Cateva informatii utile despre lichidul de frana

Cateva informatii utile despre lichidul de frana

Lichidul de frana transfera miscarea si forta generata de apasarea pedalei de frana catre sistemul de franare. In timpul procesului de franare se creeaza caldura. Aceasta caldura poate crea umiditate in sistemul hidraulic de franare.

Lichidul de frana absoarbe aceasta umiditate si o impiedica practic sa fiarba si sa distruga sistemul de franare. Pe langa asta, lichidul de frana are si rol de lubrifiant, impiedicant corodarea pieselor.

Atunci cand apesi pedala de frana, creezi energie cinetica, energie pe care lichidul de frana o transmite pompei centrale de frana si mai departe etrierelor.

Completarea lichidului de frana nu este o munca de intretinere pe care o faci des. Un nivel scazut al lichidului de frana poate insemna ca placutele de frana sunt uzate si trebuie schimbate.

Daca totusi observi o scadere brusca a nivelului, inseamna ca alta este problema si sistemul pierde pe undeva lichid. In cazul asta, verifica masina intr-un service specializat. 

Citeste si despre: cat de des trebuie sa schimb lichidele masinii

Exista 4 tipuri de lichid de frana

 1. DOT 3
 2. DOT 4
 3. DOT 5
 4. DOT 5.1

DOT 3, 4 si 5.1 sunt lichide pe baza de glicol si DOT 5 pe baza de silicon. Diferenta majora intre DOT 3,4 si 5.1 este ca absorb apa, in timp de DOT5 nu o face.

Citeste si despre: despre lichidul de frana, DOT3 versus DOT4

De la ce vine DOT?

DOT inseamna Department of Transportation, acesta fiind organul care reglementeaza producatorii de lichid de frana. Departamentul asigura calitatea si standardul lichidelor de frana fabricate.

Cateva sfaturi utile

 • Nu folosi lichid DOT 5 pentru o masina care are nevoie de DOT3 sau DOT4;
 • Poti sa folosesti DOT4 in loc de DOT3, dar nu si invers;
 • Nu amesteca niciodata lichidul din masina cu alt lichid;
 • Nu varsa lichid de frana pe vopsea.

Citeste si despre: masina pierde lichid de frana

De unde stiu ce DOT are lichidul de frana pe care trebuie sa il pun in masina mea?

Cea mai sigura metoda este sa citesti manualul masinii sau poti sa gasesti scris pe capacul de la rezervorul de lichid de frana.

Cum sa completezi lichidul de frana?

 1. intai gaseste rezervorul de lichid;
 2. uita-te in rezervor, daca este la semnul "full" inseamna ca nu trebuie sa completezi;
 3. daca este sub acest semn, completeaza doar cu lichid de frana original, acelasi tip de lichid care este momentan in rezervor;
 4. daca lichidul de frana este sub semnul "add" si este de culoare neagra, mergi la un mecanic. Placutele de frana sau discurile de frana vor trebui schimbate si uleiul inlocuit.

Citeste si despre: cand trebuie schimbat lichidul de frana

Sursa foto: cloningerfordsales.com, yourmechanic.com, wagnerbrake.com, carfromjapan.com

Articole similare

Producatorul nu a aplicat adevaratul VTEC Honda pentru motorul turbo de 1,5 litri - nu exista niciun mecanism de turatie variabila, doar VTС dual.

Acest cod se refera la eroarea circuitului intrerupatorului lampilor de stop - tensiune de intrare ridicata.

Acest cod se refera la eroarea sistemului de control al transmisiei.

Ca sa lubrifiati incuietorile si balamalele usii masinii, utilizati spray cu silicon, vaselina alba sau grafit lubrifiant.

Cauti o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.