Baterii masini electrice - durata de viata

Baterii masini electrice - durata de viata

O masina electrica este mult mai simpla decat o masina alimentata cu combustibil lichid. La o masina electrica exista mult mai putine piese in miscare in comparatie cu o masina pe benzina sau pe motorina. Asadar la masinile electrice piesele ce se pot strica sunt mult mai putine decat la restul autovehiculelor.

 

Cu toate acestea, multi proprietari ai acestor masini sunt foarte ingrijorati despre durata de viata a bateriei. Un studiu recent arata ca 46% dintre proprietarii de masini electrice spun ca bateria unei astfel de masini va tine maxim 100.000 km.

Dupa acest numar de km, bateria va trebui inlocuita si ca sa fim mai concreti, costul inlocuirii unei baterii electrice este destul de ridicat. De exemplu la un Chevrolet Bolt EV, costul inlocuirii bateriei poate ajunge pana la 30.000-40.000 RON la care se mai adauga si manopera. Destul de mult, nu?

Bateria la un moment dat va ceda si nu va mai putea fi incarcata, dar asta se intampla in timp, putem spune ca bateria va ceda incet dar sigur dupa o anumita perioada de timp.

Citeste si despre: masini electrice vs masini hibride

 

Principiul de functionare al unei baterii

Bateriile cu litiu-ion utilizate la masinile electrice sunt similare cu cele folosite la telefoanele mobile sau laptopuri, doar ca sunt mult mai mari.

Acestea sunt cu mult diferite fata de bateriile cu plumb, utilizate la vehiculele cu ardere interna si au o densitate energetica mai mare decat bateriile reincarcabile pe baza de nichel-metal. De asemenea este foarte putin probabil ca o astfel de baterie sa se descarce daca nu este folosita.

Capacitatea unei baterii a unei masini electrice este exprimata in termeni de kilowatt-ore sau prescurtat kwh.

Daca vrei sa iti achitionezi o masina electrica cu o putere mai mare de kwh, este ca si cum ai cumpara o masina cu un rezervor mai mare, ca sa faci un drum cat mai lung inainte sa fii nevoit sa incarci din nou bateria. 

Pentru o buna performanta si o durabilitate cat mai buna, sistemul de management al unei masini electrice, impiedica bateria sa fie 100% incarcata sau 100% descarcata.

Ca si la masinile alimentate cu combustibil, condusul cu viteza excesiva va utiliza mai multa putere a bateriei. Cu alte cuvinte, daca esti pasionat de viteza si esti proprietarul unei masini electrice, atunci va trebui sa reincarci bateria mult mai des decat ai face-o daca ai conduce in limitele de viteza.

De asemenea, cu cat este mai incarcata masina sau ai un numar maxim de pasageri, autonomia unei baterii va fi scazuta.

Temperaturile extreme, in special cele scazute, pot impiedica atat performanta bateriei, cat si capacitatea sa de a accepta o incarcare. De asemenea si folosirea aerului conditionat va scadea performanta bateriei. Un studiu recenta arata ca folosirea aerului conditionat scade cu pana la 17% autonomia unei baterii.

Citeste si despre: ghid complet despre statiile de incarcare pentru masinile electrice

 

Longevitatea bateriei

Unii cumparatori de masini electrice iau garantii extinse pentru a scapa de teama ca bateria se epuizeaza intr-un termen foarte scurt.

In prezent bateriile masinilor electrice, vandute pe teritoriul Europei, au o garantie de 8 ani sau 150.000 km, unele companii, cum ar fi Kia sau Hyundai dau o garantie mai de durata a bateriilor.

 

De retinut este faptul ca majoritatea producatorilor de masini electrice ofera garantie doar atunci cand bateria isi pierde capacitatea de a mai fi incarcata, ceea ce este foarte rar. In schimb, alti producatori, cum ar fi BMW, Chevrolet, Nissan, Tesla si Volkswagen vor inlocui bateria daca aceasta isi pierde din capacitatea de a fi incarcata.

De exemplu daca bateria nu mai poate fi incarcata decat maxim 60-70% atunci veti beneficia de o noua baterie, evident daca este inca in garantie.

 

Cat timp dureaza pana cand o masina electrica isi pierde capacitatea de a fi incarcata complet?

O intrebare pe care cu totii cred ca ne-am pune-o daca am fi interesati sa cumparam o masina electrica. Cum am spus si mai sus, o baterie a unui vehicul electric tinde sa se degradeze usor cu fiecare ciclu de incarcare si descarcare.

De exemplu, cei de la Tesla spun ca modelul S va pierde doar 5% din capacitatea sa initiala in primii 80.000 km, iar proprietarii de Tesla intaresc aceste afirmatii spunand ca au pierdut doar cateva procente din capacitatea bateriei dupa cativa ani de utilizare.

Un lucru de retinut este faptul ca o clima ca a noastra, cu o vara caniculara, nu este deloc benefica unei masini electrice, caldura excesiva fiind unul dintre marii dusmani ai bateriilor cu litiu-ion. Marii producatori s-au gandit si la o asemenea problema si au adaugat un pachet de racire pe baza de lichid al bateriilor.

O alta problema ar fi incarcarea frecventa la statiile de incarcare rapida, la o astfel de statie iti incarci bateria in maxim 30 de minute, problema este ca o astfel de baterie cu cat se incarca mai repede cu atat se incalzeste mai tare si astfel in bateria se va defecta mult mai repede decat daca va fi incarcata in conditii normale. 

 

Desi unele studii facute recent arata ca acest lucru nu poate fi dezastruos pentru o baterie, demonstrand faptul ca incarcarea rapida a bateriei la statiile de incarcare nu ar afecta durabilitatea bateriei decat cu maxim 2-3%.

Ca si concluzie, daca este ingrijita corespunzator, bateria unei masini electrice poate dura pana la 200.000 de km, inainte ca aceasta sa se deterioreze.

Unele sondaje arata ca durata medie de viata a unei astfel de baterii ar fi undeva la 320.000-350.000 km, ceea ce inseamna o durata de viata de aproximativ 10 ani la un condus mediu de 30.000 km pe an.

O veste imbucuratoare vine din partea celor de la Tesla, care spun cei din interior ca lucreaza la o tehnologie care sa permita bateriilor de pe masinile electrice o durabilitate de pana la 1.600.000 km, ceea ce cu siguranta o astfel de baterie practic va tine mai mult decat masina in sine, dar pana atunci sa ne multumim cu ceea ce avem in prezent si sa ne bucuram de aceasta tehnologie a masinilor electrice.

Citeste si despre: statiile de incarcare pentru vehiculele electrice

 

Sursa foto: flanderstoday.eu, adroitmarketresearchreports.blogspot.com, zap-map.com, pinterest.com

Articole similare
Ce durata de viata are un alternator auto?

Ce durata de viata are un alternator auto?

Alternatorul este cel care se ocupa cu alimentarea principalelor accesorii si caracteristici electrice ale unui vehicul. Afla ce durata de viata are.

Despre bateriile masinilor electrice

Despre bateriile masinilor electrice

In ultimul secol, masinile care functionau pe bezina sau motorina au devenit modul dominant de transport in lume.

Istoria masinilor electrice

Istoria masinilor electrice

Masinile electrice functioneaza prin utilizarea unui motor electric in locul unui motor cu ardere interna cum este cazul masinilor alimentate cu benzina.

Cauze ale unei baterii auto descarcate

Cauze ale unei baterii auto descarcate

Exista o multime de motive pentru ca bateria unei masini sa fie descarcata. In continuare va vom prezenta 5 cauze.

Statii incarcare masini electrice: ghid complet

Statii incarcare masini electrice: ghid complet

Noi iti recomandam sa instalezi o statie acasa astfel, in fiecare dimineata, masina va fi mereu gata de drum. Posibil va trebui sa incarci masina de 2-3 ori pe saptamana.

Cat costa inlocuirea bateriei unei masini hibrid

Cat costa inlocuirea bateriei unei masini hibrid

De ceva timp masinile hibride si electrice castiga mai multa popularitate in showroom-urile din toata lumea, mai ales de cand pretul carburantului este din ce in ce mai mare.

Simptome ale unei baterii auto defecte

Simptome ale unei baterii auto defecte

Daca utilizati o multime de accesorii electronice suplimentare, cum ar fi radioul, aerul conditionat, viata bateriei se va scurta.

Care este durata de viata a placutelor de frana?

Care este durata de viata a placutelor de frana?

Tot ce trebuie sa stii despre durata de viata a placutelor de frana. Afla cum iti poti feri placutele, dar si discurile de frana de o uzura prematura.

Top 7 dezavantaje ale masinilor electrice

Top 7 dezavantaje ale masinilor electrice

Cresterea pretului combustibilului a facut ca masinile electrice sa fie cat mai populare in randul cumparatorilor de masini. Dar oare masinile electrice au o reputatie impecabila?

Ce durata de viata are capul de bara?

Ce durata de viata are capul de bara?

Cand trebuie inlocuit capul de bara si cum imi dau seama ca este defect?

Despre statiile de incarcare pentru autovehicule electrice

Despre statiile de incarcare pentru autovehicule electrice

O statie de incarcare pentru vehiculele electrice reprezinta un aspect important care trebuie luat in calcul odata cu decizia de a achizitiona un autovehicul.

Ce inseamna revizia unei masini?

Ce inseamna revizia unei masini?

Deci, ce presupune revizia in zilele noastre? In mod normal, face parte din ingrijirea permanenta de rutina, de obicei odata la aproximativ 15.000 de km.

Cele mai asteptate masini in 2021

Cele mai asteptate masini in 2021

Exista o multime de masini noi pentru a fi lansate intr-un viitor nu prea indepartat, in ciuda complicatiilor care au avut loc in acest an 2020.

De ce nu functioneaza geamurile electrice?

De ce nu functioneaza geamurile electrice?

Exista mai multe motive din cauza carora geamurile electrice nu functioneaza. In continuare va vom prezenta primele 5 cauze.

Ce tip de baterie auto sa alegi? Cu plumb-acid, gel sau AGM

Ce tip de baterie auto sa alegi? Cu plumb-acid, gel sau AGM

Bateriile cu start/stop sunt de asemenea baterii AGM. Posibil ca in urmatorii ani toate bateriile de pe piata sa fie AGM.

Cum se incarca bateria unei masini?

Cum se incarca bateria unei masini?

In timp ce majoritatea oamenilor este de parere ca o baterie descarcata trebuie inlocuita, veti putea economisi bani doar reincarcand bateria.

Cum se incarca o baterie de masina?

Cum se incarca o baterie de masina?

Incarcarea bateriei este foarte importanta pentru masina ta, dat fiind faptul ca acest lucru va contribui la cresterea duratei de viata a bateriei.

Sfaturi intretinere corecta a bateriei masinii

Sfaturi intretinere corecta a bateriei masinii

Acest articol urmeaza sa va prezinte cateva informatii cu privire la posibilitatile de extindere a duratei de viata a unei baterii auto.

Cum sa prelungesti viata cutiei de viteze?

Cum sa prelungesti viata cutiei de viteze?

Cutia de viteze este probabil cea mai neglijata piesa a unei masini in Romania. Uite cateva sfaturi despre cum sa prelungesti viata cutiei de viteze.

Cum sa prelungesti viata anvelopelor masinii tale?

Cum sa prelungesti viata anvelopelor masinii tale?

Anvelopele se tocesc prin contact cu solul. Orice derapaj, controlat sau nu, pierdere a aderentei solicita mult anvelopa.

Cum sa folosesti redresorul smart de la DailyDriven

Cum sa folosesti redresorul smart de la DailyDriven

Datele de mai sus sunt respectate in cazul bateriilor aflate in stare de functionare. Pentru baterii afectate de sulfatare timpul poate se difere de la caz la caz

Cum functioneaza oglinzile electrice?

Cum functioneaza oglinzile electrice?

Descriem pe scurt cum functioneaza oglinzile electrice si de ce sa alegi o astfel de dotare cand iti schimbi masina.

Totul despre regulatorul geamurilor electrice

Totul despre regulatorul geamurilor electrice

Exista 4 simptome ale unui regulator defect de care trebuie sa tineti cont. In continuare va vom prezenta aceste 4 simptome.

Statiile fast-charging pot afecta capacitatea bateriei masinii

Statiile fast-charging pot afecta capacitatea bateriei masinii

Un studiu efectuat de curand arata ca statiile pentru masini electrice, fast-charging, pot afecta viata bateriei dupa doar 25 de cicluri de incarcare.

Tipuri de filtre de ulei

Tipuri de filtre de ulei

Afla cate tipuri de filtre de ulei exista si care ar putea fi cel mai potrivit pentru masina ta.

Cum sa incarcati o baterie auto cu gel?

Cum sa incarcati o baterie auto cu gel?

Bateriile cu gel, denumite si "celule cu gel", sunt baterii sigilate, umplute cu un gel electrolitic care reactioneaza cu placile de plumb.

La cat timp trebuie sa inlocuiesti bateria masinii?

La cat timp trebuie sa inlocuiesti bateria masinii?

O baterie moarta este mult mai usor de detectat. Atunci cand incerci sa pornesti masina ea nu va mai porni deloc.

Cum sa folositi corect incarcatorul bateriei?

Cum sa folositi corect incarcatorul bateriei?

Incarcatoarele de baterii auto sunt de toate formele, dimensiunile, au diferite preturi si multe optiuni.

Bateria masinii este pe terminate?

Bateria masinii este pe terminate?

Ce poate duce la moartea bateriei masinii chiar si in momentul in care aceasta nu este activa si nu functioneaza?

Cum se incarca o baterie cu plumb acid?

Cum se incarca o baterie cu plumb acid?

Bateriile cu plumb acid sunt folosite la majoritatea vehiculelor. Cu toate acestea, aceste baterii se pot descarca complet si evident trebuie reincarcate.