Etriere-rol, simptome defectiune, pret inlocuire

Etriere-rol, simptome defectiune, pret inlocuire

Dupa cum bine stim, etrierele fac parte din ansamblul de trei piese ce compun sistemul de franare. Fiecare in parte este important asa ca si etrierele au rolul lor bine sabilit. Impreuna, atunci cand functioneaza in parametrii opresc masina in siguranta.

Cele trei componente ale sistemului de franare sunt placutele de frana, discul de frana si etrierele. Acestea sunt concepute sa functioneze impreuna pentru a opri masina prin frictiune. 

Rolul etrierelor

Intotdeauna cand soferul apasa pedala de frana se declanseaza o actiune, sistemul hidraulic va trimite energie catre etrier prin cilindrul principal, cu ajutorul lichidului de frana, astfel creand o presiune ce degaja energie intr-un piston (minim) care este fortat sa se miste si sa impinga placutele de frana spre disc.

Citeste si despre: etrier de frana blocat

Cum stim ca un etrier este defect?

Ca orice lucru pe care il folosim, si masina imbatraneste si se uzeaza. In timp, datorita imbatranirii firesti, etrierele pierd din capacitatea lor de a functiona in parametri normali.

Se intampla acest lucru pentru ca etrierele au in compozitie mult metal care se incazeste puternic din cauza solicitarii celorlalte componente ale sistemului de franare. Atunci cand sunt uzate, etrierele pot cauza probleme serioase ce pun nu doar masina in pericol, ci si conducatorul. Din fericire, simptomele sunt usor de detectat.

Lichid scurs

Asa cum sangele este important pentru un om, la fel la o masina, fluidele existente in aproape orice sistem sunt vitale pentru masina. Ca este carburant, lubrifiant sau lichid de frana, el este imperios necesar sa existe in sistem pentru o buna functionare a masinii.

Etrierele functioneaza pe acelasi principiu, ajutate de lichidul de frana din cilindrul principal. Acest lichid este vital pentru a pune in miscare pistonasele din componenta etrierelor, fara lichid de frana nu se poate forma presiune in sistem atunci cand apasati pe pedala de frana.

Deoarece este lichid si trece prin nenumarate conducte, garniturile ce fac legaturile intre ele sunt extreme de importante si o deteriorare a acestora duce la lipsa etanseitatii si intr-un final la scurgeri care la randul lor afecteaza etrierele, ele devenind neperformante.

O asemenea problema este usor de observat atunci cand verifici rezervorul de la motor ce contine lichidul de frana sau prin scurgerile existente sub etriere sau in apropierea cilindrului principal de frana. 

Daca la o verificare simpla, constati ca rezervorul cu lichid de frana contine lichid sub linie sau este gol, trebuie sa remediezi imediat aceasta problema fie prin completarea lui in bidon, fie printr-un drum la service pentru a rezolva problema total si a inlatura cauza scurgerilor.

Citeste si despre: cat de des trebuie sa schimb lichidele masinii

Zgomot strident cand franezi

Poate cel mai bun indicu al unui etrier defect este zgomotul produs de acesta. Un zgomot puternic insotit o frana rigida sau dimpotriva de o frana extrem de slaba este un semn sigur ca etrierele au ajuns la capatul vietii si este necesara schimbarea lor.

O masina in stare de functionare buna nu are voie sa scoata zgomote nefiresti sau prea tari atunci cand franezi, iar daca ignori aceste semne ajungi sa schimbi cu totul sistemul de franare.

 

Automobilul opreste cu dificultate

Etrierele de frana sunt cele care actioneaza asupra discurilor cu forta si forteaza roata sa opreasca iar atunci cand sunt uzate, pur si simplu nu isi mai fac treaba eficient, iar oprirea se face pe o distanta mult mai mare decat in mod normal.

Este un semn sigur ca etrierele de frana sunt defecte sau uzate si este absolut necesar sa fie facuta macar o inspectie de catre un mecanic autorizat ce poate pune cu certitudine un diagnostic.  

Daca ai ajuns la mecanic, testeaza si apoi repara daca e necesar, etrierii de frana.

Ca si la sanatatea omului este mai bine sa previi decat sa tratezi. Exact la fel este si la masina. Daca iti doresti insa sa te descurci singur o sa ai nevoie de cunostinte destul de mari pentru a rezolva aceasta problema. 

Chiar daca problema aceasta este destul de evidenta si puteti simti simptomele ei in momentul in care va deplasati cu masina, puteti totusi sa confundati problemele.

Astfel, un simptom care credeti ca este dat de catre etriere, poate fi din alte motive si anume o functionare neconforma a barelor stabilizatoare sau a articulatiilor tijelor masinii. Pentru a avea certitudinea defectiunii si pentru a putea diferentia aceste defectiuni trebuie efectuate teste care sa ne arate exact cauza.

Incepeti cu inceputul si cu lucrurile simple si verificati lichidul de frana. Nivelul la care se afla va arata de multe ori inca de aici problema.

Un rezervor gol sau cu lichid sub linia marcata este usor de completat si de rezolvat. In cazul in care doar e scazut completati lichidul de frana si strangeti capacul rezervorului etans, in cazul in care este rezervorul este uscat, verificati daca aveti o scurgere lichida.  

O alta modalitate de a testa franele sunt in timpul mersului. Pentru siguranta dumneavoastra si a celor din jur, cautati o zona libera atat de masini, cat si de pietoni si incepeti sa conduceti in linie dreapta.

La fiecare frana, la fiecare apasare a pedalei de frana veti fi atent la cum reactioneaza masina. Sa cautati semnele despre care v-am spus mai sus. Un astfel de test te edifica asupra problemelor ce pot aparea la sistemul de franare.

Daca dupa toate aceste semne, inca va simtiti nesigur in ceea ce priveste sistemul de franare nu aveti alta alternativa decat de a merge intr-un service autorizat pentru ca masina sa fie verificata de catre un mecanic profesionist pe sistemele existente in service.

Preturi inlocuire etrier de frana

Nu prea exista solutii pentru a repara un etrier de frana defect si poate ca inlocuirea garniturilor de etansare uneori da rezultate. Din fericire, costul unei asemenea inlocuiri nu este mare, un etrier fiind gasit in comert la pretul de 400-500 de lei. Manopera pentru schimbarea lor are un pret asemanator cu piesa, astfel incat totalul poate ajunge la maxim 1000 de lei. 

Dar tineti minte faptul ca este un lucru ce nu trebuie neglijat, etrierele si sistemul de franare fiind extrem de importante pentru siguranta dumneavoastra.

Citeste si despre: este periculos sa conduci cu un etrier blocat

Sursa foto: liveabout.com, cartreatments.com, autolablibertyville.com, sasksafety.org

Articole similare
Modulul de control ABS: Simptome, rol si localizare

Modulul de control ABS: Simptome, rol si localizare

Sistemul de franare antiblocare sau ABS este o caracteristica avansata de siguranta gasita in aproape toate vehiculele din zilele noastre.

Senzor de presiune in galerie, MAP: Simptome, rol si localizare

Senzor de presiune in galerie, MAP: Simptome, rol si localizare

Senzorul de presiune al colectorului, cunoscut si sub denumirea de senzor de presiune absoluta, este parte integranta a sistemului motorului vehiculului.

Tot ce trebuie sa stiti despre uzura placutelor de frana

Tot ce trebuie sa stiti despre uzura placutelor de frana

Sistemul de franare al masinii este extrem de important, ei bine, placutele de frana reprezinta o componenta importanta a sistemului de franare a masinii.

Supapa Wastegate: generalitati plus simptome defectiune

Supapa Wastegate: generalitati plus simptome defectiune

In acest articol vom vorbi despre o componenta foarte importanta a turbinei, mai exact despre supapa wastegate.

Ce face intercoolerul si simptome defectiune?

Ce face intercoolerul si simptome defectiune?

Vom incerca sa explicam ce este intercooler-ul, cum functioneaza, la ce ajuta masina si care ar fi simptomele atunci cand el se strica.

Simptome ale rulmentilor rotilor defecti

Simptome ale rulmentilor rotilor defecti

Stiti deja ca masina dumneavoastra nu poate functiona in siguranta sau in mod corespunzator fara roti bune si rezistente.

Simptome ale unei baterii auto defecte

Simptome ale unei baterii auto defecte

Daca utilizati o multime de accesorii electronice suplimentare, cum ar fi radioul, aerul conditionat, viata bateriei se va scurta.

Simptome ale unui electromotor defect

Simptome ale unui electromotor defect

In continuare va vom prezenta 5 simptome pe care le puteti observa si care indica faptul ca electromotorul dumneavoastra este defect.

Ce rol are catalizatorul?

Ce rol are catalizatorul?

Desigur motorul masinii trebuie sa fie in stare foarte buna de funtionare pentru a ne putea da seama cu exactitate daca este infundat catalizatorul.

De ce trepideaza masina cand franati?

De ce trepideaza masina cand franati?

Principalele cauze ale acestei probleme sunt placutele de frana, etrierele si discurile de frana dar astea nu sunt singurele cauze.

Etrier de frana blocat?

Etrier de frana blocat?

Atunci cand etrierul este blocat consumul va fi unul mai ridicat, puterea masinii nu va mai fi aceeasi mai ales daca aceasta functioneaza cu o roata blocata.

Costul inlocuirii ambreiajului

Costul inlocuirii ambreiajului

Un service bun termina operatiunea pana a doua zi ca tu sa nu stai mult fara masina.

Simptome ale unui cilindru de frana defect

Simptome ale unui cilindru de frana defect

Cand cilindrul de frana va incepe sa se uzeze, cu siguranta vor aparea simptome. In continuare va vom prezenta 5 simptome ale unui cilindru de frana defect.

Pedala de frana moale?

Pedala de frana moale?

Atunci cand functioneaza corespunzator, pedala de frana va fi resimtita ca opunand o anumita rezistenta in momentul in care este apasata.

Ce rol are cutia de viteze?

Ce rol are cutia de viteze?

Afla de la noi tot ce trebuie sa stiti despre ce rol are cutia de viteze, explicatie detaliata a functionarii.

Simptome ale bujiilor incandescente defecte

Simptome ale bujiilor incandescente defecte

Pentru a porni cu succes un motor diesel, va avea nevoie de o componenta speciala de incalzire numita bujie incandescenta.

Simptome ale senzorilor de viteza defecti

Simptome ale senzorilor de viteza defecti

Costul mediu de inlocuire a senzorilor de viteza este intre 100 lei si 200 lei, uneori exista senzori la 70-80 lei, dar si la 400 lei.

Simptome ale unui rapel de frana defect

Simptome ale unui rapel de frana defect

Desigur, s-ar putea sa existe situatii in care rapelul de franare se va defecta. Simptomele s-ar putea sa nu para destul de grave la inceput.

Simptome probleme la evacuarea masinii

Simptome probleme la evacuarea masinii

Ce se intampla atunci cand evacuarea masinii nu se mai aude ca inainte? Vezi ce probleme ascunse poate avea masina ta in acest caz.

Vopsirea integrala a masinii: tehnica, pret, avantaje

Vopsirea integrala a masinii: tehnica, pret, avantaje

In acest articol vei citi despre tehnica de vopsire a unei masini, pretul acestui procedeu si avantaje si dezavantaje fata de colantarea integrala.

5 simptome ale unui catalizator defect

5 simptome ale unui catalizator defect

Catalizatorul este foarte important datorita faptului ca acesta se ocupa de gaze in asa fel incat ele sa nu mai fie atat de poluante.

Cod eroare OBD2  P0200 – Defectiune Circuit Injector

Cod eroare OBD2 P0200 – Defectiune Circuit Injector

PCM a detectat un voltaj in circuitul injector de combustibil care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Simptome senzor de impulsuri aprindere defect

Simptome senzor de impulsuri aprindere defect

Cum se comporta masina cand senzorul de impulsuri aprindere ( senzorul pozitie ax cu came ) este defect? Ce trebuie sa faci? Cum sa il cureti?

Cod eroare OBD2  P0201 – Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 1

Cod eroare OBD2 P0201 – Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 1

PCM a detectat o tensiune in circuitul injector de combustibil (pentru injectorul de combustibil din cilindrul 1) care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Cod eroare OBD2  P0202 – Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 2

Cod eroare OBD2 P0202 – Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 2

PCM a detectat o tensiune in circuitul injector de combustibil (pentru injectorul de combustibil din cilindrul 2) care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Simptome ale tamburilor si sabotilor de frana defecti

Simptome ale tamburilor si sabotilor de frana defecti

In acest articol va vom prezenta simptome ale tamburilor si sabotilor de frana defecti.

Ce rol are catalizatorul masinii?

Ce rol are catalizatorul masinii?

Catalizatorul este un dispozitiv menit sa reduca emisiile motorului, prin transformarea compusilor daunatori din gazele nocive, in gaze inofensive pentru atmosfera.

Cod eroare OBD2  P0203– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 3

Cod eroare OBD2 P0203– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 3

PCM a detectat o tensiune in circuitul injector de combustibil (pentru injectorul de combustibil din cilindrul 3) care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Cod eroare OBD2  P0204– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 4

Cod eroare OBD2 P0204– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 4

PCM a detectat o tensiune in circuitul injector de combustibil (pentru injectorul de combustibil din cilindrul 4) care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Cod eroare OBD2  P0205– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 5

Cod eroare OBD2 P0205– Defectiune Circuit Injector-Cilindrul 5

PCM a detectat o tensiune in circuitul injector de combustibil (pentru injectorul de combustibil din cilindrul 5) care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.