Care este durata de viata a placutelor de frana?

Care este durata de viata a placutelor de frana?

Placutele de frana sunt prezente in sistemul de franare cu disc. Cand rotile vehiculului se rotesc, discurile de frana se rotesc si ele.

Daca doriti sa le incetiniti, apasati pedala de frana, acest lucru face ca placutele de frana sa se frece de discurile de frana. De fiecare data cand apasati pedala de frana, placutele se uzeaza.

In cele din urma, placutele de frana devin atat de uzate, incat materialul lor de frictiune nu mai exista, iar acest lucru poate duce la deteriorarea discurilor de frana.

Exista o multime de factori care determina durata de viata a placutelor de frana. Spre exemplu, daca conduceti mult in oras si apasati des pedala de frana; acest lucru poate duce la uzura prematura placutelor de frana.

Soferii care conduc mai mult in afara orasului vor avea placute de frana mai durabile.

In medie, placutele de frana ar trebui schimbate intre 40.000 si 100.000 km. Acest interval este relativ, deoarece numarul de km este influentat de cat de des calcati pedala de frana.

40.000 de km se recomanda soferilor care conduc in oras sau pe distante scurte, in timp ce 100.000 km se recomanda soferilor care se deplaseaza pe distante mai lungi.

Unele placute de frana sunt mai puternice decat altele. In continuare va prezentam cativa factori de care ar trebui sa tineti cont daca doriti ca placutele de frana sa dureze mai mult timp.

Citeste si despre: cost mediul de inlocuire a placutelor si discurilor de frana

Folosirea in exces a pedalei de frana

O multime de soferi abuzeaza de pedala franei. Accelereaza foarte repede si apoi calca frana pentru a pastra o viteza stabila.

Acest lucru poate uza mult mai repede placutele de frana. Ar trebui sa folositi mai des frana de motor pentru a salva cat mai mult uzura placutelor de frana.

Citeste si despre: cum sa verifici uzura placutelor de frana

Vehicul supraincarcat

Cu cat masina este mai grea, cu atat mai mult placutele de frana sunt predispuse sa se uzeze, deoarece este nevoie de mai multa forta pentru a incetini un vehicul mai greu.

Astfel, placutele de frana lucreaza mai mult pentru a incetini vehiculul. Asadar, eliberati cat mai mult spatiu din habitaclu si din portbagaj pentru a avea placute de frana mai durabile.

Citeste si despre: cum sa inlocuiesti placutele de frana

Apasarea prematura a pedalei de frana

Cand vedeti o lampa de stop aprinsa in departare, este posibil ca reactia dumneavoastra sa fie apasarea pedalei de frana.

Un sfat bun ar fi sa luati piciorul de pe acceleratie si sa lasati vehiculul sa incetineasca pe cont propriu sau sa aveti un mod de franare cat mai lin.

Aceasta actiune se numeste, tras de par un pic, frana de motor. Vehiculul va incetini daca nu il accelerati. Pe masura ce va apropiati de un obstacol sau un stop, puteti calca pedala de frana, dupa cum este necesar, pentru a opri.

Citeste si despre: din ce sunt facute placutele de frana

Conducerea cu viteza

Cand conduceti cu viteza, placutele de frana vor necesita mai multa putere pentru a incetini sau pentru a opri vehiculul.

Daca sunteti tipul de persoana care conduce peste limitele legale de viteza, incercati spre binele masinii, dar si al dumneavoastra, sa conduceti in limite. Cu cat conduceti mai incet, cu atat este mai usor pentru placutele de frana sa opreasca vehiculul.

Citeste si despre: tipuri de placute de frana, care sunt mai bune pentru masina ta

Sursa foto: youtube.com, auto.howstuffworks.com, blog.firestonecompleteautocare.com, rac.co.uk, learndrivesurvive.com.au

Articole similare

Totul despre consumul de ulei al masinii

Unii soferi sustin faptul ca motoarele pe benzina consuma mult mai mult ulei ca cele diesel, iar alti soferi sustin exact contrariul.

Cod eroare OBD2 P0182

Acest cod de eroare se refera la un nivel scazut al circuitului senzorului de temperatura a combustibilului – senzorul A.

Tot ce trebuie sa stiti despre uzura placutelor de frana

Sistemul de franare al masinii este extrem de important, ei bine, placutele de frana reprezinta o componenta importanta a sistemului de franare a masinii.

5 semne ca masina nu schimba treptele de viteza corect

Se aud sunete cand bagi in viteza? Schimbatorul masinii sare pe liber fara motiv? Vezi daca ai o problema cu cutia de viteze.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.