Baie de ulei sau carter inferior?

Baie de ulei sau carter inferior?

Un motor in 4 timpi este compus din foarte multe piese. Motorul efectiv este alcatuit din bloc motor, chiulasa sau capul cilindric si din carterul inferior sau baia de ulei.

Citeste si despre: probleme cu garnitura de chiulasa

Ce este baia de ulei sau carterul inferior?

Dupa cum bine stiti, magia se intampla in motor, acolo amestecul de combustibil/aer este aprins si creeaza energie mecanica, care este transmisa apoi arborelui cotit sau vibrochenului.

Asa cum arborii cu came isi gasesc locul in interiorul chiulasei si deasupra cilindrilor, asa si arborele cotit are locul lui special in motor, pozitia arborelui cotit este data de un senzor al pozitiei arborelui cotit. Arborii cotiti nu sunt niste piese mici construite din materiale usoare.

Ei trebuie sa fie durabili si bine echilibrati, de multe ori vin si cu 5-10 contragreutati pentru a fi perfect echilibrati. Arborele cotit sau vibrochenul este cel care transmite miscarea pistoanelor mai departe catre transmisia masinii. El este piesa care se gaseste in carterul inferior.

Carterul inferior este o componenta vitala a motorului.

El este direct atasat de motor prin suruburi. Pe langa arborele cotit aici se gaseste si uleiul esential pentru o functionare corecta si in parametri normali.

Pe carcasa oricarui carter inferior o sa gasiti si supapa de eliminare a uleiul, odata deschisa, tot uleiul din motor se va scurge pe acolo folosindu-se doar de gravitatie.

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi uleiul de motor

Sursa foto: youtube.com, autoevolution.com, enginebuildermag.com

Articole similare
ITP 2021: Pret si Acte Necesare!

ITP 2021: Pret si Acte Necesare!

Mai departe vom trece in revista cele mai importante detalii legate de ITP, inclusiv pretul si actele necesare.

Cum se repara crapaturile din parbriz?

Cum se repara crapaturile din parbriz?

O spartura in parbriz poate aparea oricand, iar motivele pot fi numeroase: pietre care sar de la alte masini, schimbari de temperatura sau de presiune etc.

Filtru aer sport sau standard? Ce sa alegi.

Filtru aer sport sau standard? Ce sa alegi.

Cat de important este filtrul de aer si cat de des trebuie schimbat pentru a proteja masina?

Ce este rovinieta si de ce trebuie platita

Ce este rovinieta si de ce trebuie platita

Rovinieta, sau taxa de drum, este o taxa platita de soferi pentru a avea dreptul de a circula pe reteaua de drumuri nationale din afara oraselor.