Placute de frana ceramice versus metalice

Placute de frana ceramice versus metalice

Placutele de frana sunt componente mici ale sistemului de franare, dar sunt foarte importante. Fara placute de frana functionale, nu veti putea incetini vehiculul sau sa il opriti, din aceasta cauza veti fi predispusi la accidente. Asadar, este crucial sa aveti cele mai bune placute de frana pentru sistemul de franare.

In caz ca nu stiati, exista mai multe tipuri de placute de frana pe piata auto. Cele doua tipuri mai comune de placute de frana sunt metalice si ceramice. Fiecare dintre ele are argumente pro si contra, in functie de modelul vehicului pe care il conduceti si de alti factori. Pentru a obtine un rezultat favorabil pentru dumneavoastra, studiati-le pe fiecare si vedeti care sunt mai bune.

Citeste si despre: care este grosimea recomandata a placutelor de frana

Placute de frana ceramice

Probabil ca v-ati dat seama ca materialul ceramic este folosit pentru a produce placute ceramice. Este acelasi material care se foloseste pentru a face vase, farfurii si alte obiecte de ceramica. Singura diferenta este ca placutele de frana ceramice sunt mult mai rezistente decat celelalte obiecte din ceramica, acest lucru se datoreaza fibrelor fine de cupru care au fost incorporate in placutele de frana ceramice.

Aceste fire prelungesc durata de viata a placutelor de frana deoarece sunt rezistente la caldura. Astfel, pot crea frictiune fara ca placutele sa devina supraincalzite sau deteriorate. In continuare va vom prezenta avantaje si dezavantaje ale placutelor de frana ceramice.

Avantaje

Placutele de frana ceramice provoaca mult mai putin zgomot in comparatie cu placutele de frana metalice deoarece nu sunt la fel de abrazive. Datorita acestui lucru, nu se pune foarte mare presiune pe discurile de frana, astfel discurile de frana vor dura mai mult.

 Cel mai important lucru este ca placutele de frana ceramica sunt mult mai rezistente la caldura, asta inseamna ca placutele de frana ceramice vor dura mai mult timp.

Dezavantaje

Placutele de frana ceramice costa mai multi bani decat placutele de frana metalice. Din cauza ca nu provoaca prea multa frecare asupra discurilor de frana, oprirea sau incetinirea vehiculului se va face putin mai tarziu in comparatie cu placutele de frana metalice.

Daca conduceti un vehicul mare, cum ar fi un camion sau SUV, atunci placutele de frana ceramice nu ar fi indicate, oprirea acestora va fi mai dificila.

Citeste si despre: la cat timp trebuie schimbate placutele de frana

 

Placute de frana metalice

Placutele de frana metalice nu sunt confectionate 100% din metal, dar in mare parte sunt facute din materiale metalice. Exista o variatie de modele care pot avea 30% metale sau pana la 70% metale. Tipurile de metal pe care le gasiti in acestea includ aliaje compozite, otel, cupru si/sau fier.

Materialele de umplutura, cum ar fi lubrifiantul de grafit, sunt de asemenea utilizate pentru formare placutei de frana in forma sa finala. In continuare va vom prezenta avantaje si dezavantaje ale placutelor de frana metalice.

Avantaje

Placutele de frana metalice sunt mai ieftine si mai accesibile decat placutele de frana ceramice. Placutele de frana metalice fac o treaba mult mai buna pentru a incetini vehiculul deoarece sunt mult mai agresive pe discurile de frana. Daca conduceti un camion sau un SUV, placutele de frana metalice sunt cele mai bune.

Dezavantaje

Din cauza materialelor metalice, placutele de frana creeaza mai mult zgomot in timp ce apasati pedala de frana. Desi abrazivitatea lor face o treaba mult mai buna si franeaza mult mai repede, acestea vor trebui schimbate mult mai des in comparatie cu placutele de frana ceramice.

Unii oameni sustin ca praful negru din sistemul de franare este generat si de placutele de frana metalice.

Citeste si despre: cum sa inlocuiesti placutele de frana

Sursa foto: paulstravelpictures.com, bukl.com, autoanything.com, auto.howstuffworks.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0113

Cod eroare OBD2 P0113

Acest cod de eroare se refera la defectiunea circuitului senzorului de temperatura a aerului de admisie - nivel ridicat.

De ce se opreste masina in mers?

De ce se opreste masina in mers?

O masina niciodata nu se opreste in mers din senin, ci va transmite diferite semnale de avertizare inainte.

Cum sa alegeti un dispozitiv antifurt pentru masina dumneavoastra?

Cum sa alegeti un dispozitiv antifurt pentru masina dumneavoastra?

Cum sa alegeti un dispozitiv antifurt pentru masina dumneavoastra? Ce tipuri exista si la ce bani le gasesti.

Cod eroare OBD2 P0643

Cod eroare OBD2 P0643

Acest cod se refera la eroarea circuitului de tensiune de referinta a senzorilor - zona "A" - tensiune ridicata.