Cum sa preveniti furtul catalizatorului?

Cum sa preveniti furtul catalizatorului?

Convertoarele catalitice sau mai pe scurt catalizatoarele sunt usor accesibile hotilor care doresc sa obtina profit din metalele pretioase din interiorul acestora.

Cand oamenii aud de cuvintele "furt" si "auto" se gandesc cu siguranta la geamuri sparte, lipsa castefonului masinii, a obiectelor valoroase din masina sau chiar la furtul masinii. Soferii nu prea se gandesc ca cineva poate sa fure anumite piese ce se afla sub masina, in special catalizatorul.

Convertorul catalitic transforma poluantii periculosi in gaze inofensive. A fost o caracteristica necesara a sistemului de evacuare a vehiculelor inca din anii 1970 si se afla langa galeria de evacuare la majoritatea vehiculelor. Poate fi localizat cu usurinta de sub masina.

Catalizatoarele sunt cautate deoarece contin metale pretioase precum platina, rodiu si paladiu. Hotii pot vinde aceste piese la fier vechi cu aproximativ 700-1000 de lei bucata, in functie de dimensiune si calitatea metalului din interior. Odata cu cresterea preturilor metalelor creste si numarul de furturi.

Costul inlocuirii unui convertor catalitic oscileaza de la 1500 lei pana la 5000-6000 de lei. Masina nu va functiona corect fara catalizator si nu este legal sa conduci fara unul.

 

Citeste si despre: antifurtul folosit la rotile masinii

 

Cum se fura catalizatoarele?

 

Hotii tind sa vizeze vehicule cu catalizatoare usor accesibile, cum ar fi camionete sau SUV-uri. Masinile lasate mult timp in parcari nesupravegheate sunt o tina sigura pentru hoti.

Este nevoie doar de un fierastrau si cateva minute pentru a fura un catalizator. In unele cazuri hotii vor folosi o placa pentru a se baga sub vehicul sau daca timpul le permite vor folosi un cric pentru a ridica masina. Odata ce a ajuns sub masina, hotul taie conductele de ambele parti ale catalizatorului pentru a-l scoate de pe masina.

 

Cum iti dai seama ca lipseste catalizatorul?

 

Imediat ce ati pornit masina va veti da seama ca ceva este nu este in regula dupa ce catalizatorul a fost furat. Va prezentam in continuare cele mai comune 3 simptome ale catalizatorului lipsa:

 

- se va auzi in zgomot puternic cand porniti masina, un zgomot ca un troncanit si acesta se va accentua odata cu apasarea pedalei de acceleratie;

 

- motorul va merge "in suturi" si cand schimbati treptele de viteza motorul pare ca se ineaca;

 

- daca verificati sub masina, veti descoperi o mare gaura lasata de disparitia catalizatorului sau veti observa conducte rupte aproape de galeria de evacuare.

Cum puteti preveni furtul catalizatorului?

 

Deoarece hotii tind sa vizeze masinile parcate in zone mai putin aglomerate, principalele preventii se vor referi la locul unde va veti lasa masina parcata.

In continuare va vom prezenta 6 sfaturi pentru a preveni furtul catalizatorului:

 

1. Parcati masina in zone bine iluminate

 

2. Parcati aproape de intrarile cladirilor sau de cel mai apropiat drum public. Astfel masina poate fi observata de cat mai multi oameni

 

3. Daca aveti un garaj, tineti masina in garaj, este mult mai sigur

 

4. Adaugati camere video in zona unde va lasati masina parcata

 

5. Instalati un dispozitiv antifurt pentru catalizator sau lasat-i sa fie sudat pe cadrul masinii. De asemenea puteti grava VIN-ul pe catalizator.

 

6. Instalati un sistem de alarma pe masina dumneavoastra. Cele mai bune sisteme sunt cele care pornesc la cea mai mica vibratie, cum ar fi cea provocata de fierastraul hotului.

 

 

Nu ezitati sa apelati la 112 cand observati ca masina dumneavoastra nu mai are catalizator si sa le furnizati orice detalii care ar putea duce la prinderea hotilor. 

Cel mai bun mod de a preveni furtul este de a face accesul la catalizator cat mai incomod si dificil posibil. Parcarea inteligenta si adaugarea VIN-ului pe catalizator ar tine hotii la distanta.

 

Citeste si despre: metode eficiente de a va proteja impotriva furtului auto

 

Sursa foto: berkeleyside.com, qz.com, westsiderag.com

Articole similare
Cod eroare OBD2  P0200 – Defectiune Circuit Injector

Cod eroare OBD2 P0200 – Defectiune Circuit Injector

PCM a detectat un voltaj in circuitul injector de combustibil care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Cod eroare OBD2 P0598

Cod eroare OBD2 P0598

Acest cod se refera la eroarea circuitului termostatului radiatorului - tensiunea circuitului scazuta.

Sfaturi pentru intretinerea cutie de viteze

Sfaturi pentru intretinerea cutie de viteze

Daca observi ca masina nu mai intra in viteza cum trebuie sau simti un miros ars in masina, poti verifica de asemenea culoarea lichidului.

De ce nu indica corect nivelul combustibilului?

De ce nu indica corect nivelul combustibilului?

In acest articol vom vorbi despre motivul pentru care la unele masini acul care indica nivelul de combustibil din rezervor nu merge deloc sau merge gresit.