Sistemul de detectare a unghiurilor moarte

Sistemul de detectare a unghiurilor moarte

Unul dintre cele mai dificile lucruri la condus este acela de a rezolva problema cu unghiurile moarte. Toti avem oglinzi laterale si oglinzi retrovizoare pe vehiculele noastre, dar aceste oglinzi ne ofera doar o viziune limitata asupra celorlalte vehicule din jurul nostru.

Acesta este motivul pentru care soferii trebuie sa isi intoarca capul de fiecare data cand fac o intoarcere sau o schimbare a benzilor. Este singura modalitate de a va asigura ca nici un alt vehicul nu se apropie din lateral. Daca va bazati doar pe oglinzi, fara a intoarce capul, atunci nu veti putea vedea cand un vehicul patrunde intr-un unghi mort. Acest lucru poate provoca un accident rutier.

Citeste si despre: despre senzorii de ploaie ai masinii

Principiul de functionare

Acum exista un sistem care se numeste tehnologie de detectare a unghiurilor moarte (blind spot detection - BSD), care este in dotarea vehiculelor noi. Aceasta tehnologie contine senzori care detecteaza cand un alt vehicul patrunde intr-un unghi mort. De exemplu, atunci cand un vehicul se apropie de un unghi mort in partea stanga a vehiculului, becul de pe oglinda din stanga va incepe sa clipeasca.

Daca incercati sa schimbati benzile, aceasta tehnologie va poate avertiza prin vibrarea volanului sau activand declansarea unui semnal sonor. Practic, veti avea o detectare completa, de 360 de grade, in jurul masinii dumneavoastra.

Camere video in spatele masinii

Exista unghiuri moarte si in spatele vehiculului. Conducatorii auto se confrunta cu astfel de probleme cand dau cu spatele sau cand incearca sa bage cu spatele masina in parcare. Unele masini au camere video in spate care ofera imagini in timp real din spatele vehiculului.

In bord exista un ecran mare care va arata imagini in timp real. Astfel puteti urmari ecranul din fata dumneavoastra pentru a vedea in spatele masinii.

Citeste si despre: simptome ale senzorilor de viteza defecti

Senzori si sonare

Partea frontala si spatele vehiculului au senzori electromagnetici care detecteaza cat de apropiate sunt alte obiecte de masina dumneavoastra. Unele modele versiuni ale detectarii unghiurilor moarte folosesc unde ultrasonice pentru a detecta aceste obiecte.

Acest sistem este denumit sonar de parcare sau senzori de parcare. Odata ce un obiect este detectat de acesti senzori, veti fi alertat printr-o lumina sau printr-un sunet.

 

Sisteme de avertizare la parasirea benzii

Exista multe accidente atunci cand soferii parasesc banda de rulare. Pot parasi banda de rulare din cauza ca sunt bauti sau pur si simplu sunt atenti la telefon. Acest lucru este foarte periculos cand se intampla in afara orasului, la o viteza destul de mare.

Din fericire sistemul de detectare a unghiurilor moarte, are un sistem de avertizare pentru atunci cand parasiti banda. Acest sistem are camere video amplasate pe oglinzile laterale care detecteaza cat de aproape este vehiculul de linia alba de pe marginea drumului. Daca masina se apropie prea mult, soferul va fi alertat.

Citeste si despre: ce senzori fac ABS-ul sa functioneze

Sursa foto: microfinanceledger.com, blog.carsforsale.com, openroadhonda.ca

Articole similare

O problema obisnuita pe care proprietari de autovehicule o experimenteaza, este un ralanti oscilant, masina sta turata sau subturata cand stationeaza.

Anvelopele se tocesc prin contact cu solul. Orice derapaj, controlat sau nu, pierdere a aderentei solicita mult anvelopa.

Cum iti dai seama ca unghiul de fuga al masinii nu este cel optim? volanul trebuie rotit un pic pentru a tine masina in linie dreapta;

Ai probleme cu masina? Afla care sunt cele mai comune probleme care pot aparea.