Baie de ulei sau carter inferior?

Baie de ulei sau carter inferior?

Un motor in 4 timpi este compus din foarte multe piese. Motorul efectiv este alcatuit din bloc motor, chiulasa sau capul cilindric si din carterul inferior sau baia de ulei.

Citeste si despre: probleme cu garnitura de chiulasa

Ce este baia de ulei sau carterul inferior?

Dupa cum bine stiti, magia se intampla in motor, acolo amestecul de combustibil/aer este aprins si creeaza energie mecanica, care este transmisa apoi arborelui cotit sau vibrochenului.

Asa cum arborii cu came isi gasesc locul in interiorul chiulasei si deasupra cilindrilor, asa si arborele cotit are locul lui special in motor, pozitia arborelui cotit este data de un senzor al pozitiei arborelui cotit. Arborii cotiti nu sunt niste piese mici construite din materiale usoare.

Ei trebuie sa fie durabili si bine echilibrati, de multe ori vin si cu 5-10 contragreutati pentru a fi perfect echilibrati. Arborele cotit sau vibrochenul este cel care transmite miscarea pistoanelor mai departe catre transmisia masinii. El este piesa care se gaseste in carterul inferior.

Carterul inferior este o componenta vitala a motorului.

El este direct atasat de motor prin suruburi. Pe langa arborele cotit aici se gaseste si uleiul esential pentru o functionare corecta si in parametri normali.

Pe carcasa oricarui carter inferior o sa gasiti si supapa de eliminare a uleiul, odata deschisa, tot uleiul din motor se va scurge pe acolo folosindu-se doar de gravitatie.

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi uleiul de motor

Sursa foto: youtube.com, autoevolution.com, enginebuildermag.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0203– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 3

PCM a detectat o tensiune in circuitul injector de combustibil (pentru injectorul de combustibil din cilindrul 3) care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Cost mediu de inlocuire a placutelor si discurilor de frana

Odata ce observati aceste simptome, ar trebui sa inlocuiti discurile si/sau placutele de frana.

Pe viitor poti scapa cu amenda daca ai ITP-ul expirat

Amendamentul care ar putea schimba codul rutier a trecut de comisia de transporturi si urmeaza sa fie dezbatut de parlamentari.

De ce sa scrii un review despre masina ta?

Niciun jurnalist auto nu ne poate spune mai multe despre o anumita masina, decat posesorul acesteia, cel care o intretine si o conduce zi de zi.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.