Bateria masinii este pe terminate?

Bateria masinii este pe terminate?

Chiar daca bateria nu reprezinta o parte tehnica sau mecanica foarte complicata a masinii tale, este o necesitate. In cazul in care bateria ta se decide brusc sa moara, inseamna ca nu mai poti porni masina, pana nu vine cineva sa iti dea curent si sa mergi sa schimbi bateria.

Insa in cazul in care esti undeva in mijlocul lui nicaieri si bateria te lasa, treaba e putin mai complicata. Astfel poate ar fi mai bine sa stii din start ce poate duce la moartea bateriei tale, pentru a evita anumite situatii.

Citeste si despre: cum extindem durata de viata a bateriei

Ce poate duce la moartea bateriei?

Poate nu te-ai gandit pana acum la acest aspect al lucrurilor si ai acceptat ca bateria efectiv moare dupa o anumita perioada de timp, indiferent de ce si cum ai face.

Insa in realitate sunt cateva lucruri ce pot grabi moartea bateriei tale. In continuare vom vorbi despre aceste cele mai populare 6 motive ce pot sa omoare incet incet bateria masinii tale.

1. Nu stingi farurile

Se poate intampla de multe ori sa cobori brusc din masina, sa fii grabit undeva sau efectiv sa uiti sa stingi farurile.

Este cea mai populara greseala care iti va omori bateria in cel mai scurt timp. Si cu siguranta fiecare sofer experimentat a facut aceasta greseala cel putin o data in viata. Chiar daca nu lasi faza lunga pornita ci doar farurile, si acestea pot omori la fel de eficient bateria.

Astfel, inainte de a inchide masina, ar fi o idee ca de acum incolo sa verifici de doua ori daca ai stins farurile, pentru a nu te trezi cu surprize neplacute cand te intorci la masina.

2. Probleme la partea electrica

In cazul in care te mai intrebi vreodata ce poate duce la moartea bateriei tale, sa stii de acum incolo ca problemele la partea electrica a masinii sunt in topul listei.

Chiar si in momentul in care opresti motorul si scoti cheia din contact, anumite elemente vor ramane functionale. In cazul in care cheia ramane in contact chiar daca motorul nu este pornit, de exemplu radio-ul, cd playerul sau ceasul vor fi in continuare consumatoare de energie.

Insa in cazul in care sunt probleme la partea electrica a masinii, se pot porni si alte elemente ce in mod normal ar ramane stinse. 

Citeste si despre: cum se incarca o baterie de masina

3. Bateria nu mai este in starea ei originala

Intr-adevar, exista posibilitatea ca probleme legate de baterie sa porneasca de la bateria in sine. In cazul in care bateria nu mai este in starea ei originala si incepe sa imbatraneasca, poate da semne de vulnerabilitate.

In acest caz insa si cele mai mici consumatoare de energie, cum ar fi radio-ul, pot pune bateria ta intr-o stare critica. In acelasi timp, o astfel de baterie imbatranita nu va rezista bine la scaderile de temperatura.

Astfel, cele mai comune cazuri de baterii moarte se intampla in momentul in care apare sezonul rece. Seara bateria ta functioneaza perfect insa dimineata masina nu mai porneste. Un incarcator de baterie te poate ajuta sa mentii bateria incarcata, fara riscul de supraincarcare. 

4. Contact imperfect

O alta problema des intalnita la bateriile care nu functioneaza corect. In cazul in care conexiunile nu mai sunt la fel de puternice, bateria poate sa nu se incarce asa cum ar trebui in mod normal.

Astfel se poate ca bateria sa piarda din energie mult mai rapid, chiar si in momentul in care conduci masina (cand in mod normal bateria ar trebui sa se incarce). La anumite modele de masina bateria este utilizata pentru a mentine energia necesara functionarii in radio sau alte componente electrice mai marunte.

In acest caz lipsa electricitatii in masina ta se va observa si mai tare. In cazul in care observi ca bateria ta nu mai reuseste sa se incarce ca lumea, ar trebui sa apelezi la un profesionist deoarece problema nu se va remedia de la sine.

5. Probleme la partea de alternator

Ce poate duce la moartea bateriei chiar si in momentul in care aceasta nu este activa si nu functioneaza? Alternatorul are rolul esential de a hrani bateria chiar si in momentele in care aceasta nu este activa.

In cazul in care apar probleme la alternator, intreg circuitul este compromis si astfel energia din cadrul bateriei se va pierde chiar si atunci cand nu functioneaza efectiv.

Citeste si despre: masina nu porneste ai probleme cu alternatorul sau cu bateria

6. O baterie veche

Problema  des intalnita la baterii este ca si acestea imbatranesc cu timpul, ca orice alt consumabil din masina.

Nu iti fa insa griji, este un lucru complet normal ca dupa o perioada bateria ta sa inceapa sa dea semne de moarte. In general o baterie rezista cam pana la 4-5 ani. Astfel, daca bateria ti-a fost alaturi pe o perioada mai lunga, poti fi multumit si sa incepi sa cauti una noua. 

Citeste si despre: curatarea coroziunii de pe bateria masinii

Ce poate duce la moartea unei baterii nou-noute?

Te poti astepta ca o baterie nou-nouta sa iti fie alaturi aproximativ 3-4 ani. Insa dupa aceasta perioada va incepe sa dea semne de vulnerabilitate si sa nu mai dea aceeasi eficienta ca la inceput.

Insa ce se intampla in momentul in care cumperi o baterie noua la masina si nu functioneaza asa cum te-ai fi asteptat sau da semne ca e pe moarte? Nu te teme, exista cateva motive bune care pot sa explice si acest lucru:

1. Conduci des pe distante mult prea scurte

In momentul in care iti folosesti masina pentru a conduce foarte des pe distante nu foarte mari, este natural ca bateria ta sa dea semne de moarte destul de curand.

Cel mai important rol pe care il are bateria in cadrul unei masini este sa confere putere ca masina sa poata sa porneasca. Insa in momentul in care incepi sa conduci pe distante prea scurte, nu exista destul timp ca alternatorul sa poata sa se reincarce destul intre momentul efectiv de pornire al masinii si oprirea acesteia.

Chiar daca pe moment nu vei observa schimbari foarte drastice, cu timpul acest lucru va duce la descarcarea bateriei tale.

2. Schimbarile drastice de temperatura

In momentul in care temperaturile trec brusc sau la foarte cald sau la foarte rece, acest lucru va avea un impact direct asupra bateriei tale.

In momentul in care iti lasi masina in astfel de temperaturi pe o perioada indelungata, in cadrul bateriei se vor forma incet incet cristale de sulfat de plumb. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care viata bateriei tale va deveni extrem de scurta cu timpul, intr-o perioada mai scurta decat te-ai astepta. 

3. Probleme la partea de incarcare efectiva

Dupa cum am mentionat, pentru ca bateria ta sa se poata incarca corespunzator, alternatorul tau trebuie sa functioneze corect.

In cazul in care anumite elemente sunt defecte sau nu functioneaza cum ar trebui, bateria ta va muri mai devreme decat te-ai astepta, deoarece nu este niciodata incarcata cum ar trebui.

Astfel, nu trebuie sa iti faci foarte multe griji, dupa cum vezi, o baterie nou nouta poate trece prin tot atatea probleme ca si o baterie mai veche.

Important este sa pastrezi mereu un ochi deschis in aceasta directie pentru a gasi exact problemele si a le putea detecta din timp.

In cazul in care observi probleme la o baterie noua, acum vei stii ca trebuie sa cauti mai adanc pentru a gasi cauzele problemei. Iar cand vine vorba de o baterie mai veche, asigura-te ca stii exact perioada ei de functionare si nu te vei trezi cu surprize neplacute.

Citeste si despre: ai probleme cu bateria masinii

Sursa foto: youtube.com, flickr.com, liveabout.com, knowyourparts.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P2018

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de pozitie a galeriei de admisie - bancul 1 - tensiune oscilanta.

Cod eroare OBD2 P0447

Acest cod se refera la eroarea sistemului EVAP - defectiune la circuitul de ventilatie - circuit deschis.

Sfaturi despre siguranta anvelopelor

Un lucru este cert si anume faptul ca anvelopele sunt singurul punct de contact intre vehicul si carosabil.

Cum se goleste sistemul de racire al masinii?

Indepartati in totalitate aerul din sistemul de racire al masinii , pentru ca in caz contrar, exista sanse foarte mari ca motorul sa se deterioreze.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.