Ce este rovinieta si de ce trebuie platita

Ce este rovinieta si de ce trebuie platita

Rovinieta, sau taxa de drum, este o taxa platita de soferi pentru a avea dreptul de a circula pe reteaua de drumuri nationale din afara oraselor, sau in intravilanul resedintelor de judet si municipiilor. Rovinieta trebuie platita in cazul oricarui vehicul care circula pe drumurile nationale romanesti, indiferent daca autovehiculul este inmatriculat pe teritoriul Romaniei sau in alte state, si indiferent daca soferul are resedinta in Romania.

Acest lucru inseamna ca de fiecare data cand parasesti localitatea la volanul masinii, trebuie sa detii o rovinieta valabila pentru vehiculul cu care calatoresti. Prin vehicul intelegem orice autovehicul rutier inmatriculat, cu cel putin doua axe.

Suma pe care trebuie sa o platesti pentru rovinieta se calculeaza diferit in functie de tipul autoturismului. Tariful este diferit pentru fiecare categorie de permis si este proportional cu masa vehiculului. Cand platesti rovinieta, ai la dispozitie mai multe perioade de valabilitate din care poti alege: 1 zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.

In ce priveste perioadele de valabilitate, cea maxima, de 12 luni, este cea mai potrivita alegere pentru cei care calatoresc de cel putin cateva ori in afara orasului. In general, pentru propietarii de vehicule inmatriculate in Romania, nu prea se justifica achizitia rovinietei pe o perioada mica.

Citeste si despre: cum sa reinoiesti permisul auto

In cazul masinilor inmatriculate in afara granitelor, utilizatorul roman, adica persoana care este trecuta in certificatul de inmatriculare/cel care detine dreptul legal de a-l conduce, este cel obligat sa plateasca taxa de drum. Asta inseamna ca, chiar daca nu esti tu cel care conduce automobilul pe care il ai in proprietate, esti responsabil pentru plata rovinietei, precum si a amenzilor primite.

De ce trebuie sa platesti rovinieta?

E simplu. Pentru a evita amenzile, care nu sunt deloc de neglijat: ele variaza intre 250 si 4500 de lei, in functie de categoria din care face parte vehiculul. Nu trebuie sa traiesti cu linistea ca vei scapa de amenda pentru ca te opreste rar politia.

Cele mai multe drumuri principale din Romania sunt supravegheate de camere video special pentru depistarea rovinietelor expirate, capabile sa citeasca sute de numere de inmatriculare pe secunda. Pentru lipsa rovinietei poti fi amendat doar o singura data in 30 de zile, iar procesul verbal poate fi intocmit inclusiv in lipsa soferului.

El trebuie comunicat in cel mult 30 de zile de la constatarea contraventiei. Amenda va veni prin posta, si o poti contesta in justitie, dar sansele de a castiga sunt aproape nule. De aceea, cea mai buna decizie este sa o achiti la timp, pentru a evita astfel de neplaceri.

Citeste si despre: pe viitor poti scapa doar cu amenda daca ai ITP-ul expirat

Poti achizitiona rovinieta din orice subunitate a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), de la orice oficiu al Postei Romane sau din anumite benzinarii (MOL, OMV, Rompetrol, Socar, Lukoil). De asemenea, rovinieta poate fi achitata si prin SMS, in retelele Vodafone, Orange, Telekom si RCS&RDS. In cazul in care ai o rovinieta valabila, poti achita o noua taxa cu maximum 30 de zile inainte de expirarea celei vechi.

Nu uita ca pentru rovinieta pe 12 luni ai nevoie de talonul masinii.

Acestea sunt aspectele esentiale despre rovinieta romaneasca. Aceasta taxa exista si in alte tari, vinieta, insa conditiile difera, asadar, atunci cand treci granita, este bine sa te informezi asupra lor, pentru a nu te intoarce din vacanta cu amenzi usturatoare.

Citeste si despre: sfaturi de urmat inainte de a pleca la drum lung

Sursa foto: stirimondene.fanatik.ro, bihon.ro

Articole similare

Este important sa remediati orice problema legata de sistemul airbag, deoarece airbag-urile va salveaza viata in caz de accident.

Ce simptome are masina cand apare codul de eroare P0007? apare check-engine; motorul nu porneste; motorul continua sa mearga dupa ce scoti cheia din contact;motorul se poate ineca in mers.

Acest cod se refera la o eroare care apare sub forma unei tensiuni ridicate cand vine vorba de circuitul solenoid b - turbocompresor cu deseuri.

M52B20 este un motor cu 6 cilindri in linie. A fost lansat in 1994 si face parte din seria M52 care include si motoarele M52B24, M52B25, M52B28 si S52B32.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.