Cum stii ca e timpul sa schimbi conductele de frana?

Cum stii ca e timpul sa schimbi conductele de frana?

De multe ori, este posibil sa trecem cu vederea anumite aspecte importante care privesc intretinerea masinii noastre.

Aceste aspecte sunt necesare, chiar esentiale unei bune functionari a autovehiculului. Intr-o asemenea categorie se incadreaza si schimbarea conductelor de frana. Exista multe motive pentru care ignoram importanta acestei manopere.

Trei dintre cele mai frecvente motive dar si indiciile care fac posibila recunoasterea unei situatii in care se impune schimbarea sunt discutate in cele ce urmeaza.

Citeste si despre: despre lichidul de frana dot3 vs dot4

 

Inspectiile periodice

Unul dintre cele mai des intalnite motive pentru a trece cu vederea aceasta procedura este faptul ca, cei mai multi dintre noi nu stiu ca trebuie sa verifice starea acestor conducte la fiecare inspectie tehnica efectuata.

Pe masura ce trece timpul, conductele de frana se deterioreaza prin uzura si pot determina aparitia de situatii neprevazute. Principalul factor care poate influenta starea conductelor este rugina. Depunerea de rugina influenteaza in primul si in primul rand conductele confectionate din metal.

Lichidul care devine contaminat cu rugina determina in timp deteriorari la nivelul garniturilor de cauciuc. Acest lucru se intampla deoarece garniturile de cauciuc sunt supuse actiunii concomitente a doi factori nocivi combinati, si anume temperatura crescuta si umiditate.

Ca urmare a actiunii acestor factori, garniturile de cauciuc incep pur si simplu sa se dezintegreze. Prin urmare, pot aparea numeroase probleme care se traduc in principal printr-o experienta de rulare mult deteriorata, cu efecte importante asupra sigurantei in trafic.

Citeste si despre: de ce ramane pedala de frana in podea

Ruperea conductelor de frana

Daca intervine ruptura conductelor de frana, se impune schimbarea acestora. In momentul in care survine acest fenomen, vom remarca faptul ca sistemul de franare, care a pierdut presiunea, va inceta sa mai functioneze.

Atunci cand schimbam conductele, este indicat sa examinam cu atentie componentele sistemului si sa evaluam existenta unor eventuale fisuri, gauri sau perforatii. In cazul in care sistemul de franare nu a cedat pana acum, fii sigur ca acest lucru se va intampla in curand.

In cazul in care sunt depistate defectiuni de genul celor descrise mai sus, este indicat sa schimbi conductele cat mai urgent cu putinta.

De asemenea, este bine sa verifici si cablurile metalice pentru eventuale urme de deteriorare sau perforatii. Desi este destul de costisitor sa inlocuiesti acest sistem, este mai indicat sa o faci din timp pentru a preveni aparitia unor probleme mult mai grave si cu consecinte nu numai asupra autovehiculului si functionarii acestuia, dar si asupra sigurantei in trafic.

Cedarea conductelor de frana

Conductele si cablurile de frana pot sa cedeze la un moment dat, indiferent de materialul din care sunt confectionate. De cele mai multe ori, cedarea survine ca urmare a uzurii in timp si ca urmare a unui impact.

Daca, in momentul in care franezi, resimti o stare de tensiune /tractiune la nivelul sistemului, este un semn evident ca aceste conducte vor trebui schimbate. Verificarea starii unui cablu de frana confectionat din cauciuc este aproape imposibil de realizat cu certitudine de 100% pentru ca nu se poate verifica atat de precis interiorul acestuia. 

De obicei, daca la verificarea etrierului nu se remarca semne evidente care ar putea indica o anumita deteriorare si autoturismul are tendinta sa vireze intr-o anumita directie la franare, este indicat sa iei in considerare schimbarea cablurilor de frana.

Aceasta manopera este de obicei destul de simpla, pentru ca eventualele probleme la nivelul cablurilor metalice pot fi decelate destul de usor. 

Citeste si despre: masina pierde lichid de frana

Sursa foto: rlmotorservices.co.uk

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de viteza a arborelui intermediar - zona A - fara semnal.

A fost introdus in 2015 si a devenit cea mai buna oferta pentru Toyota Auris si mai tarziu o optiune pentru Toyota C-HR.

Acest cod se refera la eroarea sistemului pompei secundare de injectie a aerului - supapa de control - zona A.

Cum sa alegeti un dispozitiv antifurt pentru masina dumneavoastra? Ce tipuri exista si la ce bani le gasesti.