Tot ce trebuie sa stii despre scurgerile de ulei de la masina

Tot ce trebuie sa stii despre scurgerile de ulei de la masina

Ce poate fi mai nasol decat sa mergi dimineata linistit la masina si sa observi o balta mare de ulei fix sub masina? Chiar daca nu se poate sti cauza exacta de la prima vedere, scurgerile de ulei clar nu reprezinta o veste buna.

In cazul in care reusesti sa identifici lichidul scurs ca fiind ulei, ai trecut deja de primul pas. Insa trebuie sa stii ca uleiul este esential pentru functionarea corecta a mecanismelor din cadrul masinii tale.

Citeste si despre: urme de lichid sub masina

Astfel orice tip de scurgere de ulei reprezinta un semnal de alarma. Iar o balta de ulei sub masina ta inseamna clar o scurgere de ulei de undeva; iar o scurgere de ulei poate insemna orice, inclusiv probleme serioase. 

Pericolele care apar din cauza scurgerilor de ulei

Dupa cum am mentionat, scurgerile de ulei nu sunt probleme pe care sa le poti ignora pentru o perioada lunga de timp. Pot aparea mai multe riscuri si pericole daca continui sa circuli cu masina si dupa ce observi scurgerile de ulei:

Poate fi un semnal ca ai probleme la furtunile de cauciuc sau la garnituri

Poate exista riscul de explozie daca continui sa circuli o data ce ai observat ca ai scurgeri de ulei

Problema poate duce chiar si la moartea prematura a motorului, in cazul in care nu apelezi de curand la un mecanic pentru o solutie

In momentul in care incepi sa suspectezi ca poate ai o problema legata de scurgerea de ulei la masina ta, trebuie sa verifici neaparat nivelul de ulei pentru a verifica daca a ajuns sub nivelul minim recomandat.

In acelasi timp e posibil sa observi si alte semnale, cum ar fi un miros neplacut sau o culoare, un fum ce iese din toba de esapament, un fum care este diferit fata de cel obisnuit. Citeste in continuare articolul pentru a vedea exact cum poti sa repari aceste probleme legate de scurgerile de ulei, pe cont propriu, pentru a evita sa pui in pericol viata ta si a altor pasageri.

Cum sa rezolvi problemele legate de scurgerile de ulei pe cont propriu?

In cazul in care nu ai nici un fel de experienta legata de partea tehnica a masinilor, poate ar fi mai bine sa apelezi din start la un service specializat pe domeniu, pentru a nu crea si mai multe riscuri cu interventii nereusite.

Insa in cazul in care masinile te-au pasionat mereu si iti place sa afli cat mai multe despre ele si sa incerci sa faci reparatii de unul singur, poti incerca urmatoarele sfaturi:

Citeste si despre: semne ca masina necesita revizie si schimb de ulei

Probleme la garnituri uzate – motorul are numeroase elemente sau componente care se pot uza o data cu trecerea timpului si cu adunarea kilometrilor la bord.

Trebuie sa iei in considerare ca fiecare dintre aceste elemente este legat de un alt element prin intermediul garniturilor, care au ca rol esential prevenirea scurgerilor de ulei. Insa cu cat conduci mai mult, cu cat circuli mai mult cu masina si o folosesti, cu atat apar mai multe sanse ca aceste garnituri sa se uzeze.

Este vorba si de schimbarile drastice si bruste de temperatura in cadrul motorului, care duc si mai mult la deteriorarea garniturilor pana la arderea lor completa. In cazul in care o garnitura se arde insa, ce se intampla? Pot aparea scurgerile de ulei. Chiar daca la inceput poate gaura de scurgere a uleiului este una mica, cu timpul aceasta se va largi, ducand la probleme si mai grave. 

Vestea buna este insa ca aceste garnituri nu sunt extrem de costisitoare. Insa procesul efectiv de schimbare al acestora este destul de complex deoarece trebuie sa stii ce elemente necesita sa fie scoase pentru a putea ajunge la garnitura defecta si a o putea schimba. In cazul in care consideri ca nu te-ai descurca cu acest proces, nu este prea tarziu sa apelezi la ajutor profesionist.

Foloseste un element de etansare impotriva scurgerilor de ulei – in cazul in care observi ca scurgerile de ulei se produc printr-o gaura mai micuta, un astfel de element de etansare te poate salva pe loc, ajuta sa inchizi scurgerea din interior spre exterior si poate readuce la forma initiala garnitura, astfel ca scopul acesteia sa fie din nou complet si sa poata sigila in totalitate uleiul din interior. 

Fii atent la suruburile ce nu sunt stranse bine – in mai multe cazuri decat ti-ai putea imagina la baza scurgerilor de ulei stau suruburi ce nu sunt stranse ca lumea.

O data cu miscarile efectuate in timpul functionarii masinii, este normal ca suruburile sa devina mai desfacute cu timpul. Partea buna e ca tot ce trebuie sa faci este sa le strangi si sa verifici daca si in continuare apar scurgeri de ulei.

Inainte de a face acest lucru insa trebuie sa vezi exact ce recomandari sunt mentionate in manualul masinii si cat de tare poti sa strangi aceste suruburi pentru a nu cauza mai multe probleme.

Acestea fiind spuse, daca te simti stapan pe puterile tale mecanice, poti sa te apuci chiar acum sa faci modificari si sa eviti viitoarele scurgeri de ulei.

In cazul in care preferi insa sa nu risti pentru a evita probleme mai serioase, poti oricand apela la un mecanic care te va ajuta cu determinarea si rezolvarea problemei. Nu ezita insa sa rezolvi problema cat de curand si nu circula o data ce ai detectat scurgeri de ulei la masina. 

Citeste si despre: baie de ulei sau carter inferior

Sursa foto: autoguru.com.au, kcautorepairshop.com, gobdp.com

Articole similare

PCM a detectat un voltaj in circuitul injector de combustibil care nu e in conformitate cu valoarea de referinta a producatorului.

Sistemul de franare antiblocare sau ABS este o caracteristica avansata de siguranta gasita in aproape toate vehiculele din zilele noastre.

Sistemele de spalare a farurilor ofera un avantaj pe timp de noapte sau cand conditiile de trafic sunt vitrege.

Acest cod se refera la eroarea sistemului de control al transmisiei - performanta slaba.