Baie de ulei sau carter inferior?

Baie de ulei sau carter inferior?

Un motor in 4 timpi este compus din foarte multe piese. Motorul efectiv este alcatuit din bloc motor, chiulasa sau capul cilindric si din carterul inferior sau baia de ulei.

Citeste si despre: probleme cu garnitura de chiulasa

Ce este baia de ulei sau carterul inferior?

Dupa cum bine stiti, magia se intampla in motor, acolo amestecul de combustibil/aer este aprins si creeaza energie mecanica, care este transmisa apoi arborelui cotit sau vibrochenului.

Asa cum arborii cu came isi gasesc locul in interiorul chiulasei si deasupra cilindrilor, asa si arborele cotit are locul lui special in motor, pozitia arborelui cotit este data de un senzor al pozitiei arborelui cotit. Arborii cotiti nu sunt niste piese mici construite din materiale usoare.

Ei trebuie sa fie durabili si bine echilibrati, de multe ori vin si cu 5-10 contragreutati pentru a fi perfect echilibrati. Arborele cotit sau vibrochenul este cel care transmite miscarea pistoanelor mai departe catre transmisia masinii. El este piesa care se gaseste in carterul inferior.

Carterul inferior este o componenta vitala a motorului.

El este direct atasat de motor prin suruburi. Pe langa arborele cotit aici se gaseste si uleiul esential pentru o functionare corecta si in parametri normali.

Pe carcasa oricarui carter inferior o sa gasiti si supapa de eliminare a uleiul, odata deschisa, tot uleiul din motor se va scurge pe acolo folosindu-se doar de gravitatie.

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi uleiul de motor

Sursa foto: youtube.com, autoevolution.com, enginebuildermag.com

Articole similare
Cum sa reinnoiesti permisul auto

Cum sa reinnoiesti permisul auto

Daca ti-a expirat permisul auto, sau e pe cale sa expire, sau ai avut ghinionul sa il pierzi, trebuie sa urmezi o procedura detaliata pentru a-l inlocui.

Cod eroare P0004. Ce inseamna?

Cod eroare P0004. Ce inseamna?

Codul de eroare OBDII P0004 inseamna ca circuitul de control al regulatorului volumului/presiune de combustibil este ridicat.

Care sunt pericolele cand duci masina la spalatorie auto?

Care sunt pericolele cand duci masina la spalatorie auto?

Este important sa mentii aspectul estetic al masinii tale pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Cod eroare OBD2 P0619

Cod eroare OBD2 P0619

Acest cod se refera la eroarea modulului de control al combustibilului - eroare RAM/ROM.