Ce sunt stelele Euro NCAP?

Ce sunt stelele Euro NCAP?

Euro Ncap vine de la European New Car Assessment Programme si are sediul central in Bruxelles, Belgia. Compania a fost fondata in 1997 pentru Departamentul de Transporturi din UK si cu timpul a primit sustinerea multor guverne Europene dar si a Uniunii Europene.

Ei testeaza si publica rapoarte despre masini noi. In baza testelor se ofera un numar de stele. Ei testeaza siguranta masinilor in caz de coliziuni frontale, laterale dar si impact cu pietoni ( aici ei testeaza siguranta pe care masina o ofera pietonilor in caz de impact ).

Citeste si despre: dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranta

Testele frontale au loc la 64 km/h cu un zid deformabil care este special conceput pentru a simula un impact cu o masina similara ca masa si structura. Impactul lateral are loc la 50 km/h. Mai exista si testul de impact lateral cu un stalp, care are loc la 32 km/h. Testul de siguranta al pietonilor are loc la 40 km/h.

Constructorii nu sunt obligati sa isi testeze masina la Euro NCAP, firma fiind una privata cu scopul de cercetare. Multi constructori insa trimit modele entry-level pentru teste. Daca intrati pe site-ul lor o sa vedeti ca masinile de lux sau foarte scumpe nu au fost niciodata testate. Motivul este unul simplu. Pentru patru teste de impact ai nevoie de patru masini diferite. Nimeni nu vrea sa strice 4 Mercedes-Benz S63 AMG pentru cercetare.

Toate masinile testate in cadrul Euro NCAP primesc un scor intre 0 si 5 stele, pana in 2001 maximul era de 4 stele. Numarul de stele reflecta cat de bine se comporta masina in cadrul testelor dar este si influentat de sistemele de siguranta care erau disponibile in acea perioada.

Un numar mare de stele inseamna ca masina a obtinut rezultate bune in cadrul testelor, dar si ca sistemele de siguranta sunt disponibile cumparatorilor din Europa. Ce inseamna asta? Ei nu testeaza tehnologii noi care nu se vand. Ei testeaza masini de serie care asa cum sunt testate, asa pot fi cumparate.

Cum am spus si mai sus, ratingul Euro NCAP nu este obligatoriu. Producatorii pot lansa masina pe piata fara sa faca vreodata aceste teste. Ei testeaza in jur de 35 de modele noi pe fiecare an si undeva la 90% din masinile vandute in Europa au primit stele Euro NCAP. Masinile care primesc mai putine stele, nu inseamna ca sunt neaparat nesigure, cat inseamna ca nu sunt la fel de sigure ca si competitorii directi.

Pentru ca tehnologia din domeniul sigurantei auto evolueaza de la an la an, nu comparati stelele primite in 2001 cu cele primite de o alta masina in 2018. In 2001 Renault Megane primea in premiera 5 stele la Euro NCAP.

In 2018 Mercedes E-Class primeste tot 5 stele. Asta nu inseamna ca Meganul este la fel de sigur ca E-Class in cazul unui impact frontal.

Meganul primea 5 stele in concordanta cu tehnologiiile existente atunci si nu mai poate fi retestata conform standardelor actuale. O data cu evolutia tehnologica si testele s-au schimbat astfel incat sa poata sa ofere o oglindire a realitatii si a sistemelor actuale de siguranta.

Citeste si despre: din ce este compus sistemul airbag al masinii

Ce inseamna stelele Euro NCAP?

5 stele : performante bune in cazul protectiei in urma unui impact. Masina este robusta si echipata cu sisteme care previn accidentele;

4 stele : performante bune in cazul protectiei in urma unui impact. Sisteme de evitare pot fi prezente;

3 stele : protectie medie si lipsa sistemelor de evitare;

2 stele : protectie minima si lipsa sistemelor de evitare;

1 stea : protectie aproape inexistenta.

Putand sa testeze doar 35-40 de masini pe an, cei de la Euro NCAP fac o selectie in functie de popularitatea modelului.

Citeste si despre: airbagul masinii poate sa expire

Sursa foto: euroncap.com, wikipedia.org, wardsauto.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0698

Cod eroare OBD2 P0698

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de tensiune de referinta - zona C - tensiune scazuta.

Cod eroare OBD2 P0643

Cod eroare OBD2 P0643

Acest cod se refera la eroarea circuitului de tensiune de referinta a senzorilor - zona "A" - tensiune ridicata.

Cod eroare OBD2 P0535

Cod eroare OBD2 P0535

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de temperatura a evaporatorului a sistemului a/c.

Codul rutier 2020 - Capitolul VIII

Codul rutier 2020 - Capitolul VIII

Codul rutier 2020 - Capitolul VIII este acum disponibil gratuit pe DailyDriven.ro! Actul este actualizat la zi!