iti face dosarul dupa ce ai finalizat atat orele teoretice cat si orele practice. Acum, inainte de a primi dosarul cu care sa mergi la DRPCIV, vei sustine un test-chestionar in sediul scolii. Daca nu vei obtine cel putin 22 de puncte nu vei primi dosarul si, prin urmare, nu ai cum sa sustii examenul teoretic.

 

Citeste si despre: sfaturi pentru soferii incepatori

 

Cum alegi instructorul?

 

Un pas important in drumul tau catre permis este alegerea instructorului auto potrivit. Pe langa faptul ca acesta trebuie sa fie un sofer excelent, trebuie sa fie si un bun pedagog, astfel incat sa stie cum sa iti transmita cunostintele lui intr-un mod cat mai simplu si eficient.

Atunci cand conduci, atentia distributiva si capacitatea de a face mai multe lucruri simultan: schimbarea vitezelor, verificarea oglinzilor, manuirea volanului, acordarea prioritatii.

La fel de importante sunt si aprecierea distantelor si orientarea in spatiu. Practic, de multe ori, esti nevoit sa faci multe lucruri in acelasi timp, intr-un interval scurt. Aceste lucruri se invata mai repede sau mai incet, in functie de ce tip de persoana esti.

Aici intervine rabdarea, temperamentul si priceperea instructorului auto. Daca acesta se enerveaza usor sau ii este teama ca ii vei strica masina, nu vei invata mare lucru de la el in ce priveste sofatul.

Daca dupa 3-4 sedinte, simti ca nu avansezi deloc, sfatul nostru este sa iti incerci norocul cu alt instructor. Cu cat esti mai incompatibil cu instructorul, cu atat ai sanse mai mici sa iei permisul de conducere.

Locul unde se desfasoara sedintele de condus este si el important. Este bine sa conduci masina in zona in care vei sustine examenul practic, ca sa ai sanse mai mari sa il promovezi din prima. Daca dai examenul intr-un loc necunoscut, va fi mai dificil, pentru ca se asauga si emotiile.

 

Atentie la „orele” de condus

 

Din punct de vedere legal, ai nevoie de 30 de ore de instructie pe masina. Dar, in ce priveste scolile de soferi, nu toate orele au 60 de minute. Unele au 50, 40, poate chiar 30 de minute, daca instructorul ia pauze de cafea.

Daca nu vei putea profita de intreg timpul promis, si nu simti ca la sfarsitul celor 30 de ore oficiale esti stapan pe tine la volan, va trebui sa iei ore in plus, care costa, in medie, 80 de lei pe sedinta.

 

Acte si conditii

 

Conform Codului rutier, persoanele care au implinit 18 ani pot obtine permisul pentru masini din categoria B, a caror masa totala nu depaseste 3.500 kg si 8 locuri pe scaune.

 

De asemenea, poate fi obtinut permisul pentru ansambluri de vehicule din categoria BE (doar daca solicitantul are un permis pentru categoria B), adica vehicule a caror masa totala depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca sau semiremorca a carei masa totala nu depaseste 3.500 kg.

 

Daca ai implinit 16 ani, poti obtine permisul de conducere pentru masini din categoria B1: cvadricicluri ale caror masa proprie nu depaseste 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de marfuri).

 

In plus, pe langa varsta, trebuie sa mai indeplinesti si urmatoarele conditii:

 

– sa fii apt din punct de vedere medical si psihologic

– sa faci dovada pregatirii teoretice si practice, realizata prin cursuri organizate de unitati autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicita examinarea

– sa faci dovada ca domiciliezi sau ca ai resedinta pe raza serviciului public de permise unde vrei sa sustii examenul si sa obtina carnetul

– sa nu fi fost condamnat, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie

 

Citeste si despre: tot ce trebuie sa stii despre masini ca incepator

 

 

Dosarul de examen auto

Dosarul de examen trebuie sa contina urmatoarele documente:

 

– cerere-tip

– fisa de scolarizare emisa de scoala de conducatori auto in cadrul careia a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical

– certificatul de cazier judiciar, in termenul de valabilitate si, dupa caz, copia hotararii judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii

– chitanta de plata a contravalorii permisului de conducere

 

Taxa pe care trebuie sa o platesti pentru obtinerea permisului are valoarea de 68 de lei. Odata ce dosarul este complet, trebuie sa il depui in vederea inregistrarii si preluarii fotografiei care va aparea pe permis.

Dupa acest pas, urmeaza proba teoretica. Daca treci cu bine de aceasta proba, te vei programa pentru proba practica. In caz contrar, vei putea sustine din nou proba teoretica, dupa cel putin 15 zile.

In privinta probei practice, trebuie sa te prezinti unde ti s-a indicat de catre lucratorul de la ghiseul de programare. Daca treci si de aceasta proba, obtii permisul de conducere. In cazul in care nu treci, vei putea sa o sustii din nou, dupa cel putin 15 zile, dar in cel mult un an de la terminarea scolii de soferi.

 

Citeste si despre: itp 2020, pret si acte necesare

 

 

Sursa foto: ecomunicate.ro, youtube.com, blog.autovit.ro, stirilekanald.ro, chestionarepenet.ro

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0443

Cod eroare OBD2 P0443

Acest cod se refera la eroarea sistemului EVAP - probleme la supapa de control.

Totul despre supraincalzirea motorului

Totul despre supraincalzirea motorului

Atunci cand motorul se supraincalzeste, cu siguranta trebuie sa cititi acest articol pentru a putea remedia problema, sau, puteti merge in service.

Cod eroare OBD2 P2023

Cod eroare OBD2 P2023

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de pozitie a galeriei de admisie - bancul 2 - tensiune oscilanta.

De ce nu treci testul de emisii la ITP

De ce nu treci testul de emisii la ITP

Ca in cazul oricarui alt test, exista standarde specifice pe care trebuie sa le treaca toate automobilele pentru a se deplasa pe strazi.